Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • vandra på Koster

    Fotograf: Roger Borgelid

Bohusleden

Bohusleden är en traditionell vandringsled som med sina 37 mil sträcker sig från Strömstad i norr till Lindome i söder. Leden bjuder på varierad natur och är uppdelad i flera etapper som är utmärkta för dagsturer eller helgvandringar.

Från Strömstad till Lindome

Du som väljer att vandra på Bohusleden kan se fram emot en omväxlande tur över berg, genom dalar, förbi skogstjärn och glesbevuxna myrar, runt sjöar och över kulturlandskap med betesmarker. Bohusleden löper vertikalt genom Bohuslän, från Strömstad i norr till Lindome i söder. I norr ansluter den till Kuststigen och vidare mot Norge, och i söder övergår den i Hallandsleden. Totalt består leden av 27 etapper, varav de flesta är lättvandrade, samtidigt som vissa mer kuperade avsnitt förekommer. För dig som inte vill ta dig an de 37 milen på en gång finns många bra alternativ för dags- eller flerdagsturer.

Fotograf: Jonas Ingman

Urskog och högplatåer

Det är lätt att hitta lugnet när du vandrar på det bohuslänska inlandet. Större delen av leden löper endast några mil från havet, men ändå sker vandringen genom lugna skogsområden och över karga myrar. Flera betydelsefulla naturområden går att bocka av, såsom Bohusläns högsta topp, Björnerödspiggen med sina 222 meter över havet, högplatån Kynnefjäll och Stora Getryggen utanför Göteborg. För dig som söker riktig urskog rekommenderas etapperna genom Svartedalens natur- och friluftsområde, ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Området har en vresig natur som andas mystisk storskog.

Mycket att upptäcka

Längs leden finns många spännande platser att upptäcka, beroende på vilka etapper du väljer att vandra. Bohus Fästning i Kungälv, Skalbanksmuseet i utkanten av Uddevalla och välbevarade hällristningar öster om Strömstad hör till några av de historiska höjdpunkterna. Du kommer också att mötas av flera torpruiner i söder och enstaka bebodda fjällgårdar i de norra delarna. Utspridda längs Bohusleden finns flertalet vindskydd och rastplatser där det går att slå läger för natten.

Enkelt att planera din rutt

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätt. På Bohusledens webbplats hittar du utförlig information om respektive etapp i form av karta, sevärdheter, service utmed leden, svårighetsgrad, uppskattad vandringstid och kontaktuppgifter. Det är således enkelt att planera en lagom lång vandringstur. Vill du ansluta till leden via kollektivt färdmedel finns bäst möjligheter i den södra halvan.

Fler vandringsleder i Västsverige