Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Sällskap vandrar på våren i lövskog

    Fotograf: Roger Borgelid

Hyssnaleden

Den gemytliga Hyssnaleden tar dig genom Marks kommun, i södra Västsverige. Längs den 40 kilometer långa vandringsleden kan du bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås.

Två dagars vandring

Hyssnaleden går genom en vacker, omväxlande och bitvis kuperad terräng med inslag av såväl kulturlandskap som frodiga skogsområden. Leden är markerad med gula prickar på träden eller gulmarkerade stolpar, som syns bäst om du går motsols. Hela leden tar cirka två dagar att vandra och då återkommer du till startpunkten. Du behöver givetvis inte ta dig an hela sträckningen på en gång, utan kan korta av och göra egna rundslingor med hjälp av de många småvägarna i området. Ett förslag på en dagstur är Lilla Hålsjön runt eller Hyssnaleden via Lockö. Båda dessa rundslingor är drygt en mil långa. Påbörja gärna din vandring vid Hyssnas gamla kyrka, där det också finns parkeringsmöjlighet. Det går även att ta sig kollektivt till Hyssna. Samhället nås med en bussresa på omkring en timme från de båda större städerna Göteborg och Borås.

Fotograf: Jonas Ingman

Upptäck Sjuhäradsbygden

Utmed Hyssnaleden finns mycket att uppleva och se, både av natur- och kulturhistoriskt intresse. Några exempel är Hyssnas gamla kyrka från 1100-talet, den vackra bokskogen i Stomsås, urbergsgrottan Torkels gömma och de fascinerande jättegrytorna i Ansered. Det finns också många fina platser där du kan njuta av vacker utsikt. Gör ett stopp vid Torberg i Bokskogen, Liagärdesberget, Hökås, Gropabergen vid Uttermossen, Torshall eller Sjögaråsen vid Lilla Hålsjön.

Fotograf: Gert Olsson

Service utmed leden

Längs leden passerar du många platser med bord och bänkar där du kan ta en välförtjänt vilopaus. I Hökås och vid Stora Hålsjön finns tältplatser med grill, sopkärl och toalett. I Hökås finns även vindskydd med möjlighet till övernattning eller en stunds vila. Den populära badplatsen vid Lilla Hålsjön erbjuder fina möjligheter till ett svalkande dopp, men det går även bra att bada i andra sjöar som passeras. För dig som vill bo bekvämt och äta vällagad ekologisk mat rekommenderas ett besök till Kvarnen i Hyssna.

Fler vandringsleder i Västsverige