Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: katja_ragnstam

Dyröleden

Upplev den bohuslänska naturen längs den cirka 4,5 kilometer långa vandringsleden runt ön Dyrön. Utsikten över Marstrandsfjorden med Carlstens Fästning i bakgrunden, Pater Noster och Åstol i väster är lika betagande som att blicka ut över Risön, Hättan och Hakefjorden i öster.

Liten ö, men dramatiskt landskap

Bilfria Dyrön ligger mellan Marstrand och Tjörn, i södra Bohuslän. Enklaste sättet att ta sig till ön är via personfärja från Rönnäng på Tjörns sydspets. Dyröleden tar dig ett varv runt den gemytliga ön som stoltserar med ett varierat och dramatiskt landskap. Bebyggelsen ligger samlad i en dalgång som sträcker sig mellan nord- och sydhamnen. Dalgången flankeras på ömse sidor av karg berg- och klippterräng med hällmarker, raviner och sänkor. Det finns sex lämpliga platser där du kan ansluta till leden, så det är enkelt att själv bestämma hur lång vandring du vill ha. I rask takt tar det cirka 75 minuter att vandra runt ön, men du får givetvis avsätta tid för att fika, läsa på informationstavlorna eller bara stanna till och njuta av utsikten.

Fotograf: Katja Ragnstam

Raviner, mufflonfår och vilda växter

En av Dyröledens häftigaste platser är Dynes Ravin, en snäv passage mellan två höga klippväggar. Längst nere i ravinen finns ett trädäck med bord och bänkar, perfekt för en fikastund med utsikt över Åstol. Under din vandring kan du ha turen att stöta på de vilda mufflonfåren som strövar fritt på ön bland lummiga skogspartier och branta klipphällar. Är du botaniskt intresserad finns här mängder av sällsynta växter. På öns västra sida kan du spana in lämningar från en stenåldersby och ett bronsåldersröse. Är du badsugen rekommenderas sandstranden i närheten av öns södra hamn.

Fotograf: Anders Jonsson

Vacker utsikt åt alla håll

På den östra sidan av ön finns möjlighet att göra en avstickare upp till Grinnebergets utsiktsplats. Väl uppe hittar du en grillplats där det under kriget stod en luftvärnskanon. Strax intill finns en rymlig fikaplats som bjuder på en härlig utsikt. Även i väster finns en utsiktsplats, Åsen, som erbjuder en magnifik utsikt samt bord med bänkar för trötta fötter och ben. Farleden till Wallhamn och Stenungsund går alldeles söder om Dyrön, så chansen att få se stora fartyg passera bara något hundratal meter från dig är stor.

Fotograf: Katja Ragnstam

Välmarkerade stigar

Markeringar i form av halvmeterhöga stolpar och nödstolpar visar vägen längs leden. Även ingångarna till leden är markerade med tydliga skyltar. Längs leden finns informationstavlor som ger dig en bild av platsen samt dess historia. Det finns också bord med bänkar utplacerade på ett antal strategiska ställen där du kan fika eller bara sitta och njuta en stund. Dyröleden är bergig och kan vara hal om det regnat så ordentliga skor eller kängor är att rekommendera. Trappor, broar och räcken förenklar vandringen på de svåraste ställena.

Fler vandringsleder i Västsverige