({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jonas Ingman

Upplev Kosterhavet över och under ytan

  • Pål Johansson

Sveriges första marina nationalpark inbjuder till en aktiv semester för hela familjen. Möjligheterna att utforska den unika miljön är många både i vattnet och på land, oavsett om du är ute efter svårslagna naturupplevelser, skön avslappning eller spännande aktiviteter.

Kosterhavets nationalpark sträcker sig från Strömstad i norr till Grebbestad i söder och är landets artrikaste havsområde. Tillsammans med den norska systernationalparken Ytre Hvaler bildas ett helt unikt område med över 6 000 olika växt- och djurarter, varav 200 inte påträffats någon annanstans i Sverige. Under havsytan döljer sig ett magiskt undervattenslandskap som gynnas av det salta atlantiska djupvatten som in genom Kosterfjordens upp till 250 meter djupa ränna.

En bra förstakontakt med allt nationalparken har att erbjuda är ett besök på Naturum Kosterhavet vid Ekenäs på Sydkoster eller Entré Rossö. Här kan du ta del av mängder av spännande information genom utställningar och föreläsningar samt få kartor till områdets olika vandringsleder. På naturum kan du även få närkontakt med några av Kosterhavets djur i anläggningens klappakvarium.

"Den Bohuslänska kusten är en av världens tio vackraste vildmarksplatser"

Sätten att uppleva parken är många och varierande. En möjlighet att kunna njuta av naturen och djurlivet från första parkett är från sittbrunnen på en kajak. Följ med på en guidad tur eller utforska skärgården på egen hand. Gör strandhugg på någon vindpinad kobbe eller skär och gå på upptäcktsfärd i strandkanten och bland klipporna. Med lite tur kan du kanske stöta på en säl eller två, här finns nämligen Västerhavets största bestånd av knubbsäl.  

Fotograf: Roger Borgelid

Är du likt sälarna mer nyfiken på livet under ytan ska du prova att snorkla någon av Kosterhavets snorkelleder. På dessa naturstigar på 1-1,5 meters djup följer du en lina på botten som leder dig runt till informationsskyltar under vattnet. Glöm inte våtdräkten om vattnet är kallt och simma alltid med en kompis.

Från norra hamnen i Strömstad tar du dig med lätthet ut till de särpräglade och vackra Kosteröarna. Bilen lämnar du på fastlandet – Kosters hänförande natur och mysiga fiskesamhällen lämpar sig bäst att upplevas till fots eller med cykel, oavsett årstid. 

Andra sätt att uppleva den fascinerande nationalparken är att följa med ut på en chartrad båttur eller sälsafari. Är du på jakt efter havets läckerheter är en guidad fisketur med någon lokal skeppare det självklara valet. Beroende på säsong kan du följa med ut på fiske efter kräfta, hummer och makrill.

Fotograf: Henrik Trygg

Oavsett om syftet med din vistelse i Kosterhavets nationalpark är rekreation och njutning eller aktivitet och äventyr så finns det såväl boende som upplevelser som passar. Allt med den ständiga närheten till den storslagna naturen, den saltstänkta vinden och bruset från vågorna.

Visste du att…

… Sveriges enda korallrev ligger i Kosterhavet?
… nationalparken är 400 kvadratkilometer stort?
… Kosterfjordens ränna är 100-250 meter djup?
… drygt 200 av de djur- och växtarter som finns här har inte påträffats på något annat ställe i Sverige?