Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Gunnebo Slott och Trädgårdar AB

Fokus på det gröna

Köksmästare Patrik Sewerin trivs med ekologisk inriktning på maten på Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Gunnebo Kaffehus och Krog ligger mitt i de prunkande köksträdgårdarna, som ritades samtidigt som slottet på 1780-talet. I trädgårdarna skördas rotfrukter, sallader och kryddor som efter den kortaste av leveranssträckor står hos köksmästare Patrik Sewerin i restaurangköket.
Vi är stolta över att kunna garantera våra gäster bra råvaror, varje dag, året runt. Våra köksträdgårdar sköts helt ekologiskt, säger Patrik.

Gunnebo Kaffehus och Krog har uppnått KRAV:s högsta certifieringsgrad med minst 90 % KRAV-godkända ekologiska råvaror. 2014 utsågs Gunnebo till Årets hållbara café av White Guide och i motiveringen framhölls den ekologiska upplevelsen i den unika miljön.
”Självklart är vi stolta över de priser och utmärkelser vi har tilldelats. Det är hedrande att få en bekräftelse och uppskattning på något man arbetat med så länge och det är kul att visa upp för våra gäster att vi går in helhjärtat för ett helt ekologiskt utbud.”

Dörren mellan köket och restaurangen står på vid gavel. Kockarna får direktkontakt med lunchgästerna då de överlämnar tallriken. Patrik bär ett stort leende på läpparna när han arbetar i köket.
”Alla rätter är inspirerade av platsen, historien och den aktuella årstiden – oavsett om det är lunch eller festmiddag som står på arbetsbeskrivningen. Menyn vi presenterar är lekfull med ett stort fokus på det gröna. Det är tillgången på råvaror som styr.”

Patrik framhåller förmedlingen av platsen via maten och samarbetet mellan kockarna, bagarna och trädgårdsmästarna som det bästa på jobbet.
”Sedan är det ju fantastiskt hur lekfulla och uppfinningsrika vi får vara. Det händer att vi tillagar råvarorna i den murade bakugnen och eldar med ved från skogen här intill. Det ger maten en alldeles speciell karaktär.”

Gunnebo Kaffehus och Krog håller öppet året runt och Patrik berättar att de har många stamgäster.
”Flera av våra lunchgäster på sommaren återkommer till jul, då vi har bevarat smaker från hela året. Det är också vanligt att våra återkommande lunchgäster bokar sitt bröllop hos oss; de vet då att de får en festmåltid utöver det vanliga.”