Följ med till Annikas övärld
Om du längtar efter vågor, vind, vild natur och stora skaldjursportioner ska du åka ut till öarna i Bohusläns skärgård med skeppare Annika Kristensson.
En grupp sommargäster är på väg från Marstrand till Skärhamn på Västkusten, så skeppare Annika Kristensson på Gunnars Båtturer har mycket att stå i. Ögonen är två smala springor under en mörk lugg med lite vitt i.
– Jag älskar livet här ute på öarna.
Naturen i Bohusläns skärgård med sina många öar, skrovliga rundhällar, klippor, stränder, små hamnar och rika djurliv är otroligt vacker.
– Det är verkligen häftigt att få visa besökarna hur vi bor och se platsen genom deras ögon. Jag älskar sådana möten, säger hon.
Fotograf: Charlotte Berg Södra Bohuslän Turism
Båtluffa
Annika kom till Dyrön, strax norr om Marstrand, när hon var 19 år, och planen var att stanna och jobba ett par år. Men så blev det inte. Ett par år har hunnit bli ett liv. Hela 27 år, man, två döttrar och rederiet Gunnars båtturer har det blivit. När hon och hennes partner tog över Gunnars båtturer tog hon också fartygsbefälsexamen. För om man ska bo på en ö med 200 invånare måste man vara självständig.
– Egentligen är jag civilekonom. Men ska man driva ett rederi är det praktiskt att kunna köra båtarna också. När man bor här ute måste man vara ”femtonfiffig”. Allsidig. På Gunnars båtturer är jag delaktig i allt från bokningar till fakturering efter resan.
Att ha ansvar hela vägen från bokning till upplevelse är nyckeln till framgång här ute – och till att människor blir nöjda med upplevelsen.
– Om det vi gör och erbjuder inte blir bra så märker vi det med en gång, och det blir pinsamt. Därför måste vi leverera.
Annikas skärgård ligger bara cirka en timme från centrala Göteborg, och det är enkelt och billigt att ta sig hit med kollektivtrafik. På vissa av sträckorna ut i skärgården kan man faktiskt åka på samma biljett som gäller på spårvagnarna i Göteborg. Det finns många alternativ. Låter inte så dumt, eller hur?
– En del besökare tror att det är krångligt att resa till skärgårdsöarna. Men det är det ju inte. Det går båtar ut hit varje dag året om, både sommar och vinter. Man kan faktiskt öluffa mellan öarna här.
Hon är också tacksam för att kusten är så öppen – inte bara ut mot havet – så att människor faktiskt får möjlighet att njuta av den.
– Utländska gäster tror ofta att de fina platser och stränder som vi har måste vara privata. Men så är det inte. De är öppna för alla. Det är bara att ta för sig, säger hon. – Varsågoda!
Fotograf: Happy Visuals
Se späckhuggare och delfiner
Utöver att transportera folk till och från Göteborg och mellan öarna försöker Annika visa inte bara de vackra vyerna, utan också allt som finns att göra här ute i skärgården. Det gör hon gärna.
– På turerna i skärgården kan vi få se delfiner, sjöfåglar och vildfår. Norr om Käringön har det kommit späckhuggare nu. Och man kan naturligtvis fiska – det är bara att ställa sig på klipporna och kasta ut.
Dessutom finns det gott om ställen att bada på.
– Många platser är fint iordninggjorda och anpassade efter bad. Det är bara att hoppa i! Men det som är skönt är att man också kan hitta sin egen badplats. Och paddla ut med kajak, till exempel.
Hon räknar upp badplatserna: Hala, Risö, Åstol. Och många fler. Det finns också många fina vandringsleder. Och de några tusen invånare som bor ute på öarna är inte bara bortskämda med fina badplatser, berättar hon. På tallrikarna trängs blåmusslor, hummer, kräftor, ostron och enorma räksmörgåsar. Allt uppdraget runt husknuten. Det är ett privilegium.
– Här ute är vi verkligen bortskämda med fisk och skaldjur av hög kvalitet. Vi kan gå på restaurang Tenan på Grand Hotel, eller på Marstrands Havshotell eller Salt & Sill. Dessutom finns alla sommaröppna krogar, som serverar mycket gott att äta och dricka. På hösten kan man få hummer.
Upplev kontrasternas kust
När Annika ska sammanfatta sin värld med ett ord måste det bli ”kontrast”.
– Det kan vara både krävande och fantastiskt att bo här. Men jag gillar det. Det är på topparna och i dalarna som jag känner att jag lever på riktigt. Om man aldrig känner av nedgångarna, hur ska man då få uppleva topparna?, undrar hon.
Vad är det som är krävande här ute?
– Det är när det blåser kuling och är kallt. Och att bo på en ö kräver en hel del planering.
På hennes ö bor det bara ett par hundra människor, det är bilfritt och finns bara några få butiker och ett kafé. Vackert och rofyllt. Sommar som vinter.
– Men det kan också vara en häftig upplevelse att komma ut hit när det är höststorm. Nu finns det bastu på flera platser, så man kan få upp värmen rejält även när det är storm.
Året runt, alla dagar, transporterar hon människor från Göteborg och de många öarna i skärgården. Hon känner till varenda klippa och bukt, varje hamn och krog. Men hon har självklart också ett ”smultronställe”, som hon tycker extra mycket om.
– Det måste bli här, eftersom jag är Dyröbo. Vi har en liten strand på Hala där solen steker ordentligt på sommaren. Och det är lika vackert där på vintern. Under riktigt gnistrande vinterdagar ligger havet som en spegel framför oss. Då är det så stilla att tystnaden hörs. Vid sådana tillfällen sätter vi oss där och dricker kaffe. Det finns ingen vackrare plats.
Annikas 5 badfavoriter
Skeppare och rederiägare Annika Kristensson på Gunnars båtturer kör varje dag mellan öarna i Göteborgs skärgård, med otaliga badplatser. Här är hennes personliga favoriter. Du tar dig enkelt mellan öarna med Västtrafiks reguljära färjetrafik.
Hala, Dyrön
– Det finns flera badplatser på Dyrön, men Hala i syd är finast. Här finns det en sandstrand som kalles Rivieran i folkmun, trampolin, hopptorn och brygga med stege för dem som har svårt att ta sig ut i vattnet.
Risö
– Här finns en fantastiskt fin sandstrand, klart vatten och klippor som är bra att hoppa från. Det är lätt att ta sig till Risö med reguljärfärja.
Risöfjorden
– I den här fjorden ligger öarna Risö, Hättan och Kärrsön. Det går färja ut till Risö och Hättan, som båda passar folk som tycker om att vandra och bada. Framför allt är det fint att paddla på fjorden, och många svanar håller till här.
Södra Åstol
– Detta är en obebodd ö som man kan paddla ut till. Här finns en smal lagun som öppnar sig in mot en bassäng. Det är fantastiskt.
Lammholmesund
– Tidigare låg det en guanofabrik här. I dag finns bara hamnen där båtarna lade till för att lossa sill kvar, och återstoden av den gamla bebyggelsen. Lammholmesund är en magisk plats som man kan ta sig till med fritidsbåt, kajak eller färjan till Älgön, som ligger i ena delen av sundet. Det vilar ett lugn över platsen som inbjuder till att fundera på den tillvaro som en gång fördes här. Sundet passar bra för bad, och det finns en slätt där man kan ligga och sola.
Hitta din båttur
Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.