Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Regina Cederfeldt

  • Fotograf: Fotograf Lena …ritsland

  • Fotograf: Clara Lerbro

  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Regina Cederfeldt

Barnens Sommar SkaftÖ

  • 04 jul, 2019
  • Margareta Anderberg

Det finns mycket att göra och uppleva om man är barn på Skaftö. Här har vi listat en del av det som är aktuellt i sommar och några av våra Skaftöprofiler ger sina fem bästa tips!

Fem bra tips att göra på Skaftö för barn från Daniel Norberg

Daniel Norberg

Daniel Norberg tipsar om kul saker att göra för barn på Skaftö.

Fem bra tips att göra på Skaftö för barn från Fredrik Skavlan, Frida & Marcus Kinhult och Ola Lindholm. 

Utöver vad vi tipsar om här har vi också listat allt som händer, dag för dag, i Skaftös Evenemangskalender.

Bada

Det finns många fina badplatser på Skaftö. Varför inte ge dig ut på upptäcksfärd och pröva en ny som omväxling. Här har vi listat alla större badplatser på Skaftö.  

Biblioteket i Grundsund

Här kan du låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, e-böcker med mera. Öppet i sommar mån och tors kl 10-12, kl 14-18.

Båtturer

Åk på sälsafari med M/S Rania (24 juni-23 aug). För kontakt och övrig information besök Ranias hemsida eller ring:  070-614 32 20. Eller varför inte ta en tur till Käringön och Gullholmen med båten Windros med möjlighet till bad, glass och äventyr. Windros gör dagsturer under sommaren på fredagar och en bit in i augusti. Du får 3 timmar iland på Käringön eller 4 på Gullholmen med denna tur. Skärgårdskryssen erbjuder bl a turer till Smögen på torsdagar, krabbfisketurer, Skaftö runt-tur och mycket mer. Passagerarfärjan Carl Wilhelmsson går i reguljär trafik mellan Lysekil-Fiskebäckskil-Östersidan. Turlistan för Carl Wilhelmson hittar du härLycka, Sjö och Upplevelse gör båtturer med genuina bohusjullen LYCKA med hemmahamn Grundsund. Upplev havet till ljudet av en tändkulemotors dunkande. Kent Holmberg anordnar unika nostalgiturer i sin bohusjulle julle med tändkulemotor. Kontakta Kent Holmberg för info och bokning på tfn: 070-77 00 335. Med Skaftöguiden  kan man få guidade båtturer i Skaftös skärgård. Och varför inte passa på att upptäcka Gåsö? Har man ingen egen båt kan man hyra båt av Grundsunds Marina .

Cykla & vandra

kaftö är en bra ö att lära sig cykla på. Cykla kan man göra på fina småvägar eller cykelvägen Östersidan - Fiskebäckskil - Grundsund. Mer info finner du på Skaftö Gång- och cykelvägskarta. Passagerarbåten Carl Wilhelmson tar cyklar om man vill ta en tur över till Lysekil. Turlista för Carl Wilhelmson hittar man här

Cykeluthyrning för barn finns hos Skaftö Vandrarhem (Grundsund), Kajak i Grundsund på Östra kajen och hos Lyckans Slip, Fiskebäckskil.

DjurÖ, NaturÖ, KulturÖ - SkaftÖ

På Skaftö finns det levande genbanker som bedriver bevarandearbete med utrotningshotade svenska allmogefår. Ring i förväg så finns det möjlighet att hälsa på fåren och få veta mer. Kontaktperson för Svenska AllmogefårFöreningen är Marie Erbéus som bor på Stuveröd. Tfn 070-813 06 69.

På Skaftö finns också Göran Olssons kor och kalvar på Näreby, ca 100 st året om (De går på ängarna när man svänger ner mot Grundsund). Lars Larsson/Per Larsson på Lilla och Stora Stuveröd har kor och kalvar i arrende ca 77 st på sommarhalvåret. Marie Erbéus/Jalle Jarlöv, Stuveröd håller ett 20-tal allmogefår året om. Tom Nilsson, Ögården har också ett 20-tal allmogefår och Peter Ljunggren drygt 25 på Gunnesbo. Lars-Erik Johansson, Lunneviken, har köttfår (KRAV Kaprifol) 50 st året om. 

Dessa betande kossor och får förhindrar att Skaftö växer igen och håller markerna öppna. 

Fotbollsskola i Grundsund

Även i år blir det Fotbollsskola med Grundsunds IF. Fotbollsskolan för barn 6-12 år hålls på Bottnavallen, Grundsund 22-24 och 25-27 juli. Pris 200 kr /pp och läger. Man kan vara med på båda. Tid: kl 9.30-12.30, fika ingår. Anmälan till Märta Kvarneberg Tfn 070-430 00 51.

Geocaching

Gå på skattjakt med hjälp av GPS. På Skaftö finns flera cacher att leta efter, även på Blåbärsholmen lär det finnas en. 

Golf

Skaftö har två golfbanor. Skaftö Golfklubb (18-hålsbana) är både känd och prisad (Årets Golfklubb 2016) för sin ungdomsverksamhet och här tränar många av Skaftös duktiga ungdomar under sommaren. Näreby Pay & Play (naturskön korthålsbana) strax intill är också utmärkt om man vill pröva på golf. Här behöver du inget grönt kort och golfklubbor finns att hyra. Denna bana är öppen för spel för alla, nybörjare som proffs. Ingen tidsbokning utan det är bollränna som gäller.

17 juni - 13 augusti pågår Skaftö Golfklubbs måndag-tisdags sommarläger där alla är välkomna. ett trevligt sätt att träffa kompisar, ha roligt och spela golf samtidigt. Mån-tis läger pågår under hela sommaren mellan 13:00-15:30. Kostnad 750:-/vecka. Anmälan sker till marcus@skaftogk.se eller 0707 64 41 15.

Jympa

Varje dag fram till 4 augusti är det Friskis & Svettis på Gullmarsstrands Brygga kl 10 & 16 för alla åldrar. Kostnadsfria träningspass som passar alla åldrar, även barn. 

Kanalfesten i Grundsund 19-20 juli

Under dessa två dagar Skaftöborna festar i Grundsund finns flera aktiviteter för barn som kokosbollslungan, stövelkastning, makrillfisketävling med mera. Här hittar du årets program för Kanalfesten i Grundsund. 

Klättra

I Fiskebäckskil intill Gullmarsstrand finns en klätterklippa. Ej för nybörjare dock. Klätterpaket finns via Gullmarsstrand/Outdoor West. 

Krabbfiske

En klassiker. Barnens (och vuxnas) favorit. Tag en klädnypa och knyt fast ett snöre, fäst en blåmussla och sänk ner den på en stenig strand med tång och vänta. Eller varför inte Krabbrace - välj ut den "snabbaste" krabban och ha ett race med dina kompisar och se vems krabba som först tar sig tillbaks till havet. Krabbfiskeutrutning gör man enkelt själv, men kan också köpas i våra skepps- och matvarubutiker i Fiskebäckskil och Grundsund.

Lekplatser

På Skaftö finns flera lekplatser. Grundsunds lekplats har djuphavstema och ligger strax intill Skaftö skola. Eleverna har bidragit med förslag på utformning och lekplatsen invigdes i juni föra året. Här finns klätterlek och rutsch i form av en rocka, hinderbana, sandlåda med tillgängligt bakbord för barn som sitter i rullstol, kompisgunga, tunnel och ett kryp-in i form av en ubåt. Runt lekplatsen finns ett stort trädäck för medhavd fika eller uppträdanden. Kommunala lekplatser finns också vid Lyshultsvägen och Trutstigen i Grundsund och i Fiskebäckskil. Här hittar du lekplatser på Skaftö >>

Minigolf, Fiskebäckskil

I Gullmarsstrands glasskiosk som är öppen varje dag kl 10-20 kan man boka in sig på minigolfbanan strax intill. Minigolfbanan är ny för i år och ny upphottad minigolfbana som ligger på en unik plats med havsutsikt precis bredvid färjeläget. Man betalar i glasskiosken strax intill. 

Paddla

Hos Kajak i Grundsund kan man hyra kajak och ta kurser eller hänga med på guidade turer. Christina Ingemarsdotter är van att ta hand om familjer med barn. 

Ridning

Rida kan man göra hos Skaftö Ridklubb. Just nu pågår ridlägren för fullt fram till v 32. De är oftast redan fulltecknade, men ibland sker en avbokning. För att anmäla intresse och få mer info - maila till ridlagersrk@hotmail.com. Skaftö Ridklubb är en ideell och på anläggningen står cirka 25 ponnyer och hästar. Skaftö Ridklubbs populära sommarauktion äger i år rum den 21 juli. 

Seglarskola i Grundsund

Under veckorna 28, 29 och 30 kommer sex kurser i tre olika nivåer lära barnen mer om optimistjollen, seglingen och allmänt båtvett. Mer info och anmälan på hemsidan www.segla.link .

Simskola i Bökevik, Fiskebäckskil

8-26 juli anordnar Föreningen Sjöstjärnan Simskola i Bökevik, Fiskebäckskil. Förmidagar mån-fre. Alla barn från 4 år är välkomna. Föräldrar till 4-åringar har möjlighet att vara med i vattnet. Det blir Lek o plask för de minsta, simskola och märkestagning för de större. Simlärarna gör indelningen i grupper och tider, detta meddelas vid simskolans början. Anmälan på Föreningen Sjöstjärnans hemsida, sida Simskola ev. frågor. Tel. 070- 767 51 59. Avgift 900 kr för treveckor. (För kortare tid 400 kr/vecka). 

Skaftö Folkets Hus, Grundsund

31 juli kan man här se "Lejonkungen" på bio kl 15. Det är en ny version av Disneys klassiska succé och inte bara en remake utan innehåller en hel del nytt också. Under sommaren har man också här flera olika konstutställningar som avlöser varandra.

Snorkelleder

Snorkellederna är cirka 200 meter långa och ligger på 1–1,5 meters djup. De har ett rep som fästes från plattan upp till en boj vid havsytan, som visar var snorkelstationen finns. På snorkelstationen finns en informationsskylt som beskriver olika växer och djur i havet.

Snorkelleder på Skaftö finns i Rödbergsvik, Östersidan tema: information om olika arter och i Bökevik, Fiskebäckskil tema: ålgräs.

Tenniskurser i Fiskebäckskil

Här tog Björn Borg sina första juniorsegrar i kamp med Ted Gärdestad. På senare år har Leo Borg varit här och tävlat. Fiskebäckskils Tennisklubb erbjuder tennisskola för alla åldrar och för alla nivåer, från nybörjare till fortsättningskurser och tävlingsnivå. Vill man utvecklas ännu mer och få mer individuell feedback så erbjuds även privatlektioner. Plats: Fiskebäckskils grusbanor. Tennisskolan går under v. 27 t.o.m. v.30. Pris: 750 kr/ elev, måndag-fredag. Privatträning: 500 kr/tim per elev - 600 kr/tim för två elever. Strängning: 250 kr (Ring Samuel Hesser: 0730 29 99 07). För mer info och anmälan, ring 0766 31 97 21 eller maila oss på sommartennis.fiskebackskil@gmail.com. mer information finns på Fiskebäckskils Tennisklubb hemsida

Tennisbanor finns också i Rågårdsvik intill Rågårdsviks Pensionat och Skaftö-Berg. 

Fler förslag på barnaktiviteter

Fler förslag på aktiviteter som kan vara kul för barnen är att besöka Havets Hus i Lysekil, Nordens Ark i Hunnebostrand med över 80 utrotningshotade djur som tigrar, leoparder, pandor mm men också gamla svenska lantraser på Lantgården. Hällristningarna i Tanum med Vitlycke Museum är sevärt och spännande.  Folkets Hus och bio i Lysekil visar aktuella filmer ons-sön under hela sommaren. Gullmarsborg i Lysekil är central beläget och har en fantastisk utsikt över havet. Anläggningen erbjuder alla möjlighet till lek och bad. Det finns också en inomhusanläggning för skridskoåkning. På Lysekils sida Kul för barn finns fler tips på roliga saker att göra.  Här hittar du fler sommarlovsaktiviteter för barn och unga i Lysekils kommun i sommar. (De aktiviteter som nämns På Lysekils kommuns hemsida via länken är kostnadsfria – anmälan till aktiviteten krävs i vissa fall.)

Och till sist, som Skavlan rekommenderar i filmklippet ovan, var inte rädd för att låta barnen ha tråkigt emellanåt, ur det föds kreativitet!