({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Upplev Västsverige från cykelsadeln

Västsverige är ett perfekt semestermål för dig som vill upptäcka världen på två hjul, oavsett om det är i lugn takt med familjen, med mountainbike genom tallskogens pelarsal eller utmed landsvägens följsamma linje. Natursköna leder ringlar fram längs hav och sjöar, över fält och platåberg, genom skogar, och rakt in i mysiga fiskelägen. Och du kan förstås kombinera aktiva cykeldagar med bekvämt boende och smakfull mat.

Ta med cykeln på en båtluff

Att båtluffa med cykeln är verkligen att plocka russinen ur kakan för dig som gärna trampar runt på mysiga bilfria öar och upptäcker gamla fiske- och badorter, men inte vill cykla långa sträckor mellan guldkornen. Upplev Bohusläns förtrollande skärgård – utsedd till världens sjunde vackraste naturområde av nyhetskanalen CNN Travel. Du kan själv bestämma din resrutt och hur långt respektive stopp ska vara, och vill du kan du få bagaget transporterat till nästa anhalt.

Cykelsemestra utmed kusten

Cykelöarna Tjörn och Orust är som en dröm för cyklister, med saltstänkta kustvägar och lantliga småvägar. Spana in fiskeskutor och sjöbodar i det pittoreska kustsamhället Mollösund, eller följ den slingrande leden från Akvarellmuseet i Skärhamn genom vindpinade tallskogar fram till havsstrandängarnas förlovade land. Mitt bland klippor, stenåldersgravar och betande får, hittar du Skulptur i Pilane, en av Europas vackraste skulpturparker. Övernatta på mysiga hotell eller vandrarhem längs vägen och unna dig en ordentlig skaldjursmiddag – ett måste när du besöker Bohuslän.

Fotograf: Roger Borgelid

Barnfamiljens cykelfavorit – Göta kanal

Vill du hellre hålla dig inåt landet rekommenderas den populära cykelleden utmed Sveriges blå band – Göta kanal. Här cyklar hela familjen alldeles intill vattnet på en bilfri, smal grusväg som förr användes när oxar och hästar drog segelskutor genom kanalen. Påbörja turen i Sjötorp vid Sveriges största sjö Vänern. Efter ett caféstopp i Lyrestad fortsätter färden vidare mot Norrkvarns slussområde, där barnen kan leka och plaska i minikanalen, och där övernattning kan ske i en stuga formad som en stubbe eller svamp. Nästa anhalt är Hajstorp där du kan bocka av inte mindre än nio slussar. Längs hela kanalsträckan finns bra boendemöjligheter och flera företag som erbjuder färdiga cykelpaket.

Fotograf: Roger Borgelid

På två hjul längs den gamla banvallen

Ätradalsleden, som löper mellan Falköping och Falkenberg, är en annan familjevänlig cykelsträcka utan störande biltrafik. Sträckan har sitt ursprung som anrik handelsväg, och i trakterna kring Ulricehamn passeras kulturlandskapet där de populära filmerna om Änglagård är inspelade. Prova att blåsa ditt eget glas i Limmared, lev stenåldersliv på Ekehagen, upptäck det välbevarade herresätet Torpa Stenhus eller koppla av med bad och massage på kallbadhuset i Ulricehamn. Längs vägen kan du njuta av lokalproducerad mat och sova på en lantgård eller i en sjönära stuga. I söder ansluter Kattegattleden.

Fotograf: Jonas Ingman

Vilda Dalsland – paradiset för mountainbike

Vildmarken i norra Dalsland är som en oslipad diamant för alla mountainbike-fantaster. Här vittnar terrängen om en tid då inlandsisen styrde och mitt bland sprickdalsjöar, gråskimrande klipphällar och snårigt blåbärsris sprider ett rikt stignät ut sig. Långt ifrån alla stigar är markerade i terrängen, men de lokala turistorganisationerna ger gärna tips på lämpliga rutter. Söder om Mellerud är landskapet flackt och ju längre norrut du tar dig desto mer ökar terrängsvårigheten och kuperingen. Passa även på att ta ut svängarna i Lagunen Bike Park utanför Strömstad, i norra Bohuslän.

Fotograf: Roger Borgelid

Utmana de västgötska bergen

Platåbergen Kinnekulle vid Vänern, Billingen i Skövde och Mösseberg i Falköping bjuder också på underbara mountainbikeleder i olika längder och svårighetsgrader. Följ den 45 kilometer långa Kinnekulleleden upp på toppen och sedan ner utmed Vänerns strand innan klättringen börjar igen. Och där kommer belöningen – en magnifik utsikt över sjön och omgivningarna. Eller testa balansen i Billingens bike park med doserade kurvor, gupp och hinder.

Lite längre söderut i Västergötland ligger Ulricehamn med Lassalyckans friluftsområde inpå knuten. Området är ett certifierat Vasaloppscenter och här finns både lätta mountainbikeleder och mer utmanande prövningar.

Fotograf: Roger Borgelid

Välplanerade ruttförslag för racer

Upptäck den västsvenska landsbygden när den är som allra bäst – från cykelsadeln. Med utgångspunkt från cykelcentrum Falköping finns förslag på cykelrundor som mäter alltifrån ett par till drygt 20 mil. Trampa förbi Trandansen vid Hornborgasjön, vidare till Varnhems historiska klosterområde och passera genom Vallebygdens böljande landskap med småsjöar och vindlande vägar. En långtur tar dig till Kållandsö där du kan stanna till för ett matstopp på restaurang Hvita Hjorten och njuta av utsikten över Läckö Slott och Vänerskärgården. Eller varför inte ta dig upp på Hökensås och vidare mot trästaden Hjo där en glasspaus vid hamnen är ett uppskattat inslag för ömma axlar och värkande lår. Uppsjön av turförslag gör att Falköping är en utgångspunkt för såväl endagsturer som längre träningsläger.

Allemansrätten – självklar i Sverige, unik i världen

På cykeln har du frihet att ta dig fram överallt, stanna för picknick var du vill och hitta äventyr i din egen takt. Allemansrätten i Sverige gör att alla har tillgång till naturen, men kräver samtidigt ett stort ansvar. Tänk på att visa hänsyn till fotgängare och att anpassa ditt körsätt efter underlaget. Undvik att cykla i skogen när det är tjällossning eller blött eftersom det sliter extra hårt på naturen. Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter genom att läsa mer här.

Andra har också läst: