({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Robert Dahlberg

Tareq Taylor utmanar ostronöppnareliten

Efter vinsten i Kockarnas kamp i TV4 laddar Tareq Taylor om för nästa utmaning. Den 5 maj gästar han nämligen Nordiska Mästerskapen i ostronöppning i Grebbestad och deltar i den öppna klassen. Men det är en ödmjuk debutant som packar ned ostronkniven i resväskan och styr kosan mot Bohuslän.

—     Vinnarkänslan från Kockarnas kamp är nog den enda erfarenhet jag har med mig in i den här tävlingen. Jag känner mig som en nyutsläppt kalv på otroligt vinglande ben i det här sammanhanget, säger han och bränner av det där karaktäristiskt kluckande skrattet som gjort honom så populär i såväl SVT:s Trädgårdstider som i nämnda kocktävling.

Svårare teknik

Trots ett helt yrkesliv i köket och med många öppnade ostron under bältet så menar Tareq Taylor att det är en oerhört svår utmaning som väntar. 

—     Vi som bor längre söderut är inte alls vana vid att hantera de platta, fantastiska ostronen som finns i Bohuslän. De kräver en annan form av teknik och en helt annan typ av kniv. Jag har hunnit träna lite grann med bohuslänska ostron, men inte så mycket som jag skulle vilja. Det är nästan som en annan sport att öva med utländska råvaror.

Fotograf: Robert Dahlberg

 Ren magi med riktigt bra ostron

De bohuslänska skaldjuren ligger Tareq varmt om hjärtat. Han menar till och med att de står i en helt egen klass.

—     Alla som har lyxen att bo där uppe året runt är riktigt lyckligt lottade! Att sätta sig vid ett dukat bord med dagsfärska havskräftor, ostron eller musslor är ren magi. Ett riktigt bra ostron är som att få smaka på en bit av havet när det är som allra fräschast.

Tareq har synts i TV i många år – både som kock i SVT:S Trädgårdstider och i det egna engelskspråkiga programmet Tareq Taylors Nordic Cookery, som sänds i över 100 länder och även visas i TV4. Hösten 2017 fick han också möjlighet att spela in ett avsnitt av den engelska matresan i samband med hummerpremiären i Bohuslän.

—     Det var en otrolig naturupplevelse! Och vilken respekt man får för hantverket som ligger bakom. Vi var ute en hel dag, drog upp 14 tinor och fick EN hummer – då förstår man varför den bohuslänska hummern är så exklusiv och vilket oerhört arbete som ligger bakom.

 

Fotograf: Robert Dahlberg

 

Unik och orörd natur

Och det var inte bara hummerfisket som lämnade bestående minnen hos Tareq. Hela Grebbestad och den betagande skärgårdsmiljön kring Kosterhavet och Kosteröarna var något han fortfarande bär med sig.

—     Naturen här uppe är så orörd och unik i sitt slag. Jag känner att man får en kontakt med skärgården på ett speciellt sätt. Man behöver inte vara proffspaddlare för att ta sig runt, utan kan uppleva naturen på väldigt nära håll.

Det är första gången Tareq besöker Nordiska mästerskapen i ostronöppning. Han ser verkligen fram emot både folkfesten och tävlingen.

—     Jag har besökt EM i ostronöppning i Trollhättan tidigare, och det är verkligen show från start till mål. Publiken är med på noterna och hejar och det är väldigt mycket glädje. Som ett hundrameterslopp nästan!