({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Johan Lindwert

Vintriga skidupplevelser i Västsverige

Svensk vinter innebär frostbitna trädtoppar, varm choklad med nygräddade kanelbullar, och såklart skidåkning. Finns det något bättre sätt att spendera kalla vinterdagar på än att susa nerför pisten med rödrosiga kinder och ett nervkittlande pirr i magen? Det skulle möjligtvis vara att rofyllt glida fram längs nypreparerade skidspår, omgiven av natursköna skogsområden med istäckta sjöar.

Hur du än föredrar din skidåkning behöver du inte åka särskilt långt norrut för att hitta bra skidåkningsmöjligheter. Här följer tips på tre lättillgängliga västsvenska vinterpärlor som glimmar lite extra mycket. 

 

Lassalyckan och Ski Center, Ulricehamn – arena för världscupen

Tack vare den kuperade och snösäkra terrängen har Ulricehamn blivit av de bästa och mest populära orterna för vintersport i södra Sverige. Oavsett om du är nybörjare i skidbacken, tränar längdskidor på elitnivå eller vill ta med barnen på en första skidsemester är du välkommen till Ulricehamns två kompletta vintersportanläggningar, belägna endast en timme från Göteborg.

Lassalyckan som ligger strax sydväst om Ulricehamn, är ett officiellt center för världens äldsta och största skidlopp, Vasaloppet, och kan sedan 2017 även stoltsera som arena för världscupen i längdskidåkning. Här finns längdspår som vid goda väderförhållanden är 5, 10 eller 15 kilometer långa och med varierande svårighetsgrad, från en nybörjarvänlig sträckning till riktigt tuffa spår som ställer höga fysiska och tekniska krav på dig som skidåkare. Den toppmoderna konstsnöanläggningen, en av Sveriges största, ser till att vintern varar extra länge med konstsnöspår upp emot 10 kilometer långt. Elljusspåret möjliggör stillsam kvällsåkning, där allt som hörs är ljudet av stavisättningen och dina egna andetag.

Fotograf: Roger Borgelid

Ulricehamn Ski Center, norr om Ulricehamn, finns totalt sju liftar och åtta nedfarter, med varierande svårighetsgrad, samt en snowpark med flera hopp, räcken och boxar. Snökanonsystemet säkerställer snötillgången även vid lite mildare väder. I barnbackens behagliga lutning tar sig barnen ner i lugnt tempo och upp igen med den egna liften. Det sägs att vi alla är nybörjare i början och det gäller inte minst vid skidåkning. Vill du lära dig grunderna i skidåkning eller vidareutveckla din teknik kan du delta i Västsveriges bästa skidskola, för såväl barn som vuxna. Ulricehamn Ski Center drivs av den mångårigt prisade Branäsgruppen, som är kända för sina attraktiva och familjeanpassade anläggningar.

Fotograf: Göran Assner

Att åka skidor tar på krafterna och du kan fylla på depåerna i restaurangen, i någon av värmestugorna eller vid grillplatsen intill snowparken.

Endast fem minuter från de respektive skidanläggningarna väntar småstaden Ulricehamn med shoppinggator, mysiga caféer och en förföriskt vacker strandpromenad längs sjön Åsunden. Varför inte kombinera skidåkningen med bowling, simning eller ridning? I kommunen finns många boendemöjligheter, alltifrån eleganta herrgårdar och hotell till enklare pensionat och stugbyar. 

 

Mösseberg, Falköping – perfekt för barnfamiljen

Söker du och din familj en lugn och gemytlig plats att spendera vintriga dagar på? På Mössebergs skidanläggning, Falköping Alpin, finns ett av Västsveriges mest snösäkra skidcenter för såväl utförsåkare som längdåkare. Du hittar anläggningen 90 minuter från Göteborg.

På Mössebergs sluttning, med utsikt över den pittoreska småstaden Falköping, finns fyra liftar och lika många nedfarter, utrustade med snökanoner. Den lugna miljön och närheten till bra service gör Mösseberg till det perfekta stället för barnfamiljer. Förbättra tekniken i den lättåkta barnbacken eller delta i skidskolan. Samtliga skidbackar är belysta, vilket gör att du kan fortsätta åka även när kvällens vintermörker lagt sig. För dig som föredrar längdskidåkning finns flera upplysta spår, varav ett har konstsnö och mäter cirka 3,7 kilometer. Totalt finns drygt 25 kilometer spår i olika längder och svårighetsgrader, alltifrån lätt kupering till en mer backig sträckning.

Fotograf: Johan Lindwert

För köldbitna kinder och kurrande magar finns flera botemedel. Ta en fika på Café Snöflingan i anslutning till barnbacken. Givetvis kan du också äta medhavd matsäck i anläggningens värmestuga.

Endast 250 meter från Mössebergsbackens högsta punkt hittar du Mössebergs Camping och Stugby, där du bor bekvämt och kan njuta av skidåkning ända tills backen stänger för dagen. Passa även på att utforska bergets motionsområde. För dig som vill kombinera det vintriga friluftslivet med vardagslyx rekommenderas istället övernattning på Hotell Falköping eller Mössebergs Kurort, där du dessutom kan njuta av spa-avdelningens fridfulla relax. Ett besök till Falbygdens Osteria, paradiset för alla ostälskare, förgyller vistelsen ytterligare. 

 

Billingen, Skövde – ett berg av upplevelser

Platåberget Billingen i Skövde är ett äkta svenskt vinterparadis. Här finns allt som behövs för att hela familjen ska få en oförglömlig vintersemester. Du hittar Billingen i hjärtat av Västsverige, knappt två timmar från Göteborg.

Oavsett hur du vill spendera din vintersemester är Skövde platsen för dig. Den 400 meter långa Billingebacken, med tillhörande funpark för snowboard och skidor, erbjuder utmanande utförsåkning för såväl nybörjare som erfarna åkare. Du tar dig uppför backen med någon av de två liftarna. Uppe på berget breder dessutom inte mindre än 40 kilometer preparerade längdskidspår av olika karaktär ut sig, varav det belysta konstsnöspåret mäter 4 kilometer. De kvalitativa träningsmöjligheterna har gjort att området klassificerats som ett officiellt center för det anrika långloppet Vasaloppet, och det märks inte minst på den stjärnglans som stadens Hall of Fame kan stoltsera med. Exempelvis har den flerfaldige olympiske mästaren Marcus Hellner tagit några av sina första stavtag i Billingens bitvis kuperade skidspår.

Fotograf: Tuana Aziz

På Billingen finns också möjlighet att öva piruetter och spela ishockey på utomhusisbanan. Eller varför inte känna dig som barn på nytt i någon av de skojiga pulkabackarna? Efteråt kan du grilla din egen kvällsmat vid något av vindskydden eller äta en god middag på Billingehus.

I direkt anslutning till friluftsområdet finns flera boendemöjligheter. Välj mellan den mysiga stugbyn eller lyxa till det med en hotellvistelse på First Hotel Billingehus med spa, gym och en frukostbuffé där du har utsikt över Billingebacken och hela Skövde.

När kalla tår behöver en paus från pjäxor och skridskor kan hela familjen gnugga geniknölarna på Balthazar Science Center eller besöka Arena Skövde. Här väntar bowling och simhallar, men framför allt Sveriges bästa upplevelsebad med flera rutschkanor, vågbassäng och vildfors.

 

Välkommen till Västsverige och flera spännande vinteräventyr!