Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

 • Fotograf: Roger Borgelid

Vårens höjdpunkter i Västsverige

Spännande aktiviteter, evenemang du inte får missa, paket du bara måste boka… Här hittar du vårens bästa höjdpunkter.

Evenemangen med det lilla extra

I vår händer det massor av skoj i Västsverige. Nedan hittar du några av våra favoriter. Hela evenemangslistan hittar du här.

 • 6-14 april - Tranfestivalen
  Möt våren, maten, tranorna och naturen under Tranfestivalen vid Hornborgasjön! Det blir matmarknad med lokala produkter, fågelvärdar, utställare och fototävling med mera.

 • 18 - 22 april - Konstrundan Påsk 2019
  Påsken är en stor konsthelg då gallerier och ateljéer i Falköping och området runt Hornborgasjön håller öppet. På många av utställningsplatserna under Konstrundan Påsk 2019 kan du även fika eller äta i mysig miljö.

 • 19 - 22 april - Konstvandring Bohuslän
  För andra året i rad hålls konstvandringen tillsammans i södra och norra Bohuslän, tillsammans bjuder hela 97 konstnärer på en konstupplevelse i Bohuslän från Kungälv i söder till Strömstad i norr..
 • 1 - 12 april – Vetenskapsfestivalen
  Vetenskapsfestivalen - Sveriges största kunskapsfest. Ta del av över 300 programpunkter på Vetenskapsfestivalen i Göteborg

 • 4 - 5 maj - Vårrundan Kinnekulle
  Vårrundan välkomnar våren på Kinnekulle. Första helgen i maj slås dörrarna upp hos konstnärer, hantverkare, caféer och restauranger som är verksamma på Kinnekulle. 

 • 18 maj – Göteborgsvarvet
  Med över 64 000 anmälda löpare och fler än 200 000 hängivna supporters längs banan är Göteborgsvarvet världens största halvmaraton. Gör dig redo för årets folkfest!

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Tranorna kommer med våren

Tranornas ankomst till Hornborgasjön är ett säkert vårtecken. Här mellanlandar årligen tusentals tranor på sin färd till nordliga trakter. Att beskåda trandansen är en speciell och fantastisk upplevelse. Tranornas ankomst brukar vara i mitten av mars. 

Tips! Visste du att tranorna lever i par hela livet? Läs artikeln "10 saker du inte visste om tranan" och lär dig roligt fakta om vår kära "Grus grus".                  

Strax utanför Göteborg

Det finns mycket att upptäcka utanför Göteborg. Men det gör det utanför också. Det räcker faktiskt att åka några hållplatser utanför stadsgränsen för att få uppleva helt fantastiska saker. Upptäck strax utanför Göteborg >>

 

Expedition Bohuslän – äventyr för nyfikna

Följ med på ett riktigt äventyr med Expedition Bohuslän. Här får du möta vilda djur på Nordens ark, se världsunika hällristningar på Vitlycke och konst i världsklass på Nordiska akvarellmuseet. Upptäck spännande historia på Bohuslän museum och upplev en nationalpark under havsytan.

Västsveriges bästa påskpaket

Vill du komma bort en natt och njuta av vårsolen i kombination med god mat, mysigt boende och kanske en aktivitet eller två? Då har vi tipsen för dig.

Fotograf: Roger Borgelid

Fika i vårsolen

Den 1 april öppnar uteserveringarna officiellt i Göteborg. Då spelar det ingen roll om det är kallt eller varmt, det är helt enkelt utefika som gäller. Göteborg har gott om kaféer av alla slag, från italienska kaffebarer till klassiska konditorier, så du har chans att hitta din helt egna favorit. Vill du hellre fika på ett trädgårdscafé, slott eller kanske en mysig lada? Här hittar du Västsveriges mysigaste caféer.

Fikavandring i Kaféstaden Alingsås

Följ med på Fikavandring i Kaféstaden Alingsås. Under ca 1,5 h guidad tur får du besöka några av Alingsås mysigaste kafeer och provsmaka massor av godsaker. Allt från te och kaffe, svenska kanelbullar, kakor, tryffel och bakelser, till den nya svenska fikatrenden med torkad frukt och nötter.

Fotograf: Jesper Anhede

Vandra i Västsverige

Våren är en underbar tid för att uppleva naturen i Västsverige. Upptäck vandringsleder i din närhet eller följ med på någon av alla vandringsevenemang som äger rum i vår.

Tips! Den 27-28 april är det dags för Sveriges största vandringsevenemang - Linnémarschen. En fantastisk vandring i det vackra naturreservatet Rya Åsar som lockar besökare från hela världen.

Fotograf: Roger Borgelid

Cykla i Västsverige

För den som vill uppleva Västsverige från cykelsadeln finns massor av möjligheter. Allt från att ”öluffa” i Bohuslän till att trampa fram i maklig takt längs Göta kanal. Här finns mängder av natursköna leder som ringlar sig genom ett varierande landskap. Milsvida skogar, öppna fält och närhet till både sjöar och hav. Dessutom går upplevelsen att lyxa till med bekvämt boende och fantastiska matupplevelser.

Fotograf: Roger Borgelid

Vårens bästa paddlingsupplevelser

Bohuslän är en av världens finaste kustlinjer att utforska från kajaken. Från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr så bjuder Bohuslän på häftiga paddlingsupplevelser. Här finns något för alla. 

Dalsland har du som kanotist möjligheten att uppleva naturen vild, äkta och nära. Här kan du känna dig som en äventyrare, hitta lugnet och avskildheten.

Kajak i Dalsland

Båtluffa i vår

Från påsk och framåt så väcks skärgårdens öar och kustsamhällen alltmer till liv. Njut av salta vindar, god mat och härliga promenader bland klipporna. 

Till den lilla ön Dyrön kan du ta dig med båt året om. Här kan du njuta av de vida vyerna, vandra och spana på mufflonfår. Avrunda ditt besök med ett bastubad.
Turförslag: Dagstur till Dyrön , 3-dagarstur med god mat och vandring

Göteborgs skärgård med hamnarna, vikarna, skären och den härliga befolkningen är en unik upplevelse bara en kort båtfärd bort. Båtarna går hela året med vissa avgångar direkt från Stenpiren i Göteborgs centrum. Turförslag: Cykelbåtluff i Göteborgs Norra Skärgård, Dagstur till Styrsö, Båtluffa i Göteborgs skärgård, Dagstur till Brännö. 

Vårens skaldjursupplevelser

De bohuslänska skaldjuren är av många ansedda som de bästa i världen. Älskar du också havets läckerheter? I så fall finns en rad olika upplevelsepaket med skaldjuren i centrum. På dagen ägnar du dig åt ostronsafari eller musselplockning. Kvällstid kopplar du av med skaldjurssupé, härliga drycker och en god natts sömn i hotellsängen. 

Fotograf: Roger Borgelid

Besök trädgårdar i Västsverige

Trädgårdsresan kan du skapa och planera din egen resa till besöksträdgårdar i Västsverige. Låt dig inspireras av trädgårdsmästare och upplev skönheten i det västsvenska landskapet. I anslutning till de flesta trädgårdar finns möjlighet till boende, mat och butiker.

Gunneboslotts trädgård

Västsveriges besöksmål öppnar för säsongen:

18 april – Vitlycke öppnar för säsongen
Vitlycke museum öppnar för säsongen med ett spännande och roligt program under påskhelgen som ni inte får missa. 

27 april - Liseberg öppnar för säsongen

Liseberg erbjuder aktiviteter för alla. Förutom åk- och upplevelseattraktioner kan du njuta av hundratusentals blommor, musikunderhållning på scen och teater, kramas med Lisebergskaninerna samt äta och dricka gott. Nordens största nöje ligger i Göteborg, helt enkelt!

2 maj - Göta kanal öppnar för säsongen
Göta Kanal är en av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål. Här kan du njuta av folkliv, aktiviteter och avkoppling i en härlig blandning.

Fotograf: goteborg.com

Meet the locals – upptäck vardagen ur någon annans ögon

Det finns många sätt att komma nära vardagslivet i Västsverige och det är inte så krångligt som du kanske tror. På Meet the Locals hittar du privatpersoner som vi kallar "Locals" som delar med sig av sin vardag. Här nedan hittar du några av dem: 

 • Åk med Gun på en tur och se ”Gårdarna runt sjön”

 • Paddla kajak eller vandra på Kållandsö med Carolina

 • Gå runt sjön i Norsesund eller baka svenska kanelbullar med Anna

 • Kolla graffiti på Hisingen / Ringön med Jonathan

 • Följ med Lotta på en cykeltur längs Göta Kanal.

Hitta fler locals, få tips och läs spännande reportage på Meet the Locals.