({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Roger Borgelid

Familjeäventyr längs Sjuhäradsrundan

Bilfria, barnvänliga cykelvägar, vacker natur och svalkande dopp. En cykelsemester längs Sjuhäradsrundan bjuder på massor av spännande upplevelser och har allt ett riktigt familjeäventyr ska innehålla.

Sjuhäradsrundan är helt bilfri under 12 av de 15 milen. De övriga tre går rundan via en gammal banvall. Ni passerar gamla järnbroar och vackra stationsbyggnader, och bitvis cyklar ni till och med över grantopparna. Välj själva vilken sträcka ni vill cykla. Det finns mycket att upptäcka och se både för stora och små. 

Dag ett: Ulricehamn – Torpa/Hofsnäs (29 km)

Börja cykeläventyret från Ulricehamn. Hyr cyklar nere vid Bryggans Uthyrningcenter, och missa inte det vackra kallbadhuset som ligger på pelare nere vid vattnet. På andra sidan vägen ligger turistbyrån, om du vill ha några tips på vad Ulricehamn kan erbjuda familjen just den här dagen.

Fotograf: Jan Töve

Cykelfärden börjar på banvallen och går mot Skottek (som tidigare var gränsområde mellan Sverige och Danmark). Här finns campingen Skotteksgården, som bland annat bjuder på barnvänlig badplats, båtuthyrning, kiosk och en restaurang med vacker utsikt över sjön.

Färden går vidare via Marbäck till det fantastiska naturlandskapet Korpebobergs lövskogar. Stanna gärna vid Vegby camping på det lilla caféet om ni är fikasugna. Här finns minigolf och andra roliga barnaktiviteter.

Cykelleden tar er vidare genom Månstad. Här kan ni göra en kort avstickare till Hofsnäs Herrgård. Restaurangen här Smaka på Västsverige-certifierad, och bjuder på god mat med råvaror från Sjuhärads-gårdarna. Det finns möjlighet till övernattning på Hofsnäs Herrgård. Om ni har energi kvar i benen finns goda möjligheter till vandring i naturreservatet Torpa-Hofsnäs. Här finns också en fin badplats med sandstrand och bryggor. Hofsnäs stora trädgård och lekplats är också ett populärt utflyktsmål för barnen efter maten.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB


Ett annat förslag till övernattning i närheten är Torpa Stenhus som är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Låt barnen få testa på att utforska slottet som prins, prinsessa eller riddare. (kläder finns att låna). Det finns mycket spännande att se som till exempel rustningar och fängelsehålor. Varför inte lyssna på spännande historier om slottsspökena?

Fotograf: Jonas Ingman

Dag två Torpa/Hofsnäs – Svenljunga (41 km)

Innan färden går vidare måste ni passa på att handla färska västsvenska råvaror i Hofsnäs lilla saluhall eller Torpas gårdsbutik. Första stoppet när ni väl har kommit iväg är Glasets Hus i Limmared. Glasets Hus har skapats för att bevara traktens 300-åriga glasblåsarhistoria. I Limmared tillverkas exempelvis alla Absolut Vodka-flaskor. Se glasblåsare i arbete, eller prova på att testa glasblåsning själva (måste bokas i förväg). Är du hungrig finns det god mat på Limmareds Wärdshus. Andra roliga besöksmål är Limmareds Säteri, med gårdsbutiker som har lokala råvaror från Sjuhärad, en skatepark och många secondhandbutiker.

Fotograf: Jonas Ingman

Efter Limmared cyklar ni vidare till Tranemo. Här kan barnen, som ni kan förstå av namnet, spana efter tranor och andra fåglar vid Tranemosjön. Gör gärna en avstickare från leden till Ambjörnarp, där ni kan prova på dressincykling på den gamla järnvägslinjen till Sjötofta. Glöm inte att boka i förväg att ni vill ha en fikakorg med er på turen.

Fortsätter ni sedan längs Sjuhärdadsrundan passerar ni Uddebo, där ni kan pausa och paddla kanot istället för att cykla. I Uddebo delar sig Sjuhäradsrundan och här rekommenderas att välja den lugnare sträckningen mot Ulvshult. Här är grusvägen vackert kuperad och du passerar Klovarps jordgubbsodling. Här kan den bilintresserade passa på att besöka Bynanders motormuseum.

Fotograf: Roger Borgelid

Väl framme i Svenljunga kan ni njuta av en välförtjänt glass nere vid Ätran efter en äventyrsfylld dag. Som balsam för såväl kropp som själ kan kanske ett besök på friskvårdsanläggningen Moga Fritid, med bad och ångbastu vara på sin plats.

 

Destination