Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Nyårsrevyn 2017-2018 på Mariestads teater.

    Fotograf: Elisabet Johansson

Mariestads teater – en vital 177-åring

Mariestads teater är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade landsortsteatrar. Den byggdes 1842 och har än idag kvar mycket av den gammaldags charmen från de resande teatersällskapens tid. Den stundande Nyårsrevyn är ett återkommande inslag på teaterscenen. Årets föreställning ”Nu kör vi!” bjuder som vanligt på sång, dans och sketcher.

Mariestads teater blir till

Det spelades teater i Mariestad redan på 1820-talet men då på vinden till ett magasin vid Stockholmsvägen. Men som residensstad och centrum för kulturen i länet behövdes en mer representativ teaterlokal. I början av 1840-talet bildades ett aktiebolag av borgarna och godsägare för att få ihop finansiering till en ny teater och tomtmark bestående av en kålgård köptes vid Kungsgatan. Pengarna räckte dock inte till att anlita en professionell arkitekt utan istället blev det skådespelaren och teaterdirektören Anders Peter Berggren som stod för planen av den nya teaterbyggnaden. Timmer skänktes av traktens godsägare och 1842 hade man kommit så långt att byggnaden kunde börja användas.

Byggnadsminne sedan 26 år

Den 4 januari 1843 invigdes Mariestads nya teater officiellt, då av Torsslowska teatersällskapet som stod på scenen. Teatern bytte ägare flera gånger men såldes 1860 till staden som fortfarande äger byggnaden. Förutom teater fanns från början även restaurang samt rum för resande i huset. Tre större renoveringar har gjorts – 1900, 1935-1948 och 1991-1992. Vid den senaste renoveringen byggde man ihop teatern med grannhuset, som kallades Skomagasinet, på Kungsgatan. Den här delen innehåller nu kapprum, foajé och toaletter. Man strävade efter att återskapa sekelskiftesmiljön så gott man kunde och samtidigt anpassa sig till modern teaterteknik och komfort i lokalen. Mariestads teater har ett stort kulturhistoriskt värde och är byggnadsminnesförklarad sedan 1993.

Nyårsrevyn återkommer

I denna unika miljö upplever du Mariestads kulturliv i en spännande atmosfär. Nyårsrevyn är ett återkommande inslag på teatern och lockar år efter år till skratt. Mariestads Unica Revy består av gamla och nya talanger och bjuder i år på ”Nu kör vi!”, en actionfylld nummerrevy i två akter med sång, dans och sketcher. Även i år är det Sonja Gube som står för regin i revyn där gammalt och nytt varvas i en salig skrattfest. Premiären är som vanligt på nyårsafton och föreställningar ges därefter varje helg fram till den 1 februari 2020.

En levande teater

Trots den höga åldern råder inte stillhet innanför teaterns väggar. Bokningarna avlöser varandra och erbjuder bland annat Riksteaterns föreställningar på turné liksom buskis och fars med lokala aktörer. Här arrangeras också konserter av olika slag, allt från visor och jazz till country och klassiskt. Både lokala och gästande artister och band medverkar till ett varierat musikprogram. På teatern hålls också föreläsningar av olika slag och särskilda barnteaterföreställningar.

Evenemang på Mariestads teater