({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Roger Borgelid

Tre inspirerande kulturcyklingar

Dags att planera nästa semesterresa? Här följer tre tips för dig som gärna balanserar kulturhistoria och natursköna vyer från cykelsadeln. Upptäck internationell konst utmed kusten, cykla genom det anrika tygriket i Sjuhäradsbygden eller spana in kanalbåtarna längs ett av Sveriges största byggnadsprojekt.

Världens svettigaste konstrunda

Tjörn är den bohuslänska ön som trots sin ringa storlek stoltserar med kulturupplevelser i absoluta världsklass. Bland annat kan du cykla världens svettigaste konstrunda, vars namn är inspirerat från den triathlonkultur som finns på ön.

Första anhalten är Nordiska Akvarellmuseet, där kreativiteten med vattenfärg är lika storslagen som panoramautsikten mot skärgården. Efter en lunch på Vatten Restaurang & Kafé tar du cykeln från kajkanten i Skärhamn och vidare genom kustsamhällets charmiga kvarter. I takt med att bebyggelsen avtar öppnar ett av Sveriges vackraste kulturlandskap upp sig. Längs slingrande stigar och vindpinade tallskogar fortsätter turen mot havsstrandängarnas förlovade land.

Efter en dryg mil på cykelsadeln når du Skulptur i Pilane, som 2016 utsågs till en av Europas vackraste skulpturparker av tidningen The Guardian. Parkera cykeln och spendera eftermiddagen ute i det fria bland klippor, stenåldersgravar, fritt betande får och hänförande skulpturer av världsledande konstnärer. 

Fotograf: Roger Borgelid

Tygriket i Sjuhärad

Längs slingrande småvägar spinner Förläggargårdsturen likt en tråd genom Sjuhärads vackra textilbygd. Det var i mitten på 1700-talet som förläggarverksamheten på allvar tog fart i området, i samband med att textilhantverket professionaliserades. Kapitalstarka bönder köpte upp garn, och senare även importerad bomull, som hemväverskorna skickligt förvandlade till tyg. Bönderna, de så kallade förläggarna, gjorde sig en förmögenhet och många ståtliga herrgårdar uppfördes i bygden.

Påbörja turen vid Lydde Gård, vars tidstypiska arkitektur blivit mångfaldigt prisad för gott kultur- och byggnadsvårdsarbete. Cykla längs Viskan till det idylliska brukssamhället Rydal och besök museet som inhyser Sveriges äldsta bevarade spinneri. Nästa anhalt är Kvarnen i Hyssna, där du sover och äter gott i en miljö där det känns som att tiden har pausat och bevarat det genuina lugnet från förr. Cykelturen fortsätter förbi Seglora kyrka, genom Fritsla och avslutas åter i Kinna. Under turen korsas tre åar på praktfulla stenvalvsbroar. 

Fotograf: Jonas Ingman

Cykelpaket Skotteksgården

Övernatta och hyr cykel på Skotteksgårdens Camping & Stugby och ge dig ut på en resa bland Birgit Th Sparres berättelser Gårdarna Runt Sjön.

Dagstur Gårdarna runt sjön

Outdoor Support erbjuder en dagstur på cykel där transport, vägbeskrivning och karta, lunch på Hofsnäs och guidning på Torpa Stenhus ingår samt möjlighet att hyra cykel.Upplev årtusendets byggnadsverk

Det är inte konstigt att Baltzar von Platens mästerverk, Göta kanal, har blivit framröstat till årtusendets svenska byggnadsverk. Med järnskodda spadar grävde sig 58 000 svenska soldater genom berg, morän och lermassor år 1810–1832. En cykeltur här är verkligen en resa genom kulturhistorien. Cykla fram längs den bilfria, smala grusvägen som förr användes när oxar och hästar drog segelskutor genom kanalen. Njut av de rofyllda miljöerna, se slussningar och stanna till vid mysiga kanalkaféer.

Fotograf: Roger Borgelid

I samband med konstprojektet Visioner vid Vatten uppfördes granitmonumentet ”Vattentrappa”, skapat av Bengt Olson, för att minna om utgrävningen som påbörjades i Sjötorp, där kanalen utmynnar i Vänern. Lite längre inåt landet, vid Norrkvarns slussområde, finns Katarina Norlings verk ”Rosa eko – inre eld”, som är en portal mellan vattnet och skogen. Och i Tåtorp, på kanalens högsta punkt, 92 meter över havet, sitter ”Pojken” av Bianca Maria Barmen på en brygga och blickar ut över vattenbrynet.

Andra har också läst: