Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Vandring i Västsverige

Vandra i Västsverige – hitta din favoritled!

Att vandra i Västsverige är en fascinerande naturupplevelse. Upptäck Bohusläns kustmiljöer, vildmarken i Dalsland och Västergötlands historiska kulturlandskap, i kombination med lokalproducerad mat och charmiga boenden.

Västsverige har fantastiska vandringsleder och upplevelsen skiljer sig mycket åt beroende på var du bestämmer dig för att vandra. Fortsätt läsa för att se vad som kännetecknar naturen i respektive område och för att få tips på de bästa vandringslederna!

Bohuslän – Skärgårdsmiljöer när de är som bäst

En av de absolut häftigaste vandringlederna är Kuststigen – lite av Sveriges svar på ”cinque terre”. Här finns massor att uppleva och konstrasterna är slående, med alltifrån lövskog och hällristningar till bryggor, sjöbodar och otroliga vyer över havet. Leden startar på Tjörn och går längs västkusten hela vägen upp till Oslo i Norge. Den består av många etapper, varav några är ute på öar. Bland de mest spektakulära etapperna återfinns Dyrön, Bohus-Malmön, Ramsvikslandet, Fjällbacka och Kosteröarna.

Marstrands vandringsleder är ett annat tips på havsnära vandring. Den idylliska ön Marstrand ligger endast en timme från Göteborg. Lederna är lättvandrade, men vyerna svårslagna. Att stanna till vid Skallens fyr och beskåda mötet mellan de två haven Skagerak och Kattegatt är en magisk upplevelse.

En något mer traditionell led är den 370 kilometer långa Bohusleden, som är perfekt för dig som gärna sover i tält eller vindskydd (även om det finns bekvämare boenden utmed leden också). Leden går mellan Lindome i söder och Strömstad i norr, men håller sig mer inåt landet än vad Kuststigen gör. Här bjuds du på storskog, kuperade dalar och avskilda sjöar. För dig som söker riktig urskog rekommenderas etapperna genom Svartedalen. Missa heller inte Älgafallet – Bohusläns högsta vattenfall med en fallhöjd på 46 meter.

 


Dalsland – För den sanna naturälskaren

Längs Pilgrimsleden i norra Dalsland har otaliga pilgrimer genom åren färdats mot slutmålet Nidaros (Trondheim) i Norge. Leden går från Mellerud till Åmål, en sträcka på drygt 80 kilometer. I Upperud kan du stanna till vid Dalslands kanal, äta god mat och under sommarhalvåret se kanalbåtarna slussas fram. Söder om Upperud vandrar du till stor del på landsbygden, men här ändrar leden karaktär och fortsätter norrut som en riktig vildmarksled för den sanna naturälskaren. Du möts av enormt vackra vidder över berg och sprickdalssjöar i en terrängtyp som stundtals liknar den vid Höga Kusten. Måste upplevas på plats.

 


Västergötland – Vandringar för hela familjen

Även i Västergötland kan du pigrimsvandra, men här väntar en helt annan typ av natur. Den 44 kilometer långa Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem gör visserligen en tur upp till platåberget Billingen, men i övrigt är leden lättvandrad. Det som lockar här är istället det kulturhistoriska värdet med två sevärda klosterruiner. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger dessutom Kata Gård – ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Längs vägen passeras även en av Europas viktigaste fågelsjöar, Hornborgasjön, som varje vår är skådeplats för tiotusentals dansande tranor.

En led som har det mesta man kan önska sig av en vandring är Hyssnaleden i Marks kommun. Naturen skiftar mellan skogar och jordbruk, och kuperingen är även den varierande. Längs den 40 kilometer långa leden finns grottor, jättegrytor, ett naturreservat med härlig bokskog, samt flera fina utsiktsplatser. Kvarnen i Hyssna är ett bra ställe att utgå ifrån!

Att vandra längs Göta kanal  är kanske det bästa sättet att uppleva Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Det finns en bilfri grusad väg som följer kanalen där du kan betrakta folklivet, slussarna och naturen. Det går alldeles utmärkt att vandra mellan olika boenden och stanna till på caféer utmed vägen. Lämplig vandring att göra tillsammans med barn!

En mysig vandringsled är Kinnekulleleden som slingrar sig uppe på platåberget Kinnekulle, nära Lidköping vid sjön Vänern. Vandringen bjuder med sina 45 kilometer på hällristningar, ett kalkbrott, vattenfall och flera vackra kyrkor och herrgårdar. Missa inte att spana in Läckö slott (utnämnt till Sveriges vackraste slott) på andra sidan sjön. Udden som slottet ligger på har för övrigt också en trevlig promenadslinga.

Sjuhäradsleden mäter totalt 140 kilometer och passerar genom fem kommuner: Härryda, Bollebygd, Borås, Ulricehamn och Mullsjö. Den är en del av den internationella vandringsleden Europaled 1 och bjuder på vacker natur, flera fornåkrar och äldre kyrkor. Bussförbindelserna är goda i och med att leden stundtals går i stadsnära områden. I Borås möts du av lekfull street art och en gedigen textilhistoria.

2019 invigdes kanske en av Sveriges mest lättillgängliga vandringsleder, nämligen Gotaleden. Den startar mitt i centrala Göteborg och slutar i Alingsås, 71 kilometer senare. Det är enkelt att anpassa vandringen då leden går förbi flera pendeltåg- och busstationer. Trots sitt stadsnära läge kan du upptäcka många vackra miljöer, bland annat bergskanten Getryggen, Säveåns naturreservat och Nääs slott. Gör gärna ett depåstopp vid någon av de restauranger som fokuserar extra mycket på hållbarhet.Naturen väntar på dig

Som du märker är det stor variation på vandringslederna i Västsverige. Oavsett om du vill utforska vildmarken med tält och stormkök, bo på ett och samma ställe och göra familjevänliga dagsutflykter eller vandra mellan olika hotell och vandrarhem finns förhoppningsvis något för dig. Nu när du läst hela vägen hit är det hög tid att du börjar planera din nästa vandring. Ta med familjen, vännerna, din partner eller vandra iväg på upptäcktsfärd på egen hand. Vi hoppas att du hittar din nya favoritled här i Västsverige! 

Psst! Du glömmer väl inte allemansrätten?

Allemansrätten gör att alla har tillgång till den svenska naturen, men kräver samtidigt ett stort ansvar. Grundregeln är att du får vandra nästan överallt där det inte är tomtmark, men inte störa eller förstöra. Du får plocka svamp och bär, tälta ett dygn och göra upp en lägereld, men tänk på att inte lämna några spår efter dig. Allemansrätten anses självklar i Sverige, men är helt unik utifrån ett internationellt perspektiv, så se till att fortsätta värna om den. Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter genom att läsa mer här.

 

  

Fler vandringstips!