({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandrande man vid sjöbod i solnedgången

Fotograf: Roger Borgelid

Natur och vandring på Kosteröarna

Kosteröarna ligger 45 minuters båttur från Strömstad, som med sina 13 mil till Oslo och 16 mil till Göteborg ligger perfekt mellan två av Nordens mest levande metropoler. Kosteröarna inrymmer också Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark. Välkommen att ta båten ut till Kosteröarna – här finns fantastiska möjligheter till såväl vandring som paddling.

 

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Dag 1, båt till Sydkoster

Från Göteborg tar du dig enkelt till Strömstad i norra Bohuslän med Västtrafiks tåg eller bussar på cirka två och en halv timma. Från Strömstad och vidare till Kosteröarna reser du också med Västtrafik, som kör båtar från norra hamnen alla dagar under hela året.

Båtresan till Kosteröarna, som består av Nord- och Sydkoster tar cirka 45 minuter. Har du med dig egen cykel kan den för en mindre kostnad tas med ombord i mån av plats.

Öarna är till stor del naturreservat. Du möts av en vacker blandning mellan böljande kulturlandskap, örtrika strandängar och vindpinad ytterskärgård. På Sydkoster kan du mellan slutet på mars till slutet av oktober välja att checka in på Hotell Ekenäs Koster, ett klassiskt skärgårdshotell som även erbjuder lägenheter och sviter, beläget precis intill Ekenäs färjeläge som är en av hållplatserna på Sydkoster. Inte långt från stranden vid Kilesands hållplats hittar du moderna Kostergården, som erbjuder boende i rum, stuga eller lägenhet. Fler boendealternativ på Kosteröarna hittar du här.

Fotograf: Åsa Dahlgren


Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet Nationalpark är Sveriges enda marina nationalpark, och omfattar nästan 400 kvadratkilometer, med cirka 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land. Här finns exempel Sveriges enda korallrev och havsdjur som du inte hittar någon annanstans i svenska vatten. Missa inte ett besök på naturum Kosterhavet, som är huvudentrén till nationalparken och ett bemannat besökscentrum beläget vid Ekenäs brygga på Sydkoster. Här hittar du bland annat information om naturen i nationalparken, ett klappakvarium och utställningar. Här anordnas även guidade turer på land och under sommaren även vid vattnet. Naturum Kosterhavet är öppet hela året med fri entré.

Vandra eller cykla på Sydkoster

Sydkoster passar utmärkt att utforska både till fots och på cykel då ön är nästintill bilfri. 

Väljer du att ta dig runt på cykel så hinner du se mycket på kort tid då det inte är några långa sträckor. Det finns ett antal markerade leder som tar dig runt ön. Om du inte har egen cykel finns det från april till oktober uthyrningsmöjligheter för hela familjen i närheten av flera angöringsbryggorna på Sydkoster.

När du vandrar runt ön får du bara inte missa vyerna från Valfjäll, som är den högsta utsiktsplatsen på Sydkoster med utsikt över Kosteröarna och Ursholmen.

Vill du hellre utforska området från en kajak så finns det fina möjligheter till paddling i Kosterhavet. Hitta mer information om att paddla kajak i området här.


Är du på Koster är ett besök på Kosters Trädgårdar ett måste. Kosters Trädgårdar är en ekologiskt odlad besöksträdgård med restaurang och gårdsbutik som är certifierad av Smaka på Västsverige. Förutom god mat och vacker miljö erbjuder Kosters Trädgårdar även guidade turer i området – såväl via cykel som till fots eller med kajak. Observera att Kosters Trädgårdar har öppet stora delar av året, men inte alltid. Är du sugen på ett besök där, är det därför viktigt att du undersöker detta innan du besöker Koster.

Vintertid finns det i övrigt inga restauranger öppna på Kosteröarna – men under resten av året kan du med fördel avsluta dagen med en god bit mat på någon av restaurangerna i området. Några av dessa restauranger brukar öppna lagom till påsk. Det finns också en Ica-butik som har öppet året runt på Sydkoster. 

Dag 2, Vandra på Nordkoster

Till Nordkoster tar du dig enkelt med båten från Sydkoster eller direkt från Strömstad. Sommartid och under storhelgerna på våren finns även möjligheten att ta linfärja mellan de båda öarna Nord- och Sydkoster (Västra Bryggan-Långegärde). Tänk på att ta med dig mat och dryck för hela din vistelse om du åker till Nordkoster utanför högsommaren, då det inte finns någon året-runt öppen affär eller restaurang på ön. Under sommaren finns det restauranger och en matbutik även på Nordkoster.

Fotograf: Roger Borgelid


På Nordkoster finns tre markerade vandringsslingor på 5,3 respektive 2,3 och 1,3 kilometer i varierande natur. Längs lederna finns många möjligheter till omvägar och avstickare. Berget Högen med Kosters fyrar ligger drygt 58 meter över havet, är Kosters högsta punkt och bjuder på fantastisk utsikt. Vill du passa på att ta ett bad finns här både badstränder och klippbad att välja på.

Efter vandringsturen kan du välja mellan att stanna kvar ytterligare en natt på Sydkoster eller att ta båten tillbaka till Strömstad och checka in på något av boendena där.

 

Hitta din båttur

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.

Andra har också läst: