Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandra i Dalsland

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen. Här är några av Dalslands bästa leder.

Pilgrimsleden - 100 km

Sugen på att vandra som en medeltida pilgrim på väg mot Nidaros? Pilgrimsleden, som börjar i Vänersborg, sträcker sig via Holms kyrka i Mellerud ända till Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun. Leden är totalt 100 km lång. Söder om Upperud går Pilgrimsleden på gång- och småvägar mellan sju medeltidskyrkor. I Upperud ändrar den karaktär till en mycket vacker vildmarksled. Det finns flera vindskydd för övernattning längs den norra delen av leden.

Pilgrimsleden går att kombinera med Storspåret som ansluter i Edsleskog. Går du längs Storspåret hamnar du efter 20 km i Åmål. Om du sedan vill tillbaka till din startpunkt, kan du åka kollektivt mellan Åmål, Mellerud och Vänersborg.

Stenebyleden - 1,1 km

Leden är helt byggd i trä och slingrar sig genom ett djungellikt naturområde i direkt anslutning till Steneby naturreservat. Konstruktionen gör att man lätt kan ta sig fram med både rullstol och barnvagn.

Yttre Bodaneleden - 12 km

Upplev både skogsmark och skärgård. Flera olika leder och rundturer finns i detta fascinerande naturreservat vid Vänerns kust. Vandringen går i relativt kuperad terräng där spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns öar och skär.

Tresticklan Nationalpark - 8 km

Tresticklan Nationalpark ligger 20 km nordväst om Ed och erbjuder orörda skogar, vackra sjöar och ovanlig terräng. Från luften påminner naturen om en tvättbräda. De otaliga bergsryggarna sträcker sig från norr till söder och mellan dem ligger sänkor med sjöar och myrar. Området erbjuder ett flertal leder.

På Halleleden vandrar man 3,5 km till norska gränsen och turiststugan Budalsvika. Man kan fortsätta vandringen i Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Om du vill vandra en rundslinga, och komma tillbaka till där du började är Tresticklaleden ett alternativ. Då får du även uppleva parkens högsta punkt Orshöjden som bjuder på milsvid utsikt. Startar du vid östra entrén blir det en vandring på totalt 8 km.

Mer om att vandra i Dalsland hittar du på dalsland.com

 

Andra har också läst: