({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • par som cyklar

    Cykelsemester och cykelresor i Västsverige

 

Västsverige är ett perfekt semestermål för dig som vill upptäcka världen på två hjul. Kombinera aktiva cykeldagar med bekvämt boende och smakfull mat.

 

Gör det enkelt - boka ett färdigt cykelpaket

Cykelpaket är perfekt för dig som vill ge dig ut på en cykelsemester där allt redan är planerat och klart. När du bokar ett cykelpaket ingår oftast cykelhyra, karta med föreslagen resväg, boende, mat och transport av bagage. Smidigare kan det inte bli!

Populära områden för cykelsemester

Göta kanal, Ätradalsleden och Kosteröarna är några av de mest populära cykelområdena i Västsverige. Läs mer om dem och flera andra cykelleder nedan.

Göta kanal, en av Sveriges vackraste cykelleder.

Göta kanal

– Barnfamiljens cykelfavorit

Här cyklar hela familjen alldeles intill vattnet på en bilfri, smal grusväg som förr användes när oxar och hästar drog segelskutor genom kanalen. Påbörja turen i Sjötorp vid Sveriges största sjö Vänern. Efter ett caféstopp i Lyrestad fortsätter färden vidare mot Norrkvarns slussområde, där barnen kan leka och plaska i minikanalen, och där övernattning kan ske i en stuga formad som en stubbe eller svamp. Nästa anhalt är Hajstorp där du kan bocka av inte mindre än nio slussar.

Längs hela kanalsträckan finns bra boendemöjligheter och flera företag som erbjuder färdiga cykelpaket.

Cykla Göta kanal

Skulptur i Pilane på Tjörn.

Tjörn

– Kultur för alla åldrar!

Cykellederna på ön Tjörn, strax norr om Göteborg, bjuder på spännande upplevelser för hela familjen. Ön har många bilfria cykelvägar och cykelleder som tar dig till sevärda utflyktsmål och charmiga fikaställen.

Badstränder, klippor, akvarellmuseum, mysiga gårdscaféer, loppisar och skyhöga skulpturer är några av upplevelserna som väntar dig som cyklar på Tjörn.

Cykla på Tjörn

Ätradalsleden.

Ätradalsleden

– Cykla i vacker omgivning!

Ätradalsleden, som löper mellan Falköping och Falkenberg, är en annan familjevänlig cykelsträcka utan störande biltrafik. Sträckan har sitt ursprung som anrik handelsväg, och i trakterna kring Ulricehamn passeras kulturlandskapet där de populära filmerna om Änglagård är inspelade. 

Längs vägen kan du njuta av lokalproducerad mat och sova på en lantgård eller i en sjönära stuga. I söder ansluter Kattegattleden.

Cykla Ätradalsleden

Sjuhäradsrundan.

Sjuhäradsrundan

– Cykla bland slottsspöken och antikhandlare!

Med över tusen sjöar, djupa skogar, ett rikt naturliv och vägar kantade av blommor så är Sjuhäradsrundan en ren fröjd att cykla. Men här finns också mycket aktiviteter och sevärdheter längs vägen. Prova att blåsa ditt eget glas i Limmared, hälsa på slottsspöket på Torpa Stenhus, spana in framtidens textila innovationer i Borås, botanisera bland alla second hand-butiker och koppla av med bad och massage på kallbadhuset i Ulricehamn.

Rundan är cirka 15 mil lång, varav 12 mil är bilfria och den är lättrampad där den drar fram på stora delar av den gamla banvallen.

Cykla Sjuhäradsrundan

Kosteröarna utanför Strömstad.

Sydkoster

– Solsäker cykelsemester!

Sydkoster är den största av Kosteröarna och nästintill helt bilfri, vilket gör det till en riktig cykelö. De mysiga cykelvägarna tar dig runt i stort sett hela ön.

Det är fint att cykla här både under våren och sensommaren, då är det dessutom lite färre gäster på ön. Packa gärna med badkläder om du kommer under sommaren. På Sydkoster finns nämligen gott om fina badstränder och klippor.

Cykla på Sydkoster

Att tänka på inför cykelsemestern

Kontrollera din cykel innan du ger dig av

Kolla så att det finns tillräckligt med luft i däcken, och så att däcken inte är slitna. Se till att kedjan är smörjd och att bromsarna fungerar som de ska.

 

Rätt kläder och en bra hjälm

Vädret kan växla i Sverige och gå från sol till regn till blåsigt beroende på var du befinner dig och när på året du cyklar. Att ta med en extra vind- eller regnjacka kan vara bra. Ska du cykla lite längre sträckor under flera dagar kan ett par cykelbyxor och cykelskor vara en bra investering som gör din cykling extra behaglig. Hjälm är självklarhet!

 

Om du får punktering

Att byta en slang om du fått punktering är inte så svårt, bara du är förberedd. Se till att ha med en liten sadelväska med extra slang, verktyg och pump så slipper du bli stående och vänta på hjälp.

 

Packa lagom

Ta inte med mer än vad du behöver. Ska du cykla i några dagar finns det bra väskor som kan fästas på cykeln, men tänk på att mycket packning gör cykeln onödigt tung att cykla på. Packa gärna med badkläder och handduk om du passerar en badsjö.

 

Till sist

Planera din rutt i förväg, ta god tid på dig, cykla tillsammans och ha kul! Glöm heller inte att ta många pauser och fikastopp längs vägen, det finns gott om caféer och fina rastplatser i Västsverige!

 

På resa genom Dalsland 

- med influenserna Therese Elquist och Agnes Maltesdotter.

Följ med Therese Elgquist (plantbasedbythess) och Agnes Maltesdotter (undanflykter) till Dalsland där de upptäckte naturen, lagade mat och bodde på ljuvliga platser. En inspirerande resa som du också kan uppleva!

Se filmen: Thess och Agnes i Dalsland

 

Mer om cykling

Västra Götaland bjuder på många olika typer av cykelupplevelser. Här nedan kommer lite fler tips!