({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Fika

Fotograf: Jonas Ingman

Guide till Sveriges fikahuvudstad

Den svenska fikatraditionen står i blom. Begrepp som ”Swedish Fika” har fått internationellt genomslag och hemma i hushållen bakas det som aldrig förr. Vill du också uppleva svensk fika när den är som allra bäst, då är det den västsvenska staden Alingsås du ska bege dig till.

Kaféstaden Alingsås, Sveriges fikahuvudstad eller kort och gott The Capital of Fika. Kärt barn har många namn, och Alingsås är inget undantag. Med en gedigen fikahistorik och ett trettiotal kaféer i den förhållandevis lilla stadskärnan är de ovannämnda parollerna ett sant faktum. 

Nedan följer en guide till de vassaste kaféerna i Alingsås, men först en liten historielektion om hur denna stad, en halvtimma från Göteborg, gick från textilindustri till att bli kaféstaden med hela svenska folket.

Varför just Alingsås?

Vår historia tar sin början år 1733, då Anders Sundgren i Alingsås tilldelas en av landets första bagarlicenser av den svenske kungen. Men för att förstå varför detta hände i just Alingsås får vi backa tillbaka ytterligare några år.

Trots sin ringa storlek hade Alingsås på den här tiden utmärkt sig som en av Sveriges främsta industristäder. I spetsen för utvecklingen stod en av stadens pionjärer, Jonas Alströmer, som grundade Alingsås Manufakturverk – även om han av svenskarna kanske är mest känd för att ha fört potatisen till Sverige. Industriblomstringen i trakten, främst inom textilbranschen, gjorde att allt fler kvinnor började förvärvsjobba. Bageriverksamheten drog därför igång som en följd av att kvinnorna inte hann baka hemma i samma utsträckning som tidigare. Och bröd var för många den dagliga födan.

Det hör även till historien att Alingsåsborna på den här tiden var oerhört trångbodda. Fanns det hjärterum hyste familjen ofta både arbetande släkt och vänner, varpå det blev trångt kring frukostbordet, och på så sätt började kaféer att etablera sig. Därmed var begreppet arbetarfik myntat och kafékulturen växte fram.

Upptäck den pittoreska småstaden

Idag är Alingsås en trivsam trästad där mycket av bebyggelsen från 1800-talet har bevarats. Strosa runt bland kullerstensgator, längs med Lillån som rinner genom centrum och upptäck pittoreska innergårdar med mysiga kaféer. Besöker du staden under hösten kan du spana in evenemanget Lights in Alingsås, där världsledande ljusdesigners lyser upp offentliga miljöer med färgrika ljusinstallationer. Det är lätt att ta sig hit med intercitytåg från Stockholm och regional- eller pendeltåg från Göteborg.

Fotograf: Hanna Ahlström

Men nog snackat om vilken trevlig plats Alingsås är. Här kommer listan över stadens tre hetaste kaféer:

Ekstedts Bageri & Café

Redan den eleganta metallskylten ovanför entrén vittnar om en anrik historia. Sedan 1886 har Ekstedts försett ortsborna med nygräddat bröd och söta bakverk. Kaffet kommer från Alingsås eget kafferosteri och fikautbudet fullkomligt andas svensk kondistradition. Här finns tårtor, wienerbröd, bullar och småkakor i mängder. För att inte tala om det syndigt goda giftermålet mellan luftigt och krämigt i budpestbakelsen. Inne i kaféet är det lite trångt, fast på ett gemytligt sätt. Uteserveringen är desto rymligare, och under Lights in Alingsås förvandlas den till stans mysigaste innergård.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Nolbygårdens Ekobageri & Café

I utkanten av Alingsås ligger Nolbygård, där bagarna verkligen ställer begrepp som ekologi och återbruk på sin spets. Bondbröd, kardemummabullar, toscakakor, ljuvliga mazariner och klassiska småkakor bakas alla från grunden med riktigt smör och siktat dinkelmjöl. Den gamla sekelskiftesvillan välkomnar med blommiga tapeter, kakelugn och tidstypiskt möblemang. Grundaren var även tågfantast och vill du kan du packa fikakorgen och sätta dig i den charmiga rälsbussen som står parkerad i trädgården – perfekt för den fantasifulla barnfamiljen!

Nygrens Café

Nygrens är den givna samlingsplatsen, oavsett om det gäller afternoon tea med bästa väninnan, kollegorna som söker miljöombyte, eller en långfika med barnbarnen i samband med söndagsbuffén. Den träffsäkra inredningen balanserar mellan antikt och modernt. Kantstötta pinnstolar och öppna tegelväggar möter sammetssoffor och kristallkronor. Utbudet av sötsaker är rikt och typiskt svensk-amerikanskt. Sticky Bun Cake, cookies och bärpajer varvas med matiga smörgåsar på egenbakat bröd. Ta gärna med kaffekoppen ut på den grusade innergården, som är en av Alingsås äldsta innergårdar. 

Fotograf: Jonas Ingman

Utöver dessa tre ställen, som alla ingår i White Guides listning över Sveriges bästa kaféer, finns många andra trevliga kaféer i The Capital of Fika.

Vill du veta mer om den svenska fikakulturen?

Utvalda lördagar under maj till december kan du gå på guidad fikavandring i Alingsås. Under promenaden berättar en kunnig guide – både på svenska och engelska – om Alingsås och hela Sveriges fikahistoria. Givetvis stannar ni till vid några av de bästa kaféerna, och avslutar storlaget med prinsesstårta!

Andra har också läst: