({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Hummer

Fotograf: Madeleine Landley

10 godaste tallrikarna i Västsverige

Vresig vildmark, vindbitande kustlinjer och stillsamma insjöar. Öppna kulturlandskap och sprudlande trädgårdar. Västsverige står för en enorm geografisk variation och det återspeglas givetvis även i matkulturen. Låt oss guida dig till de främsta restaurangupplevelserna.

Vi är nog många som ställer oss bakom devisen att mat är livet. Smak- och doftintryck är ofta det som karaktäriserar en plats vi minns. Vi är nyfikna på hur landsbygden doftar och hur städerna smakar. Följaktligen är det viktigt att det som hamnar på tallriken faktiskt återspeglar det lokala utbudet.

När du besöker oss vill vi att du ska få en smak av det riktiga Västsverige – en äkta smak av vår vardag! Därför vill vi guida dig till älgkött och kantareller från våra skogar, löjrom från Vänern, gårdsproducerade ostar, närodlad kålrot och sparris, ramslök, pinfärska räkor, mikrobryggd öl med känsla för hantverk och mycket mer. Låt dig väl smakas! 

Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Kosters Trädgårdar premieras de lokala smakerna, vilket inte är så konstigt med tanke på att de flesta råvaror finns direkt in på knuten. Den frodiga trädgården och det artrika havet möjliggör ett eget bageri, gårdsbutik, café och restaurang. Kooperativets succéartade framgång grundar sig i gemenskap och en familjär stämning. Här möter du fritt sprättande höns, bräkande får och bland trädgårdens gröna prakt surrar bina glatt.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Baldersnäs Herrgård, Dals Långed

Inne i den vita herrgården är borden elegant dukade, det sprakar från spisen och det omsorgsfullt utvalda vinet håller perfekt temperatur. En promenad i den engelska 1800-talsparken, med blick över Laxsjön, är en svårslagen aptitretare. Den unge köksmästaren Emil Öjentorp utgår från egen smak och tycke när han utifrån dalsländsk insjöfisk, vilt och svamp tillagar klassiska husmansrätter, med inspel av lekfullhet och finess.

Fotograf: Nadja Odenhage

Albert Kök, Hotell & Konferens, Trollhättan

Alberts Kök tronar högt över Göta älv och förser sina gäster med ett hänförande panorama över älven med den gamla industristaden i bakgrunden. Här finns en gedigen krögarkaraktär, med Rickard Halleröd och Christoffer Florén i spetsen, där gastronomi kommer till sitt esse. Maten är modern med spännande smaker och en meny som anpassas efter säsong, även om löjrom från Vänern är ett stående inslag. Den charmiga 1800-talsvillan inhyser även hotell.

Fotograf: Jesper Anhede

Brygghuset, Fiskebäckskil

Flertalet gånger prisad som Årets Whiskykrog i Sverige, och med en extrem kunnighet kring skaldjur, är Brygghuset ett måste när du besöker Bohuslän. Väggarna kantas av mer än 1500 whiskyflaskor, som tillsammans med den rustika trädekoren och det myllrande båtlivet utanför fönstret lockar såväl ortsbor som tillresta året runt för middagar och after work. Ägarna driver även intilliggande Slipens Hotell, där varje rum berättar sin egen historia.

Fotograf: Brygghuset

Gastrosfär, intill Läckö Slott

Vänerskärgårdens tallskogar har inspirerat till Victoriahusets ribbliknande fasad, där Restaurang Gastrosfär välkomnar med en modern och luftig miljö med sjöutsikt. Menyn influeras av hållbarhet och större delen av skafferiet kommer från Läckös slottsträdgård där trädgårdmästarna varje vår vänder jorden för hand, varsamt och metodiskt. Och varje höst läggs en kompost på hög under valnötsträden. Allting tas tillvara för att användas.

Fotograf: Roger Borgelid

Villa Sjötorp, Ljungskile

Den välbevarade sekelskiftescharmen – med ikonisk snickarglädje, smyckade kakelugnar och en idyllisk utsikt – välkomnar både mat- och boendegäster till Villa Sjötorp. Tidens spår har hanterats varsamt i Ellika Mogenfelts gamla släktvilla. Och varsamhet är något Ellika tagit fasta på även när det gäller menyn. Säsongens växlingar styr valet av råvaror, men närproducerat har alltid företräde. Missa inte den utsökta frukosten!

Fotograf: Roger Borgelid

Skärets Krog, Smögen

En av Sveriges vassaste kockar, Smögenbryggans självklara mötesplats eller kort och gott räkmackans tänkbara födelseplats. Skärets Krog lämnar ingen besviken. Här serverar Thomas Sjögren, som vunnit tävlingen Årets Kock, opretentiös mat med höga smaker och en modern twist. Råvarorna kommer i stor utsträckning från havet och matsalen andas ljus sommarveranda. Avsluta middagen till tonerna av Sveriges pianistelit i den stämningsfulla pianobaren.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Mellbygatans Ost & Delikatesser, Lidköping

Skäggiga killar i flanellskjorta som med glimten i ögat bjuder på sig själva och serverar klassisk men förbannat god krogmat – det är Mellbygatan. Emil Årmarker och Samuel Didier har genom stort kunnande och trevlig service gjort detta till den givna kvarterskrogen för såväl Lidköpingsborna som tillresta gäster. Inredningen är personlig och lekfull, och stämningen är lika gemytlig som öllistan är lång. Ost och kött återfinns även i delikatessdisken.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Restaurang Sjöboden, Kållandsö

Redan i tidig ålder följde fiskarsonen Petter Nordgren med sin far ut på löjromsfiske i Vänern. Senare i livet föll det sig därför naturligt att öppna restaurang i en gammal sjöbod vid Spikens gemytliga småbåtshamn. Och framgången lät sig inte dröjas. Känsla och tradition är ledord i Restaurang Sjöbodens meny som präglas av lokala råvaror med gös, abborre, lax och löjrom från Vänern. Den goda maten ackompanjeras av en gedigen vinlista.

Gunnebo Slott & Trädgårdar, Mölndal

Att besöka Gunnebo är som att resa i tiden, tillbaka till 1700-talets glansdagar då slottet var ett av landets modernaste sommarnöjen. Den vidsträckta och lummiga trädgården utgör ett vältajmat gastronomiskt kretslopp som förser Gunnebo Kaffehus & Krog med fräscha råvaror av högsta klass. Här serveras jordens mat och från det prisbelönta bageriet sprids dagsfärska dofter. Den årliga julmarknaden är ett måste!

 

Andra har också läst: