({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kanelbullar

Fotograf: Jonas Ingman

Vad vet du om Kanelbullens dag?

Kanelbullens dag firas årligen den 4 oktober, men hur mycket vet du egentligen om denna tradition? Ta del av fun facts, historik, recept och tips på några av Västsveriges bästa caféer.

Den 4 oktober är en dag att kryssa för i kalendern för alla fika-älskare, då firar vi nämligen Kanelbullens dag. Men hur uppstod högtiden? Och hur mycket bullar äter vi egentligen?

Kanelbullens dag i siffror

  • År 1999 – Kanelbullens dag instiftades som en temadag 1999 av Hembakningsrådet, i samband med rådets 40-årsjubileum. Högtiden infaller alltid samma datum, oavsett vilken veckodag det är. Anledningen till att det blev just på hösten är för att inte konkurrera med andra viktiga matdagar, såsom semlor, våfflor, köttbullar och surströmming.
  • 7 000 000 st – ungefär sju miljoner (!) bullar säljs på kanelbullens dag, och då är inte alla hembakade bullar inräknade. Det är ungefär lika många som antalet semlor under fastlagsdagen.
  • 50 % – Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar denna dag.
  • 57 % – Så många svenskar tros äta minst en kanelbulle dagen till ära. Är du en av dem?
  • 1920-talet – Det glada 20-talet var tiden då kanelbullar började tillverkas på bagerierna, åtminstone i dagens utformning. Att det söta bakverket dök upp just denna period var ingen slump, efterkrigstiden gjorde nämligen att råvaror som tidigare varit ransonerade dök upp i butikerna igen. Det var dock efter andra världskriget som kanelbullarna verkligen fick fäste i de svenska hemmen.
  • 9,19 kg – Detta är den mängd kaffe den genomsnittliga svensken konsumerar under ett år. Det motsvarar 3,5 koppar per dag. Bara Finland är en större kaffe-nation.
  • 11 dagar – När året lider mot sitt är slut kommer du att ha spenderat ungefär elva av årets dagar med en kaffekopp i handen. Så se till att det är något gott i koppen!

Så firar du Kanelbullens dag i Västsverige

De flesta caféer och konditorier anammar Kanelbullens dag, så att hitta en bulle den 4 oktober är ingen svår utmaning. Men hur vet man vilket ställe som bakar de godaste bullarna? Det bästa sättet är nog att testa sig fram, och här kommer några tips på var du kan börja din provsmakning.

Gunnebo Kaffehus och Krog, vid Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal. Bageriet har vunnit SM i mathantverk flera år, fått medaljer för sina goda bröd och blivit utsett till årets hållbara café av White Guide Café. Så det är knappast någon hemlighet att de vet hur man bakar kanelbullar också.

Nolbygårds Ekobageri & Kafé ligger i utkanten av Kaféstaden Alingsås. Här finns såklart fler trevliga fik, men vi vill ändå slå ett slag för Nolbygård. Stämningen är gemytlig och ekologi löper som ett ledord genom hela sortimentet.

Lottas Bak & Form är ett familjärt surdegsbageri på Tjörn. Användningen av ekologiska och närproducerade råvaror har lett till att stammisarna flockas. Har du testat bullar gjorda på surdeg?

Conditori Nordpolen i Vara bjuder in till en elegant miljö med marmorbord, kristallkronor och ett rikt fikautbud. Personalen är lika trevlig som bakverken är goda!

Café på Klostret ligger naturskönt på Kinnekulle, med Vänern som nära granne. Atmosfären är härligt rustik med en lantlig känsla, och bullarna ligger uppradade i olika smaker.

Café Husaren, Göteborg. Vill du ha riktigt stora bullar ska du bege dig till Café Husaren i stadsdelen Haga. Hagabullen har bakats sedan 1980-talet och kan med sina 500 gram i snitt och en yta stor som tallrik mycket väl höra till världens största kanelbullar. Men bara lugn – bullarna går att dela!

Fotograf: Jonas Ingman

Fika med en local

Du som verkligen vill uppleva den svenska fikatraditionen ur en västsvensks perspektiv kan stämma träff med en local.

  • Baka kanelbullar eller något annat gott med Anna i Norsesund. Du kan även träffa hennes hund Ronja och ta en promenad runt den närliggande sjön.
  • Baka Hallongrottor med Rob i Göteborg. Rob är från Skottland och delar gärna med sig av tips och idéer på vad man kan hitta på, både i Göteborg och Skottland.
  • Träffa slöjdläraren Claes för elvakaffe i Uddebo och diskutera hur man kan göra två världsrekord som finns i Guinness world of record.

Här kan du läsa mer om projektet Meet the Locals.

Baka egna bullar – recept från restaurang Hvita Hjorten

Du kan givetvis baka hemma i köket och kanske överraska någon du tycker om med doften av hembakta bullar. Vi rekommenderar varmt detta recept på kardemummabullar från restaurang Hvita Hjorten vid Läckö slott. Lyxigt värre! 

Andra har också läst: