Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Sällskap i träbåt tar upp hummertinaa

Annorlunda matupplevelser värda ett besök

Vi västsvenskar fullkomligt älskar god mat. Här finns restauranger där du verkligen får smaka på det bästa från Västsveriges hav, skogar och slätter. Men här finns även en del udda upplevelser där middagen blir något utöver det vanliga. Låt oss tipsa dig om fyra av dessa upplevelser!

Hur tillagar man havstång? Är det svårt att öppna ett ostron? Vad innebär det att ölen är ofiltrerad? Och hur smakar egentligen bisonoxe?

Vi ger dig inte alla svar här och nu, men vi ger dig förhoppningsvis tillräckligt mycket inspiration för att du själv ska vilja ut och uppleva några av äventyren bakom riktigt god mat. De företag vi tipsar om här ingår alla i nätverket Smaka på Västsverige. Smaklig läsning!

Äta tång, går det verkligen?

Vårt första tips är kanske det som skiljer sig mest från det vi vanligtvis ställer på middagsbordet. Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson driver företaget Catxalot i det lilla kustsamhället Havstenssund, på Västkustens nordligaste kant. Det var Linnéas passion för mat och Jonas besatthet av havet, i kombination med en gemensam nyfikenhet, som 2014 ledde dem in på att arbeta med tång – ett nästintill outforskat matområde i Sverige.

Sjögräs

Fotograf: Madeleine Landley

Catxalot har en tångbutik och erbjuder en rad olika aktiviteter, bland annat tångsafari på klipporna, matlagningskurser, tångpaddling, snorkling, workshops och provsmakningar. Gemensamt tema är att du får lära dig mer om olika sorters tång samt hur man plockar och tillagar dessa läckerheter. Det finns inga giftiga tångarter i Sverige, men vissa arter smakar betydligt bättre än andra.

Kan tång vara framtidens mat? Ja, varför inte. Den växer utmed stora delar av kusten, den är vegetarisk och behöver inte odlas. Förutom den goda smak och konsistens tången tillför är den dessutom vacker i matlagning.

Sjögräs

Fotograf: Madeleine Landley

Bröderna Per och Lars kan sina ostron

Vi dröjer oss kvar längs kusten innan det är dags att dra inåt landet. Bohuslän är känt för sina vackra miljöer med släta klippor och pittoreska fiskebyar, men det många kanske inte tänker på är att miljön under ytan är minst lika hänförande. Västerhavets friska vatten är nämligen perfekt för tusentals arter, inte minst skaldjuren. Vår devis är att mat smakar bäst när den avnjuts i sin rätta miljö, så nästa tips är att följa med på skaldjursäventyr i Grebbestad – Sveriges skaldjursmecka!

Människor smakar ostron på en båt

Fotograf: Roger Borgelid

Visste du att hela 90 procent av de svenska ostronen kommer från just Grebbestad? Två som vet det, och som vet det mesta som är värt att veta om ostron, är bröderna Per och Lars Karlsson som driver Everts Sjöbod i Grebbestad. Tillsammans med dem kan du plocka ostron direkt från bryggan, lära dig öppna dem och givetvis provsmaka. Lars har vunnit SM i ostronöppning, så här snackar vi verkligen expertkunskap! Everts Sjöbod arrangerar dessutom skärgårdsturer med träbåten M/S Tuffa, hummersafaris samt krabb- och makrillfiske. Det går även att övernatta i något av sjöbodens rustika rum.

Fotograf: Robert Dahlberg

Oavsett om du tillhör den skara människor som redan avgudar ostronets delikata sälta eller som vill men ännu inte vågat prova är Grebbestad platsen att besöka. Ostronen här är nämligen de bästa i världen och Per och Lars vet precis hur smakerna kommer till sin rätt. Kanske kommer du bli övertygad när du provar ostronen i kombination med ett glas champagne eller den speciellt framtagna Ambassadörsportern, som skapades inför Ostronfestivalen i Grebbestad 2011. Bakom framtagningen står det västgötska mikrobryggeriet Qvänum Mat & Malt, vilket osökt för oss in på tips nummer tre.

Ostron

Fotograf: Madeleine Landley

Hur brygger man egentligen öl?

Följ med bakom kulisserna på ett mikrobryggeri- och bränneri. Mitt på den kornrika Varaslätten ligger Qvänum Mat & Malt där du har möjlighet att se hur produktionen av öl och brännvin fungerar.

Claes Wernersson är bondesonen som växte upp på den västgötska slätten och som redan i ung ålder blev medveten om råvarornas betydelse. Han utbildade sig till lantmästare, träffade hustrun Annica, som även hon är lantmästare, och tillsammans drev de en grossistfirma innan de 2004 köpte Gategården strax utanför Kvänum. Sedan dess har paret helhjärtat fokuserat på att brygga naturligt öl och brännvin som är tänkt att passa till mat.

Cisterner

Fotograf: Madeleine Landley

Här är hantverket och ekologin i fokus. Vattnet som används i produktionen kommer från gårdens egen brunn, kornet är från traktens bönder och bryggningen sker helt utan tillsatser eller filtrering, vilket skapar ett levande öl som förändras och mognar över tid. Ta chansen och besök den faluröda ladugården för en bryggeri- och brännerikväll med rundvandring, provsmakningar och historier. Det finns även möjlighet att köpa med sig folköl från den egna gårdsbutiken. Parollen ”direkt från jord till bord” har sällan varit mer passande!

Flaskor

Fotograf: Madeleine Landley

Lantgården som blev ett älghotell

Vårt fjärde och sista tips under kategorin annorlunda matupplevelser kretsar kring djurriket. Under fem generationer har familjen Alexandersson huserat på Wrågården, strax norr om Falköping. Det senaste decenniet, sedan sonen Henrik Alexandersson tog över driften, har den anrika lantbruksgården gjort en minst sagt exceptionell riktningsändring. Henrik är utbildad möbelsnickare och började med att bygga om den gamla ladugården till en restaurang. Inte nog med det, kalvstallet fick bli en konferenslokal och hönshuset förvandlades till pub. Men det mest spektakulära är kanske ändå boendet, vilket vi återkommer till strax.

Wrågården drivs helt ekologiskt och i hagarna runtom strövar älgar, dovhjortar, bisonoxar och highland cattle. Djuren ger kött åt såväl det egna köket som andra restauranger och Henrik ser det som en styrka att visa besökarna hela den lokala produktionskedjan, från hagen till tallriken. Därigenom föddes idén om att ha safaris där man kommer riktigt nära bisonoxarna och själv kan se hur de lever. På så vis kan du med gott samvete avnjuta en välsmakande bisonburgare, för du vet att djuren levt ett bra liv.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Men närheten till djuren slutar inte där. I samarbete med Sören Niklasson, flerfaldig världsmästare i motorsågskonst, har flera stugor formade som älgar sågats till. Stugorna är placerade i hägnet där älgarna och dovhjortarna rör sig. Det innebär att du kan bo i en älg, mitt bland älgarna! Stugorna rymmer 5-6 bäddar, har många roliga detaljer att utforska och givetvis utsikt över älgparken – perfekt för barnfamiljer.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Vill du ha fler tips på riktigt bra matupplevelser? Kika in alla restauranger, gårdsbutiker och producenter som ingår i Smaka på Västsverige!

Andra har också läst: