({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Par sitter och har picknick på klippa och cyklarna är parkerade bredvid

Fotograf: Roger Borgelid

Cykla i skärgården

Att upptäcka den göteborgska och bohuslänska skärgården från cykeln är fantastiskt. Här väntar en rik variation av storslagna vyer, pittoreska fiskesamhällen och charmiga småstäder.

Cykla i skärgården samlar utvalda cykelrutter där det är trevligt och säkert att ta sig fram på två hjul från Göteborg skärgård i söder till Strömstad och Kosteröarna i norr. Kombinera din cykling och ta dig mellan öar och fastland med båt.

 

Göteborgs södra och norra skärgård 

Göteborgs södra och norra skärgård är som gjord för cykling. Separerade cykelvägar och bilfria öar gör att cyklingen och lämpar sig för hela familjen. Underlaget består till mesta del av asfalterade vägar. Här är havet är aldrig långt borta och det är lätt att ta sig runt mellan de olika öarna med hjälp av broar och färjor. Vill du cykla på öarna är det smidigast att använda kollektivtrafiken och hyra en cykel på plats. 

Fotograf: Södra Bohuslän Turism

Bohuslänska skärgården

Tjörn är en utmärkt cykelö med sina natursköna vägar och ständiga närhet till dopp i havet, god mat och konst. Öns cykelvägar erbjuder en säker, händelserik och varierad cykling på asfalt, smågrus eller annat underlag som fungerar att cykla på.

Fotograf: Katja Ragnstam

På Skaftö finns cykelleder från Östersidan via Fiskebäckskil och Stockevik till Grundsund. Här består underlaget till mesta del av asfalterade vägar och en del smågrus. Via båten Carl Wilhelmsson tar du dig från Skaftö går båten över till Lysekils stad erbjuder fin cykling genom sitt nät av cykelvägar.

I Bohuslän hittar du riktigt bra landsvägscykling på Orust, Sveriges tredje största ö. Här cyklar man på asfalterad landsväg i varierande natur med öar och klippor i väste till jordbruksbygd och insjöar i öster. Även norrut i trakterna kring Södra och Norra Bullaresjöarna och därifrån sydväst ner mot Tanumshede och Vitlycke via Sannäs, bjuder på fin landsväg med storslagen natur, tystnad, ett rikt djurliv och många hällristningar.

Väster om Strömstad ligger Kosteröarna hit tar du dig enkelt med Kosterbåtarna. På Sydkoster finns ett mindre nätverk cykelvänliga vägar som är behagligt korta. Du cyklar mestadels på näst intill bilfria grusvägar och dessutom kan du hoppa av och ta en promenad längs någon de natursköna vandringsstigarna.

 

Hitta din resa!

Här hittar du aktuella turlistor för de båtar och färjor som du kan använda dig av utmed din cykelrutt:

Bra att veta - Göteborgs skärgård

Gunnars Båtturer från Marstrand

Göteborgs södra skärgård

Öckerö – Kalvsund - Framnäs – Grötö

Lysekil – Skaftö

Strömstad – Ramsö

Strömstad - Kosteröarna

Skärgårdsbåtarna i Uddevalla:

Skärgårdsbåten ms Gustafsberg II

 

Cykelkartan Cykla i skärgården

Din guide till de säkraste, vackraste och mest upplevelserika cykelvägarna längs hela kusten finns samlat i ett kartmaterial. Här visas föreslagna rutter av varierande längd och karaktär från Göteborg till Strömstad. Vissa sträckor kan din cykeltur kombineras med båt.

Underlaget varierar mellan asfalterade vägar och grus. Rutterna sträcker sig över såväl separerad  cykelvägar som i blandtrafik.  Kartan innehåller lämpliga cykelstråk, sevärdheter och andra för cyklisten intressanta platser och information. Vägarnas olika beskaffenhet visas tydligt på kartan, där separerad cykelväg visas med heldragen röd linje, blandtrafik med streckad röd linje och mer trafikerad blandtrafik med röd prickad linje.

Cykelkartan är indelad i 12 st behändiga kartblad (A3 hopvikt till A5) paketerade i en skyddande plastmapp.

Kartan är gratis och finns att hämta eller beställa (ev. portot kan tillkomma) på Bohusläns turistinformationer.