Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Odlingstips från Gunnebo slott

Nu växer det så att det knakar i Gunnebos 1700-talsträdgårdar. På Gunnebo slott och trädgårdar firar man det europeiska kulturarvsåret genom att låta besökarna mötas av trädgårdar i 1700-talsstil. Ovanliga kulturarvsväxter blandas med ett potpurri av färg, doft och blomsterprakt.

2018 har utsetts till kulturarvsår av Europeiska kommissionen. På 1700-tals anläggningen Gunnebo slott tar man tillfället i akt och försöker återskapa köksträdgårdarna som de sannolikt såg ut på 1700-talet. Genom att studera olika historiska källor som gamla frökataloger, historisk litteratur, brev och samtida trädgårdar har trädgårdsmästare Viola Johansson samlat underlag till årets jubileumsträdgård. I år blir det ännu större fokus på ovanliga kulturarvssorter.
– För familjen Hall, som byggde Gunnebo slott som sitt sommarresidens i slutet av 1700-talet, var det viktigt med en vacker och praktfull köksträdgård som imponerade på besökarna, fullt med exotiska inslag som visade deras välstånd, säger Viola Johansson, ansvarig för planering av Gunnebo köksträdgårdar.

Inget för nybörjaren
Att planera köksträdgårdar av Gunnebos storlek är inget för nybörjaren. Omkring 200 olika växter ska pusslas ihop, fröer ska beställas från när och fjärran och ett minutiöst såschema skapas. Dessutom är Gunnebos köksträdgårdar KRAV-märkta och till för att producera råvaror till Gunnebo Kaffehus och Krog, vilket också ställer krav.
– Vi har ett bra samarbete med köket, vi odlar, de tillagar och serverar. Förra årets slingerkrasse, tomat och majs var särskilt uppskattade av såväl köket som gästerna, så de gör comeback även i år. Årets nyheter blir bland andra
chili ’Padron’ och den ovanliga grödan gurkmelon ’Carosello’ från Italien.

Violas tips till hemmaodlaren
I maj börjar utplanteringen på Gunnebo, först ut är köldtåliga grödor som sallad, kål och kronärtskocka. Violas tips till hemmaodlaren är att inte glömma att avhärda sina plantor. Tips är att flytta ut dem en mulen dag, täcka över dem med duk eller låta dem stå i skuggan till en början.
Därefter successivt vänja dem vid sol och vind under två veckor.

Har du dåligt med
svalt och ljust utrymme för förkultivering inomhus, satsa istället på direktsådd. Rödbetor, sockerärt, bönor och morot fungerar bra att direktså. Börja inte så för tidigt med förkultiveringen och se till att dina plantor får tillräckligt med ljus. Lycka till!


Så såg trädgårdarna sannolikt ut på 1700-talet:

– Köksträdgårdarna hade samma form som idag, med odlingsbäddar två alnar breda (120 cm), med fruktträd och bärbuskar längs kanterna och i hörnen.
– Vanliga grödor på 1700-talet var
gråärt ’Solberga’, en kulturarvsväxt från 1742, dokumenterad för första gången av Linnés lärjunge Pehr Kalm.
– Annan gröda är isört, en numera ovanlig bladväxt som har odlats sedan 1700-talet. Isörten gjorde debut på Gunnebo förra året och uppskattades av såväl köket som besökare för sin speciella karaktär med tjocka blad med ett lager av små vattenblåsor. Krispig, syrlig och salt i smaken.
– En nyhet bland kulturarvsväxterna är
bondböna ’Crimson Flowered’, kulturarv från 1778, som har lång historia av att ha odlats i Sverige. En annan nyhet är Queen Anne’s Pocket Melon’, som kommer växa i drivhuset, en växt
som tillsammans med perukbuske viär säkra på fanns på Christina Halls tid.