Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Jonas Ingman

Vandringsleder Marstrand

Marstrand är ett av Sveriges mest välkända besöksmål, och förutom segling, kultur och nöje finns det flera vackra vandringsleder. På själva Marstrandsön går en havsnära stig runt ön och på Koön finns tre vandringsleder med olika svårighetsgrad och terräng.

Historisk sommaridyll

I södra Bohuslän, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand, en historisk plats som grundades i början av 1200-talet av Norges kung Håkon Håkonsson. 1658 blev Bohuslän svenskt och den pampiga Carlstens Fästning restes som ett vakande monument på Marstrandsöns topp. Det välkända seglar- och badsamhället har blivit en storfavorit för många besökare, och här finns utmärkta leder för dig som tycker om upplevelser till fots.

Fotograf: Roger Borgelid

Nära till mat och boende

Att vandra på Marstrand är perfekt för dig som gillar att andas den friska, salta havsluften. Lederna passar för såväl kortare turer som dagsturer, beroende på hur ofta du vill stanna för att insupa utsikten, solbada på klipporna, svalka dig i havet eller ta en fikapaus. Med kollektivtrafik tar det ungefär en timme att ta sig från centrala Göteborg ut till Marstrand och väl på plats finns gott om möjligheter till bekvämt boende och goda måltider. Vandringskartor finns att hämta på turistbyrån i Marstrand och går även att ladda ner från webben.

Fotograf: Roger Borgelid

Ett varv runt Marstrandsön

Det finns en hel del natur och historia att upptäcka på Marstrandsön. Stigen runt hela ön är cirka 5 kilometer lång och tar en timme utan stopp. Det finns flera alternativa vägar. På din vandring kan du stanna till för ett dopp vid nakenbadet, ta en promenad genom Smugglarrännan, upptäcka grottor, utforska Trollskogen och njuta av de sällsynta röda näckrosorna i Näckrosdammen. Ett uppskattat inslag är passagen genom Nålsögat, som är så smalt att du måste gå sidledes. Det är även magiskt att stå ute vid Skallens fyr och beskåda mötet mellan de två haven Skagerak och Kattegatt.

Fotograf: Roger Borgelid

Tre bra leder på Koön

Koön heter den ö där den östra halvan av Marstrands samhälle ligger. Här finns tre välmarkerade leder med olika svårighetsgrad. Den svarta slingan är mest avancerad med trappor och spänger som passerar klippor och gamla kanonvärn utmed havslinjen. På flera ställen finns utsiktsplatser som vetter mot såväl Pater Noster i väster som Åstol i norr. Den blå leden är något enklare och tar dig över berg och på stigar parallellt med Älgöfjorden. Den svarta och blåa leden mäter cirka 5 kilometer vardera. För dig som söker en lättframkomlig tur med rullstol eller barnvagn finns den 2,5 kilometer långa gröna slingan, som ansluter till stigarna i Rosenlunds naturreservat. Lederna går utmärkt att kombinera för en längre vandring och längs samtliga stråk finns välskötta rast- och grillplatser.

Fler vandringsleder i Västsverige