({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Roger Borgelid

Höstens höjdpunkter i Västsverige

Här hittar du redaktionens höjdpunkter i höst. Stort som smått med kriteriet att det ska kännas lite extra bra i magen.

Upplev naturen när den är som vackrast

Att besöka Dalslands vildmark, Bohusläns unika skärgård och Västergötlands vackra slätter och skogar under hösten när löven skiftar färg och luften blir så där härligt krispig är en upplevelse du inte får missa. September är en fantastisk månad för paddling. Det är nästan inga båtar i skärgården, dagarna är ljumna och det passerande landskapet skapar en verklig upplevelse av närvaro av stillhet. Vill du hellre uppleva Västsverige på land rekommenderar vi vandring eller cykling. Packa picknickkorgen och ge dig ut i eget tempo och få nya intryck och upplevelser utmed vägen.

Tips! Boka ett vandrings- eller paddlingspaket och njut av fantastisk natur i kombination med mysigt boende och god mat.

 • Fotograf: Roger Borgelid

 • Fotograf: Jonas Ingman

 • Fotograf: Roger Borgelid

 • Fotograf: Roger Borgelid

 • Fotograf: Roger Borgelid

 • Fotograf: Roger Borgelid

 • Fotograf: Roger Borgelid

Evenemangen med det lilla extra

I höst händer det massor av skoj i Västsverige. Nedan hittar du några av våra favoriter. Hela evenemangslistan hittar du här.

Fotograf: Jesper Anhede

 • Lights in Alingsås
  Den 28 sep – 4 nov kan du uppleva spektakulära ljus och ljudinstallationer i Alingsås. Längs den 3,5 km långa slingan som sträcker sig från Åmanska Parken till Nolhaga där naturen står i fokus får du uppleva fantastisk ljusarkitektur i världsklass.

  Tips! Bakom varje ljusinstallation döljer sig en historia. Boka en guidad tur och lär dig mer om ljus-teamet bakom och deras tolkning av årets tema. En guidad tur tar ca. 90 minuter.

 

 • Rysmysig nyhet på Skara Sommarland
  För första gången någonsin bjuder Skara Sommarland in till parken i Halloweenskrud, med härliga aktiviteter för både stora och små. 

 

Upptäck resmål strax utanför Göteborg

Det finns mycket att upptäcka i Göteborg. Men det gör det utanför också. Det räcker faktiskt att åka några hållplatser utanför stadsgränsen för att få uppleva helt fantastiska saker. Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs - tillsammans är de sex extra sevärda sevärdheter som vi kallar Strax utanför Göteborg. Läs mer och planera din höstutflykt här.

Njut av en fika

Höstens godaste utflyktsmål, bakelser framför öppen brasa och varma drycker i uppfriskande havsbris... här hittar du kaféer i Västsverige som är värda en omväg.

Följ med på en guidad Fikavandring i Kaféstaden Alingsås
Under 1,5 timma besöker du några av alla Alingsås mysiga kaféer och provsmakar alltifrån kanelbullar, prinsesstårta och småkakor till räksnitt. Efter turen går du hem med ny kunskap om bla svensk fikakultur, en kakpåse med "7 sorters kakor" och kanske ett nytt favoritkafé.

Fotograf: Jonas Ingman

Remember September

Den bohuslänska skärgården är som en magnet, framför allt under sommarmånaderna. Men vad händer egentligen när sommarens strålkastare slocknat? Ta dig en titt bakom kulisserna och upplev öarna i din egen takt när det är som allra bäst – lugnt, genuint och smakrikt. Sommarstressen är borta, men fortfarande är vandringslederna förtrollande, konsten unik och skaldjuren i världsklass. Välkommen till Tjörn, Käringön och Gullholmen i september! 

Besök Höststaden Göteborg

Hösten i Göteborg är färgsprakande, händelserik, rolig och gastkramande. Under en av årets mest evenemangstäta perioder arrangeras allt ifrån bokmässa till teater och skördefest. Lär dig karva pumpor på Botaniska trädgården, gå på höstmarknad i Haga, besök Creepy Science på Universeum och unna dig ett rysligt kul besök på Liseberg med allt från skräckhus till gosiga kaniner för de yngsta. Upptäck höststaden Göteborg.

Expedition Bohuslän – äventyr för nyfikna

Följ med på ett riktigt äventyr med Expedition Bohuslän. Här får du möta vilda djur på Nordens ark, lära känna livet under ytan på Havets Hus, se världsunika hällristningar på Vitlycke och konst i världsklass på Nordiska akvarellmuseet. Upptäck spännande historia på Bohuslän museum och upplev en nationalpark under havsytan. 

Fotograf: Ian Schemper

Upplev hummerpremiär och skaldjur i världsklass

Den 23 september går startskottet för Västkustens stora hösthändelse, hummerpremiären. Redan i gryningen glider båtarna ut för att lägga i sina hummertinor. Nu börjar en hummerfest som märks längs hela Västkusten - och på restauranger landet runt.

Tips! Boka ett skaldjurspaket där du kan kombinera hummerfiske ute i det kalla, salta, härliga havet med boende och god mat. I Bohuslän kan du även boka paket med hummer, kräftor, musslor, ostron och räkor i fokus. 


Förläng sommaren med kräftfiske för hela familjen

Att fiska kräftor är en av den svenska sensommarens mest klassiska upplevelser. Ta med familjen och fiska insjökräftor direkt i Göta Kanal eller i någon av sjöarna kring Skaraborg.

Tips! På Norrqvarn vid Göta Kanal kan du boka en kräftskiva med boende eller kräftfiskehelg för hela familjen. 


Meet the locals – upptäck vardagen ur någon annans ögon

Det finns många sätt att komma nära vardagslivet i Västsverige och det är inte så krångligt som du kanske tror. På Meet the Locals hittar du privatpersoner som vi kallar "Locals" som delar med sig av sin vardag. Här nedan hittar du några av dem: 

Åk med Gun på en tur och se ”Gårdarna runt sjön”
Gun tar dig med på en tur för att se "Gårdarna runt sjön" från romansviterna av Birgit Th. Sparre. Kanske även en tur till Limmared och besöka Glasets hus, ett museum med utställningar och glashytta. Här finns också världens enda tillverkning av Absolut Vodka-flaskan.

Kolla graffiti på Hisingen / Ringön med Jonathan
Jonathan tar dig med till Ringön på Hisingen som har en nystartad graffiti- och street–art-scen. Där finns 20–30 lagliga stora verk. En rolig utflykt för konstintresserade av alla åldrar. 

Hitta fler locals, få tips och läs spännande reportage på Meet the Locals. 


Båtluffa i ett höstigt Bohuslän

Att båtluffa är det perfekta sättet att upptäcka den bohuslänska skärgården. Ta en dagstur eller kombinera din båttur med övernattning på något av Bohusläns mysiga hotell. Spendera några dagar bland saltstänkta granitklippor, pittoreska fiskebyar och klassiska skaldjursrestauranger. 

Här hittar du höstens turförslag:

Båtluff till Kosteröarna  I Strömstad finns västkustens saltaste vatten, som också inrymmer Kosterhavets nationalpark. Kosteröarna som bara ligger 45 minuters båttur västerut, bjuder på fina möjligheter till vandring, paddling och cykling.

Vandrings-båtluff i Bohusläns södra skärgård  På bara tre dagar får du ta del av fantastiska akvareller, iögonfallande skulpturer och välsmakande råvaror i kombination med vandring på bilfria öar samt kulturupplevelser och krogliv i en äkta sekelskiftesstad.

Dagstur till Dyrön och fin vandring  Att Dyrön är en liten ö är också dess storhet, här finns allt inom gångavstånd. Här kan du vandra, bada, ta en bit mat, fika eller spana efter mufflonfår. 

Båtluff i Göteborgs södra skärgård  God mat, storslagna naturupplevelser och avkoppling. Här ges tips på vad du hittar i södra skärgården och guldkornen som du inte bör missa. 

Dagstur till Styrsö i Göteborgs södra skärgård  Den lantliga skärgårdsidyllen på Styrsö är bara en dryg timmes båtresa bort. Lägg storstadens puls bakom dig och njut av den friska havsluften, den lugna bilfria miljön och de inspirerande människorna.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Njut av Spa

I Västsverige finns ett stort antal härliga spaanläggningar som erbjuder såväl härliga vattenupplevelser som avkopplande behandlingar och givetvis god mat. Boka in ett spa-paket i höst och återvänd hem som en ny människa. Här hittar du tips på Spa-paket med det lilla extra.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Upplev kulturen i Västsverige

Design, arkitektur, museum värda en omväg, barnens kulturresa, spännande evenemang och mycket mycket mer...här hittar du kulturupplevelser för stor som liten.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Testa campinglivet i Bohuslän

Att bo på camping är toppen oavsett årstid. Under hösten myser hela familjen i vinterbonade stugor, njuter av skaldjur och upplever Västsveriges natur med vandringskängor eller från havskajaken. Här är listan över de bästa campingarna i Bohuslän, inklusive vad du kan se och göra i närområdet.

Fotograf: Fredrik SchenholmAndra har också läst: