Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Besökare i Trädgårdsmästeriet i Universitetsparken.

    Fotograf: Lotta Samuelsson

  • Tomater i Universitetsparken.

    Fotograf: Lotta Samuelsson

Trädgårdsinspiration i Mariestad

Vårens ankomst brukar locka till odling, plantering och fix i trädgårdar och på balkonger. I Mariestad kan du få både inspiration och kunskap och samtidigt hitta fina plantor att köpa med hem till din vårträdgård.

Lisas trädgård - plantskola med härodlat

I Sjöängen, några kilometer, söder om Mariestad hittar du Lisas trädgård - en liten plantskola som är öppen under säsong. Här säljs obesprutade plantor ekologiskt odlade i KRAV-märkt jord direkt på plats och som därför klarar av det lokala klimatet bättre än importerade plantor. Bland annat hittar du omkring 90 olika sorters tomatplantor men också andra grönsaksplantor som chili, paprika, gurka, squash och melon. Det finns också många olika sorters perenner, både gammaldags och nyare sorter, samt örter och kryddor och ett mindre antal buskar, uppdrivna från frö eller sticklingar från trädgården. 
Hit är du välkommen, inte bara för att köpa plantor att ta med hem, utan också för att njuta av den lantliga miljön. Vandra runt i grönsaksodlingen och i den privata trädgården och samla inspiration till din egen trädgård. Ta gärna med dig en fikakorg och slå dig ner en stund i trädgårdsmöblerna och njut av fågelsång och bäckens porlande vatten. 

Park och trädgårdsmästeri i centrum

Strosar du omkring i Mariestad kan vi tipsa om en kort avstickare till Universitetsparken. På andra sidan ån Tidan möts du av inbjudande parkrum med flera olika delar. Här blandas en avkopplande miljö med utbildning och forskning där Göteborgs universitet bedriver verksamheter. 
Universitetsparken är öppen för alla, dygnet runt, året runt. Intill parken ligger en förskola som också har fått egna odlingslotter på Trädgårdsmästeriet. Det finns även ett miniresidens för de små att utforska. Det härliga läget vid Tidans brusande vatten gör det till en oas i stan som är lättillgänglig via broar och grusade gång- och cykelvägar. Besökare är alltid välkomna innanför grindarna till Trädgårdsmästeriet där prunkande planteringar pryder visningsträdgården under säsong. 

Evenemang med trädgårdstema

Den 25 maj har du chans att hitta nya detaljer till din trädgård. Mariestads trädgårdsförening arrangerar årligen en växt- och trädgårdsloppis på vandrarhemmet på Hamngatan. Här hittar du växter och annat som hör trädgården till. Dessutom är vandrarhemmets mysiga trädgårdscafé öppet.

Mötesplats trädgård arrangeras tre gånger under sommaren och lockar trädgårdsälskare till utflykter i Skaraborg. Ett antal visningsträdgårdar öppnas för allmänheten och ger, förutom inspiration och kunskap, även många härliga möten mellan människor med ett gemensamt trädgårdsintresse.

Vill du fördjupa dina kunskaper ännu mer ska du hålla utkik efter Dacapos kortkurser som anordnas i Mariestad. I en inspirerande miljö får du chansen att lära dig mer om exempelvis fruktträdsbeskärning och trädgårdsdesign. Det erbjuds också öppna föreläsningar om odling, trädgård och annat som har med hus och hem att göra.

Välkommen och låt dig inspireras!

Läs mer