({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Roger Borgelid

Cykel-båtluff, Uddevalla - Orust - Ljungskile

Uddevalla ligger i hjärtat av Bohuslän, så varför inte utgå härifrån på din nästa båtfluff? Ta med cykeln och spendera tre dagar ömsom på cykelsadeln, ömsom bakom relingen. Båten tar dig till Orust där du kan utforska saltstänkta kustvägar, stanna till vid mysiga boenden och hitta dina egna picknickfavoriter däremellan.

Dag 1 – båt Uddevalla till Slussen

Det är enkelt att ta sig till Uddevalla med tåget från Göteborg. Inom en och en halv timme är du framme. På Västtrafiks tåg kan du dessutom ta med cykeln ombord utan extra kostnad. Har du inte med dig egen cykel finns det att hyra på Uddevalla Turistcenter.

Passa på att köpa med dig något gott att äta innan du kliver ombord på

Skärgårdsbåtarnas Ljungskiletur, som trafikerar Uddevallas vackra innerskärgård lördag och söndag 4 juli- 9 augusti. Kom i god tid för att vara säker på att få med dig cykeln ombord. Skärgårdsbåten M/S Gustafsberg II – som genom åren har transporterat både kungligheter och kändisar – avgår från kajen kl. 10.00 och en dryg timme senare är du framme vid Slussen på ön Orusts östra sida.

Fotograf: Roger Borgelid


Checka in på gemytliga Slussens Pensionat, som under sommaren bjuder in till legendariska musikkvällar med liveunderhållning och smakrik mat. Bada, strosa och cykla i omgivningarna.

Är du sugen på en längre cykeltur? Trampa dig vidare till Orusts västra sida och stanna en natt hos designintresserade Marcel och Johan i Edshultshall. På deras Bed & Breakfast Lådfabriken bor du precis intill havet i färgstarka och personligt inredda rum. Äter gott och bor bra gör du också på Nösunds Havshotell. Fler boenden på Orust hittar du här.

Dag 2 – cykla till Lyckorna i Ljungskile

Efter frukost är det hög tid att packa picknickkorgen och sätta sig på cykelsadeln, där större delen av dagen kommer att spenderas. Första anhalten är Svanesund och oavsett om du cyklar från Orusts östra eller västra sida så har du en cykeltur på omkring tre till fyra mil framför dig. Utmed den havsdoftande vägen finns det gott om natursköna platser att packa upp picknickkorgen på. Kanske är det även läge att dra på sig badkläderna för ett svalkande dopp?

Fotograf: Roger Borgelid


Väl framme i Svanesund tar du vägfärjan, som är gratis, över till Kolhättan och cyklar vidare norrut mot den anrika kurorten Lyckorna i Ljungskile. Under badortens glansdagar vallfärdade societeten hit för att ta del av det närmast balsamiska klimatet.

På Lyckorna och i Ljungskile finns flera boendealternativ av olika karaktär. Välbevarad sekelskiftescharm – med iögonfallande snickarglädje, smyckade kakelugnar och en idyllisk utsikt –  möter dig på Villa Sjötorp. Avnjut en middag enligt säsongens växlingar, samt en svårslagen frukost. Anfasteröd Gårdsvik är ett annat vackert beläget boende, där du kan spendera natten i stugor eller i ett uppvärmt "lyxtält" med riktiga sängar, golv, badrum, kök och en stor altan. Om du gillar nygräddat bröd, hemslagen aioli och musslor i massor rekommenderas ett besök till Musselbaren på Lyckorna.

Dag 3 – båt eller cykel Ljungskile till Uddevalla

Dags att upptäcka Ljungskile på allvar! Har du bott på Anfasteröd Gårdsvik är steget till ett kajakäventyr eller en långpromenad i den storskaliga bokskogen inte särskilt stort. I centrum hittar du flera mysiga butiker för shopping. 

Cykelturen fortsätter i riktning mot Uddevalla. I och runt Ljungskile finns det flera caféer där du kan köpa med dig något att äta på vägen. Sträckan Ljungskile – Uddevalla är ungefär mellan två och två och en halv mil beroende på vilken väg du väljer.

Fotograf: Roger Borgelid

I Uddevalla med omnejd finns det massor av spännande aktiviteter och utflyktsmål för alla åldrar. Passa på att lära känna hjärtat i Bohuslän och stanna en natt eller två. På Bohusgården Hotell & Konferens bor du nära Byfjorden och dess fantastiska utsikt. Hos Best Western Carlia mitt i Uddevalla kan du välja att bo i ett rum inspirerat av Evert Taube eller ett standardrum med ljusa nyanser och komfortabel design. Staden erbjuder många smultronställen, allt från Sveriges äldsta badort Gustafsberg och den välkända Strandpromenaden, till Bohusläns museum samt världens största skalbankar. Från Uddevalla tar du enkelt tåget tillbaka till Göteborg.

Här hittar du relevanta cykelkartor: Uddevalla/Ljungskile Orust

Andra har också läst: