Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Par som äter i trädgård

    Fotograf: Anna Hållams

Västsveriges bästa sommarcaféer

Sommarens godaste utflyktsmål, bakelser i sommarsol och svalkande drycker i havsbris. Bland White Guides lista med årets bästa sommarcaféer 2019 finns inte mindre än 16 stycken i Västsverige. Sex utav dem med det allra högsta betyg – MYCKET GOD KLASS.

När det börjar vattnas i munnen och lusten att planera sommarens semester efter makalösa caféer tar över, då vet du att du har ramlat över en av White Guides rekommendatinoner på caféer med högsta betyg. Kolla in listan med motiveringar* nedan och planera in din fikaturné i sommar. 

White Guide caféer med högsta betyg

Lottas Bak & Form, Bleket
Havsutsikt och makalöst bröd

Utsikten mot havet är magnifik. Ändå dras blicken mot de mjöliga bagarna som, under Lotta Kristenssons ledning, hanterar långjästa surdegar och säckar med kulturspannmål som spelt, lantvete och svedjeråg. De gräddar kanelbullar och bakar pizzor som toppas med grönt och blomster från Mölnebos fantastiska odlingar. Kavlar småkakor och monterar mackor med lokala ostar och charkuterier. Häller kaffe från Morgons och Bergstrands rosterier. Men det är framför allt bröden som får gästerna att vallfärda hit. Några har rest långt, andra stövlar hemvant in i morgonrufs och badrock för att köpa frukostlimpan. Inte undra på. Bättre surdegsbröd hittar du inte på många ställen i Sverige.

Lyckans Stenungsbageri, Hunnebostrand
En limpa på vägen

På väg till kusten stannar man självklart till här och köper sitt stenugnsbakade bröd. Varför inte varianten som kallas Lilla Blå? Ska man paddla ut till havsbandet kan en limpa Urkraft säkert göra susen. Lekfullheten lyser genom i bakverken. Makalös mandelmazarin, maffig morotskaka och mumsig mandelmums. Äggosten serveras på en vackert turkosblå tallrik, björnbärssylten kompletterar färgpaletten. Både kaffebönorna och teerna kommer från Johan & Nyström.

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

Mias sjöbodHälleviksstrand
Sjövild fika på bryggan

Bohusläns absolut charmigaste café är inrymt i en gisten sjöbod och håller ställningarna år efter år. Här fikar man på bryggan med Skagerrak som granne och vågskvalpet som ljudkuliss. Till den goda cappuccinon gjord på dubbel shot espresso, väljer vi citronkladdkaka med jordgubb- och myntasallad. De utländska gästerna tar självklart laxmackan, och utbrister ohlala! när ytterligare en båt swishar förbi. De riktigt sjösugna går på fisksoppan, en stadig portion som kan fås i sällskap med ett glas vitt vin.

Kanelbullar

Fotograf: Jonas Ingman

Café på Klostret, Källby
Med närproducerat i fokus

Det här rustikt lantliga caféet ligger granne med Vänern och drivs av Lena Svedung, som nyligen också tagit över Hellekis Café. Miljön och bullarna är dragplåstren här och det är verkligen uppbullat bakom disken med rejält tilltagna bullar med påhittiga fyllningar och specialiteter som bountykaka och kolapajer. Enkelt men trevligt lunchutbud med soppa i centrum och en stor kärlek till närproducerade råvaror. Brygg- och gott pressokaffe på bönor rostade host Bergstrands kafferosteri.

Gotaleden

Fotograf: Jonas Ingman

Nolbygårds Ekobageri & Kafé, Alingsås
Grön oas i Alingsås utkant

Omgivningarna är kanske inte den mysigaste: ett område med handel och industri. Nolbygård sticker ut där det ligger mitt i en lummig trädgård. Vi möts av förföriska dofter; kakbordet dignar. Den smörstinna hallongrottan är bakad på höjden. Rabarer- och vaniljbullen kommer varm, direkt från ugnen. Knäckig mandeltosca. Näpet nötbo. Bondkaka modell jumbo. Här finns förutsättningar för en riktig långfika. Sopplunch och mackor bjuds också.

Man plockar kakor från en fikabuffé

Fotograf: Tina Stafren

Vilhelmsro gårdscafé, Falköping
Fika med smak av regionen

En rödvit, rustik gård från 1800-talet står på gränsen mellan det nybyggda villaområdet och Västergötlands flacka åkerlandskap. Bakom en svart ladugårdsdörr dukar kärvänlig servis fram hembakt och enklare matbitar med lokalt ursprung. Bakom en annan dörr finns gott om sittplatser i en ombonad lada men om vädret tillåter är det på gården som bästa platsen finns. Valnötspajen är fullt förståeligt en favorit bland många med intensivt knäckig chokladsmak. Bryggkaffet från Johan & Nyström serveras i omaka loppiskoppar på fat. Smakrikt, gulligt och personligt - precis som resten av besöket.

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

White Guide Caféer med GOD KLASS

 Hela listan hittar du här.

* Källa: https://whiteguide.com

Andra har också läst: