({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Det västsvenska matåret

  • Maria Zihammou

Dillkokta kräftor och nyfångad fisk från både havet och insjön. Odlare, mathantverkare och variationsrika råvaror från inlandet. Västsverige är ett intressant skafferi med stor mångfald. Bohuslän, Dalsland och Västergötland bjuder på magnifika upplevelser för alla.

Det är en skön känsla av njutning att slå sig ner på en solvarm klippa vid västerhavet och sätta tänderna i nyskalade räkor på sommaren. Smaken är lika komplex som att prova en långlagrad ost från prisbelönta Sivans ost i Vara. För att inte tala om ostronen i Grebbestad och nyskördad ramslök från Kinnekulle.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Det är rentav så att råvarorna och mathantverket från Västsverige nått långt utanför våra gränser. Med kockar som gästspelat på internationella forum i London och New York och fångat upp regionala råvaror och skapat gastronomiska mästerverk med svenska smaker.

"Utbudet av lysande matupplevelser från inlandet, sjön och havet i Västsverige är strålande innehållsrikt"

Råvarorna blir till en skön harmoni när det möts även på regional nivå av kockar och krögare. De vill tillsammans med alla producenter och råvaror från sin region skapa nya sätt att överraska gommen på.

För här i Västra Götaland kan alla få en upplevelse som smälter ner till en njutningsfull komplex sensation. Kraftfullt lagrade ostar möter hantverksmässiga drycker på humle, frukt och bär. Vilt från skogen får härligt sällskap av svamp och lokalt odlade rotfrukter på hösten när löven skimrar i dova färger. Från det kalla kristallklara vattnet längs Bohuskusten dras det upp hummer på senhösten. För att följas av löjromsfisket i Vänern. En svårslagen delikatess som i samspel med frasig råraka och gräddfil är en pricksäker kombo.

Fotograf: Jesper Anhede

Det är en lysande utveckling med lokalt förankrad mat på ett hållbart sätt som skapar ett förtätat samarbete mellan producenten och krögaren i staden och på landsbygden i Västsverige. För att göra det lättare att hitta de allra bästa producenterna, gårdsbutikerna och krogarna skapades 2007 varumärket ”Smaka på Västsverige”. Det sätter maten i fokus som ”en resa i sig och väl värd en omväg­” för att botanisera bland lokala måltidsupplevelser.

Häng med på en matresa som tar dig runt till havet, inlandet och sjöar i natursköna Västsverige!

Andra har också läst: