Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Par vandrar mellan blommande hagar

    Fotograf: Roger Borgelid

Pilgrimsleden Varnhem – Hornborgasjön – Falköping

I Västergötland finns ett brett nätverk av vandringsleder och en av de vackraste sträckorna är den 41 kilometer långa leden mellan Varnhem och Falköping. Det är också den sträckning som har mest historisk anknytning till pilgrimsfenomenet. Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner och det rika fågellivet runt Hornborgasjön.

Vandra i Kronprinsessans fotspår

I området kring Skara, Skövde och Falköping kan du vandra längs klassiska pilgrimsstråk som har använts av människor sedan urminnes tider. Terrängen är förhållandevis lätt med vissa brantare partier och underlaget varierar från små skogsstigar och beteshagar till grusvägar, samt vissa partier på asfalterade vägar med relativt lite biltrafik. Leden är utmärkt med klassisk pilgrimsmarkering i form av det röda S:t Olofsmärket. Under hösten 2017 påbörjade Kronprinsessan Victoria, som är hertiginna av Västergötland, en vandringsturné genom Sveriges landskap. Tillsammans med Prins Daniel vandrade hon den natursköna sträckan mellan Varnhem och Hornborgasjön.

Mycket att upptäcka

Längs leden finns mycket att upptäcka, bland annat en av Europas viktigaste fågelsjöar, Hornborgasjön, som varje vår är skådeplats för tusentals dansande tranor. På naturum Hornborgasjön kan du ta del av en utställning om den fascinerande trandansen samt lära dig mer om fåglarna i området. Klosterruinerna i Varnhem och Gudhem är två andra historiskt sevärda hållpunkter. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger dessutom ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Platsen kallas Kata Gård och historikerna misstänker att kyrkans krypta mycket väl kan vara landets äldsta bevarade rum. En brant passage tar dig uppför det natursköna berget Billingen, som bjuder på vacker utsikt över slätterna. Längst i söder passerar leden sluttningen till Mösseberg i Falköping. Detta platåberg är fullt av upplevelser, bland annat motionsspår, mountainbikeleder och skidåkning såväl utför som på längden.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Flera depåstopp utmed vägen

Att vandra tar på krafterna och det är därför viktigt att fylla på energidepåerna emellanåt. Utmed Pilgrimsleden finns flera matställen, varav Klosterkaféet i Varnhem, Café Doppingen vid naturum samt Löfwings Ateljé och Krog är väl värda ett besök. Du kan även äta gott på Kurorten Mösseberg och njuta av massage eller kurbad, samt övernatta. Mysiga Nästegården B&B och Konstnärsvillan vid Löfwings är två andra boendeförslag utmed leden. Det går att påbörja vandringen på flera platser. Falköping är en järnvägsknutpunkt och till Varnhem går det regelbundna bussar från både Skövde och Skara.

Fotograf: Sebastian Streith

Finn lugnet som pilgrim

Att vandra som pilgrim är en gammal företeelse som finns i hela världen och som i Sverige pågick under medeltiden. Under denna period tog sig många pilgrimer till fots genom Västergötland, via Pilgrimsleden i Dalsland, och vidare norrut mot slutmålet Nidaros (Trondheim) i Norge. Vandringarna förbjöds dock av Gustav Vasa i mitten på 1500-talet, men har fått ett uppsving igen i modern tid. Numera är det inte bara religiösa motiv som ligger bakom pilgrimsvandringarna, utan allt som oftast en längtan efter naturen och att få en paus från den stressiga vardagen. Varför inte testa du också?

Har du koll på Allemansrätten?

I Sverige får du röra dig fritt i skog och mark, simma i sjöarna, sätta upp ditt tält och ha picknick på stränderna – tack vare Allemansrätten. Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter genom att läsa mer här. Notera att delar av området kring Hornborgasjön är ett fågelskyddsområde där vissa speciella regler kan gälla.

Fler vandringsleder i Västsverige