Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandring för alla i Västsverige

Att vandra i Västsverige innebär att du får det bästa av skogen, havet och sjöarna i kombination med god mat och charmiga boenden längs vägen. Upptäck Bohusläns fiskesamhällen bland klipphällar och ängar, ta del av obruten vildmark i Dalsland eller vandra genom Västergötlands historiska kulturbygd med dansande tranor och blommande körsbärsträd.

I Sverige är vandring starkt förknippat med skogsmullar, Trangiakök och övernattning i tält eller vindskydd. Visst kan du bo i tält och leva spartanskt på din vandring, men det går också lika bra att kombinera din tur med bekvämt boende och vällagade middagar. Du kan bo på ett och samma ställe och göra dagsutflykter, eller vandra mellan olika hotell och vandrarhem. Om du vill kan du till och med få ditt bagage skickat till nästa stopp, så att du slipper bära på din utrustning. Smidigare kan det knappast bli.

Fotograf: Jonas Ingman

Att vandra längs kusten har aldrig varit bekvämare

De varierande lederna Kuststigen och Soteleden är perfekta för den bekväma vandraren som vill uppleva skärgården. Stundtals känner du den söta aromen från tallskogens pelarsal, stundtals lyssnar du till skriandet från några fiskmåsar som festar loss på musslor på röda granithällar intill havet. Den mäktiga inlandsisens krafter går att skåda i form av moräner, slipade klipphällar och isräfflor. Här och var kan du se vackra medeltidskyrkor, befästningar, herrgårdar och fornlämningar bland ljunghedar och beteshagar.

Välj mellan korta promenader upp till dagslånga etapper på flera mil. Vill du kan du få ditt bagage transporterat till nästa delmål. Ta in på ett mysigt pensionat, hotell med spa eller övernatta i en fyrvaktarbostad med garanterad havsutsikt. Och njut av färsk fisk och skaldjur i världsklass till middag i något av alla gemytliga fiskesamhällen. Den lyxen ska du absolut unna dig när du är i Bohuslän.

Vandra på en ö

För dig som verkligen vill insupa havets salta dofter rekommenderas en vandringsresa till en skärgårdsö, med möjlighet till rundleder eller kortare vandringar.

På Kosteröarna utanför Strömstad möts du av alltifrån ljunghedar och vidsträckta klapperstensfält till lövskog, blomsterrika strandängar och badplatser. Kombinera vandringen med snorkling, guidade kajakturer och skaldjursfiske i Sveriges artrikaste havsmiljö. Eller ta dig till Dyrön och vandra bland mufflonfår, raviner och en förvånansvärt rik flora.

Vandrande man vid sjöbod i solnedgången

Fotograf: Roger Borgelid

Även sommaridyllen Marstrand, en timme norr om Göteborg, bjuder på vandring med möjlighet till lyxigt boende och smakfull mat. Stanna till för ett dopp vid nakenbadet, gå genom Smugglarrännan och njut av de sällsynta röda näckrosorna i Näckrosdammen. Att stanna till ute vid Skallens fyr och beskåda mötet mellan de två haven Skagerak och Kattegatt är en magisk upplevelse.

Du kan också vandra ”Världens svettigaste konstrunda” på Tjörn. Starta vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och följ de slingrande stigarna genom vindpinade tallskogar till havsstrandängarnas förlovade land. Där väntar Skulptur i Pilane, en av Europas vackraste skulpturparker.

Fotograf: Roger Borgelid

Utforska vildmarken med tält och stormkök

Transporterad packning och gourmetmåltider i all sin ära, men vissa av oss vill hellre vandra på traditionellt sätt och bära med oss tält och mat för att uppleva naturen när den är som mest osminkad. Då är Bohusleden perfekt! Här bjuds du på en omväxlande tur – över berg, förbi skogstjärn och genom kulturlandskap – med gott om vindskydd och rastplatser där det går att slå läger för natten. För dig som söker riktig urskog rekommenderas etapperna genom Svartedalens natur- och friluftsområde, ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Området har en vresig natur och andas mystisk storskog, vilket gör att det är lätt att vaggas in i det där önskvärt meditativa sinnelaget som vandring kan innebära.

Upplyst tält på ö i sommarnatten

Fotograf: Roger Borgelid

Finn lugnet som pilgrim

Att vandra som pilgrim är en gammal företeelse som finns i hela världen, och som ger nya upplevelser, fysisk rörelse och tid för eftertanke och lugn. Varför inte testa du också?

I området kring Skara och Falköping kan du vandra längs klassiska pilgrimsstråk som har använts av människor sedan urminnes tider. Längs vägen finns mycket att upptäcka, bland annat en av Europas viktigaste fågelsjöar, Hornborgasjön, som varje vår är skådeplats för tusentals dansande tranor. Klosterruinerna i Varnhem och Gudhem är två andra historiskt sevärda stopp längs vägen. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger Kata Gård – ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Att pilgrimsvandra i Dalsland är att ta ett steg rakt ut i stora vildmarksområden, med blandade skogstyper och många småsjöar. Längs turen passeras många platser med historisk anknytning, alltifrån stengärdsgårdar och torpargrunder till flera vackra kyrkor från 1200-talet. I Upperud kan du stanna till vid Dalslands kanal och äta god mat, och under sommarhalvåret se kanalbåtarna slussas fram.

Vandring

Fotograf: Roger Borgelid

Allemansrätten – självklar i Sverige, unik i världen

Allemansrätten gör att alla har tillgång till den svenska naturen, men kräver samtidigt ett stort ansvar. Grundregeln är att du får vandra nästan överallt där det inte är tomtmark, men inte störa eller förstöra. Du får plocka svamp och bär, tälta ett dygn och göra upp en lägereld, men tänk på att inte lämna några spår efter dig. Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter genom att läsa mer här.

Naturen väntar på dig

Nu när du läst hela vägen hit är det hög tid att du börjar planera din nästa vandring, så vad väntar du på? Ta med familjen, vännerna, din partner eller vandra iväg på upptäcktsfärd på egen hand i den hänförande västsvenska naturen.

Andra har också läst: