Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Par vandrar på klipporna med kobbar som bakgrund

    Fotograf: Roger Borgelid

Kuststigen Bohuslän

Som namnet hintar om är Kuststigen en vandringsled som tar dig utmed kusten, från Tjörn i söder hela vägen till Moss i Norge. Att vandra längs Kuststigen innebär inte bara att du upplever det nutida landskapet, på många sätt är det även en färd tillbaka i tiden.

Samarbete mellan Sverige och Norge

Kuststigen invigdes 2007 och är ett samarbete mellan Norge och Sverige i projektet Kustnära vandringsleder. Kustlandskapet i Bohuslän, likväl som i norska Östfold och Akershus, har varit bebott ändå sedan inlandsisen försvann och är perfekt för vandring. Kuststigen lämpar sig för sammanhängande vandringar, med undantag för några delsträckor där leden gör uppehåll. Du kan också välja att göra rundslingor i anslutning till Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lysekil, Sotenäs, Tanum eller Strömstad.

Fotograf: Roger Borgelid

Upptäck arvet från förr

Naturen utmed Kuststigen är i många områden vresigt orörd och på andra platser formad av människan under en längre tid. Långa sträckor går leden precis vid kusten, men också över berg och genom dalar, förbi skogar och betesmarker. Den mäktiga inlandsisens krafter går att skåda i form av moräner, slipade klipphällar och isräfflor. Här och var kan du se vackra medeltidskyrkor, befästningar, herrgårdar och fornlämningar i form av gravrösen.

Alltid nära till havet

Det saltstänkta havet och skaldjuren är aldrig långt borta, inte ens när du vandrar bland blåbärsriset i den mörkaste urskogen. Längs vandringen passeras många typiskt bohuslänska fiskesamhällen med gemytliga sjöbodar och restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur i världsklass. Vill du vandra bekvämt kan du med fördel ta in på ett mysigt pensionat, hotell med spa eller övernatta i en fyrvaktarbostad med garanterad havsutsikt.

.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Följ de blå markeringarna

Kuststigen består av 23 etapper med skiftande karaktär och lämpar sig för såväl dags- som flerdagsturer, rundslingor och längre vandringar. Läs mer om de olika etapperna här. Broschyrer och kartor över respektive etapp finns även hos turistbyråerna i de olika kommunerna. Leden är lätt att följa genom blå markeringar som finns uppsatta på stolpar. Kuststigen är en del av Nordsjöleden och ansluter även till Bohusleden och Soteleden på vissa ställen. Tillsammans bildar de båda lederna ett övergripande system som knyter samman områden med kontrastrik kust- och skogsmiljö i Bohuslän.

Fotograf: Regina Cederfeldt

Naturupplevelser i Västsverige

Cykla, vandra eller paddla – här hittar du fler naturupplevelser i Västsverige.

Fler vandringsleder i Västsverige