({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Möt våren i skärgården

Upplev Bohuslän under våren och upplev lugnet innan sommarsäsongen drar igång. De lokala handlarna börjar öppna upp sina restauranger och butiker och välkomnar de gäster som vill upptäcka och njuta av västkusten i ett lugnare tempo.

 

BÅTURER I BOHUSLÄN

Vandring med bästa utsikten

 Dyrön

Söder om Tjörn hittar du Dyrön, känd för sin vackra vandringsled med storslagna vyer över skärgården, charmiga trähus och glittrande badvikar. Du tar dig hit med Västtrafiks båtlinje 326 från hållplats Rökan eller med båtlinje 361 från Rönnäng.

 • Tips på boende: Boka in dig hos någon av öns alla privata boenden.
 • Missa inte: Minigolfen i Sydhamnen där klubbor, bollar och annat du behöver finns i lådan utanför kiosken. Du swishar kostnaden till Dyröboden. Kombineras bäst med något smarrigt att äta efteråt hos Trålverket.

Reseplaneraren Västtrafik

 

Båttur till Smögen i vår

 Kungshamn - Smögen

Ett säkert vårtecken är när Zitabåtarna börjar med sina turer mellan Kungshamn och Smögen. Njut av båtturen, flanera och njut av en lunch på Smögenbryggan. 

Läs mer och boka

 

Besök en fyr - Hållö

 Hållö, Smögen

Hållö är en mycket speciell ö med sina kala klippor, jättegrytor och vackra stenformationer. Mitt på ön står Hållös rödvita granitfyr som byggdes 1842 och är Bohusläns äldsta fyr. Evert Taube besökte ofta ön och hans morbror Edvin Jacobsson var fyrmästare här 1891-1917.

 • Tips på boende: Utpost Hållö ett vandrahem som ligger vid bryggan på Hållö med utsikt mot havet. 
 • Missa inte: Föreningen Hållö Fyr har guidningar som berättar om fyren, dess historia och omgivning. Boka en egen guidning för ditt sällskap på info@hallofyr.se.

Läs mer och boka

 

Båttur i Fjällbacka och Grebbestads skärgård

 Grebbestad

Selin Charter som kör båten ”Saltskär” ut på en tur i Fjällbacka och Grebbestads skärgård. Turen på två timmar startar från Tanumstrands brygga. På båten kan du köpa räksmörgåsar och gott att dricka.  

 • Tips på boende: Vill du bo på badrocksavstånd från havet? Checka då in på TanumStrand och välj antingen deras stugor eller hotellrum https://www.tanumstrand.se/
 • Missa inte: Den fina strandpromenaden på 2,6 km från TanumStrand till mysiga Grebbestad

Läs mer och boka

 

 Upplev Sveriges västligaste ögrupp

 Fjällbacka

Kom ut till Väderöarna och möt våren och försommaren i havsbandet. Väderöarna är en av Sveriges västligaste ögrupper, strax utanför Fjällbacka i Bohusläns skärgård. Här du vandra, bada, se sälar och sjöfågel, njuta av pinfärska skaldjur och övernatta på ett mysigt värdshus.

 • Tips på boende: Boka ett paket hos Väderöarnas Värdshus med båttur, övernattning, lunch, middag och härliga bad och avkoppling. 
 • Missa inte: Naturstigen i Naturreservatet Väderöarna som sträcker sig över öns historiska platser, såsom hällristningen kompassrosen och lotsutkiken.

Läs mer och boka

 

Känn på våren, ta en tur till Kosteröarna!

 Kosteröarna, Strömstad

Njut av blåsippor och vitsippor längst stigarna på Sydkoster Här finns fyra färgmärkta vandringsleder som tar dig både runt och över hela ön. Du bjuds på naturskön vandring i omväxlande landskap med allt från öppna betesmarker, strandängar, gammal bladskog och längs havet till utsiktsplatser. 

 

Utflyktstips till Capri Naturreservat

 Strömstad

Njut av skönt klipphäng och kanske ett kallbad. På bekvämt cykelavstånd från Strömstad ligger Capri Naturreservat. Här hittar du Sveriges västligaste udde med fantastisk sandstrand och mjukt slipade klippor. Packa picknickkorgen – det här är ett perfekt ställe för en härlig dagsutflykt!

 • Tips på boende: Boka en stuga hos Seläter eller varför inte pröva Glampingtält och testa på campinglivet utan att själv behöva sätta upp tältet.
 • Missa inte:  Köp med dig något gott från Backlunds i Strömstad. Här bakas allt från grunden med äkta råvaror och en ordentlig skvätt kärlek.
   
 

 

 

BÅTTURER I GÖTEBORGS SKÄRGÅRD

 

Besök en fyr – Vinga

 Hönö, Göteborgs skärgård

Vinga är den yttre gränsen mot det mäktiga Västerhavet i Göteborgs skärgård. Att vandra över ön och se när vågorna slår in mot klipporna är en upplevelse. Hela ön är ett naturreservat och den är 1000 meter lång i väst-ostlig riktning och 500 meter bred i nord-sydlig riktning. 

 • Tips på boende: Du kan hyra den gamla fyrvaktarbostaden genom Winga Vänner
 • Missa inte: Föreningen Winga Vänner ordnar guidningar på Vinga. Boka en egen guidning för ditt sällskap på guidning@wingavanner.se

Läs mer och boka

 

 

Sälsafari för hela familjen

 Hönö, Göteborgs skärgård

Boka en sälsafari och ta med familjen på ett äventyr. Den en timmes långa turen körs lördag och söndag kl. 11.30 hela våren. Väl tillbaka kan du njuta av en god lunch på någon av de mysiga restaurangerna i Hönö Klåvas hamn. 

 • Tips på Boende: Inte långt från Hönö Klåva vid Hönö Röds hamn hittar du Havskatten ett hotell och vandrarhem precis intill havet och dessutom med en avkopplande bastu och utomhusjacuzzi.

 • Missa inte:Restaurang Tullhuset bjuder Preben på grill-lördag då tänds grillen och det serveras burgare, heta drinkar, mustig soppa allt under bar himmel.

Läs mer och boka

 

Vädra vårluft på Vrångö

 Vrångö, Göteborgs skärgård

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Hoppa på färja 281 från Saltholmen och på 57 minuter är du ute på vackra Vrångö. Upplev Vrångö till fots via någon av det tre promenadslingorna som finns. 

 • Tips på boende: På Kajkanten Vrångö sover du gott alldeles intill havet. Njut lite extra med bad och bastu från deras relaxflotte!

  Missa inte: Njut av den storslagna utsikten från Vrångös gamla lotsutkik. Ta en god fika på Skärgårdens Café och Restaurang som öppnar upp för säsongen den 1 maj. Är du sugen på bad ocg bastu så boka in dig hos Kajkanten Vrångö en relaxflotte. 

Reseplaneraren Västtrafik

 

Ledig mitt i veckan? Ta en tur till Styrsö!

 Styrsö, Göteborgs skärgård

Visste du att bara en knapp båtresa bort från centrala Göteborg finns ett pärlband av öar som man skulle kunna kalla renodlade skärgårdsidyller. En av dem är den bilfria ön Styrsö. Här hittar du charmiga smågator, vitmålade skärgårdshus och fiskebodar i rött. 

 • Missa inte: Missa inte Café Öbergska vid Styrsö Bratten, på torsdagar serverar de klassisk ärtsoppa med pannkakor och punsch. Varje torsdag, hela våren.

Reseplaneraren Västtrafik

 

Upptäck Donsö i vår

 Donsö, Göteborgs skärgård

Donsö är en av skärgårdens största öar och här har fisket och rederinäringen varit i centrum. Så snart du klivit av båten möts du av de röda fiskebodarna. Från kajen har du promenadavstånd till flera härliga naturstigar. 

 • Tips på boende: Stanna över natt eller njut av en lunch eller middag på Isbolaget.
 • Missa inte: Radarberget med sin utsikt över hela skärgården. Den speciella naturen på öns norra och södra del.  

Reseplaneraren Västtrafik

 

 

BÅTTURER I VÄNERN

 

Upplev Vänerns vackra innerskärgård

Torsö och Brommö, Vänern

På Torsö utanför Mariestad finns 600 bofasta invånare men också flera fina boendealternativ för semesterfirare och en mysig hamnkrog. Torsö och intilliggande Brommö bjuder på vacker skärgårdsmiljö och fina vandringsleder.

 • Tips på boende: Längst ut på ön Torsö ligger Laxhall Hamnkrog och Konferens. Här bor du i nybyggda stugor med hotellstandard med panoramafönster mot Vänern. Laga egen mat i stugan eller ät på restaurangen intill. 

  Missa inte: Djurö skärgård, som är nationalpark och erbjuder ett rikt fågel-, djur- och växtliv i en havsliknande och orörd natur.

Läs mer om Torsö & Brommö

 

Upplev västkusten utan egen båt

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.