Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Fotograf Lena …ritsland

  • Fotograf: Bernt Åkesson

  • Publik på Västra kajen i Grundsund under Kanalfesten 2018.

    Fotograf: Margareta Anderberg

  • 01 maj, 2019

Här berättar vi om vad våra restauranger, aktivitetsföretag, butiker och boende har på gång sommaren 2019.

Dag för dag, året om, kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer på Skaftö via vår Evenemangskalender. Välkommen att ha roligt med oss ! 

Klicka på företagets respektive förenings namn nedan för att få mer information via länk till deras hemsidor!.

Större Evenemang på Skaftö och i Lysekil sommaren 2019

22 Maj Vattenloppet i Lysekil

6 Juni Nationaldagsfirande på Skaftö Museum, Berg. Arr: Skaftö HembygdsFörening & Gille

10-15 Juni Skaftö Open. Arr: Reine Patriksson, Skaftö GK, Svenska Golfförbundet. Ingår i Ladies european tour access series (Letas). 132 spelare med lika många caddies gästar Skaftö under dessa dahgar och spelar om en prissumma på 550 000-600 000 kr. 10 juni samling spelarna, 13 juni startar tävlingarna

21 Juni Traditionellt Midsommarfirande på Skaftö

22 Juni Midsommardagens Cruising i Lysekil

27-30 Juni Nordisk Skutträff i Lysekil

17 juli Konsert med Gyllene Tider på Gullmarsvallen i Lysekil   

19-20 Juli Kanalfesten i Grundsund

24 Juli Gospelskonsert med Magnus Karlsson i Grundsunds kyrka 

25 Juli SICR - Skaftö Runt i segelbåt

26 Juli Skaftö Runt i Kajak - 10 års jubileum. Arr: Balanspunkten

3 Augusti Skaftöträffen på Skaftö Hembygdsmuseum, Berg

3 Augusti Musselloppet Lysekil - 10 års jubileum

3-11 Augusti Västerhavsveckan

5-10 Augusti Seglingsvecka med Lysekil Women's Match Race med VM status i år

21 September Djurö Naturö Kulturö Skaftö

23 September Hummerpremiär

 

Detta händer på Skaftö i sommar - Aktiviteter och Kultur 

Balanspunkten (tidigare Kajak i Grundsund), Grundsund

Christina Ingemarsdotter som idag har 70 kajaker för uthyrning, guidade turer och kurser har funnits 15 år på bryggan i Grundsund och har i år kört vintersäsong för tredje året. Fredagen den 26 juli går årets start för Skaftö Runt i kajak från Östra Kajen och detta evenemang firar 10 års-jubileum i år. Christina är också tillbaks i Fiskebäckskil där hon har kajakverksamhet med Slipens hotell sedan 4 år. I sommar har Christina 3,5 anställda som hjälper till i verksamheten. Christina satsar på guidade turer för internationella gäster (amerikanare, tyskar, italienare mm) och jobbar på 6-dagarsturerna till Strömstad, Göteborg och Orust runt. Fokuserar också på kommande internationella kongress i september där 750 delegater för adventure travel deltar och de kommer till Göteborg och Västsverige. Balanspunkten kommer att ta med en del av dem ut och paddla i våra vatten kring Skaftö som en del i kongressen som anordnas av bl a Turistrådet Västsverige och Visit Sweden. 

Även i år håller Christina / Balanspunkten sommaryoga under 5 veckor i Kunskapens Hus på Östra kajen i Grundsund. Planerat tisdags- och torsdagsmorgnar. Här kan man läsa med om Sommarens yogakurser 2019

Dejlig Cruise, Fiskebäckskil

Dejlig Cruise driver personfärjan Carl Wilhelmson som går mellan Lysekil och Skaftö dagligen, året runt. Sommartid öppnar man M/S Windros för allmänheten och erbjuder dagsturer på utvalda datum, utöver chartertrafik för sällskap. I sommar går Windros på fredagar med start i juli och första fredagen i augusti Lysekil-F-kil-Gåsö-Grundsund-Gullholmen-Käringön ToR med stopp på Käringön kl 12.45-16. 

* Guide Janne Olofsson - båtguidning, beställningstrafik mm

Fr o m i sommar erbjuder Janne båtguidning och att köra båt med beställningstrafik från Grundsund. Planen är att samarbeta med Skaftö boenden och restauranger för att erbjuda paket med guidning i skärgården och att äta gott på någon av våra restauranger t ex. Båten tar 8 personer + guide Regina och skeppare Janne. Regina guidar på svenska, engleska och franska.  

Guide Joel Jakobsson, Grundsund

En sann Skaftöpersonlighet och mycket omtyckt guide av Saltön. Det Joel inte vet om Saltön är inte värt att veta. Joel kan man också se på TV, då han agerat statist i Saltön. Här finns kontaktinfo till Joel för Saltön guidningar

Guide Kent Holmberg - Lycka Sjö & Upplevelse, Grundsund

Gör guidningar på beställning i Grundsund och Fiskebäckskil. I den gammaldags fiskejullen med tändkulemotor  Lycka, tillverkad 1955, erbjuds aktiviteter som makrillfiske, hummerfiske (framåt hösten), sälsafari eller också kan man bara ut och åka en tur till dunket av tändkulemotorn. Tar upp till 12 pers i fiskejullen, men även enstaka personer och ett till två par. Ingen turlista men ring för beställning! Bröllopskörningar från exvis Brygghuset till Gullmarsstarnd. Får ta 12, men satt 8 pers för att det ska vara trivsamt. Makrill 6 pers, och hummerfiske 4 pers så det finns lite plats ombord. Planerar gå till Gåsö på söndagar i sommar. 

Guide Marianne Sandgren-Pettersson , Fiskebäckskil

Fortsätter med sina populära torsdagsguidningar i Fiskebäckskil i sommar. Start 4 juli-8 Augusti. För mer info om tider, plats, kostnad mm se Skaftö Evenemangskalender. Här finns kontaktinfo till Marianne för guidningar

Guide Regina Cederfeldt, Grundsund 

Auktoriserad Bohuslän Guide. Guidar på svenska, engelska och franska. Vandrande guide, cykelguide, kajakguide i samarbete med Balanspunkten / Kajak i Grundsund och guide i egen båt som tar 8 passagerare. Guidning "Med kvinnor genom Fiskebäckskil" 20, 27 juni samt 15, 22 augusti kl 18. Strat vid Fiskebäckskils kyrka. pris 100 kr. Här finns kontaktinfo till Regina för guidningar.

Jochnicks Hälsa, Inspiration och Utveckling, Fiskebäckskil & Lysekil

Karin Jochnick ansvarar för spabehandlingarna på Gullmarsstrand för femte året i rad. Karin är själv på plats på Gullmarsstrand varje dag under sommaren, men har också fler anställda. Karin tog förra året över Lysekils Hälsa och Kroppsvård med butik och salong. 

Kvartsita, Fiskebäckskil

Seglingsprogrammet 2019: 27-30 juni Nordisk Skutträff i Lysekil med över 25 skutor som deltar18 juli Musikbåten kl 12-18, 19-20 juli Kanalfesten i Grundsund - Makrillfiske 19 juli kl 9-13, 21 juli Endagssegling från Grundsund kl 10-16, 4-6 okt Västkustens Segelskutträff.  Den blir i Göteborgs norra skärgård. Nästa sommar kommer man att bygga ut seglingsprogrammet ytterligare.  

I maj månad hålls gratis utbildning i hur man seglar skuta. Leder till behörighet att segla som besättning och instruktör. Man behöver ha fler unga i besättningen. 1) digital kurs som görs själv - Basic Safety light. Den praktiska biten görs sen på följande dagar; 2) Lör kl 9- 14 lör 4/5, lör 11/5. På dessa dagar görs även kursen Familisation, dvs man lär dig praktiskt hur det fungerar på Kvartsita och Crowd. 3) Kvartsitadagen 18/5 tillsammans med Sjöräddningen

Fiskebäckskil var en gång i tiden den femte största hamnen i Sverige. Kulturvärdet på hamnen och Kvartsita var så stort att man för 30 år sedan beslöt att köpa Kvartsita. Kulturvärdet T/S Kvartsita har och området Stiftelsen För Fulla Segel äger vid Kyrkekajen inklusive Kvartsitahuset och bryggan är stort. Stiftelsen och Föreningen För Fulla Segel har visioner om att utveckla detta område, förbi Slipen, Brygghuset och bort mot kommunala båtuppläggningsplatsen.

14 juli - 4 augusti. Konsthantverkare med hjärtat på Skaftö ställer ut i Kvartsitahuset. 

4-11 augusti under Västerhavsveckan har man konstutställning i Kvartsita huset om Gunnar Ivarsson och platsenkring Kyrkekajen .

* Marie Erbéus - Stuveröd 

Initiativtagare och drivande av höstmarknaden Djurö Naturö Kulturö Skaftö med allmogefåret i centrum. Jobbar också med Byggnadsvård - Se Huset och initiativtagre till Skaftös lokala matmarknad via Local Food Nood Skaftö. Bevara unika kustbebyggelsen tillsammans med Lysekils kommun. Det jag kan bidra med i sommar är tre nystartade föreningar Skaftö Kustbete, vi har torka svårt att få bete för djur det jobbar vi med Bo på Lantgård 120 gårdar idag livs levande djur, vi har islandshästar, allmogefår, lamm, hönor, katter, kor, bidrar med boende kvalitetsboende med värdskap,  och Skaftö Local Food Nood  Hört markanden utvecklas idag bokar in Skaftö Folkets Hus med föredrag bl a av veckan innan hummerpremiären  knyter ihp byggnadsvård med höstmarkand  Intellektuell dag några av sveriges starkaste föredragshållare som David Jonstad. Bokat Folkets Hus för att boka föredragshållare för ett hållbart Stärker upp det med en intellektuel dag 

Näreby Golfbana Pay & Play, Näreby

Golfbanan öppnade för säsongen på Långfredagen. Under sommaren är golfkiosken bemannad dagligen. I kiosken kan man köpa något gott innan eller efter rundan och greenfee (avgift) för rundan betalas här. Är kiosken inte bemannad så kan man lösa greenfee på gaveln med kontanter eller swish. Näreby Golfbana Pay & Play är öppen för spel för alla, nybörjare som proffs. ingen tidsbokning, bollränna gäller. 

Skaftö Folkets Hus, Grundsund

Skaftö Folkets Hus är ett aktivt Folkets Hus året om och denna sommar har man laddat med konstutställningar, ofta med en lokal Skaftö anknytning, filmvisningar, föreläsningar och pianokonsert med den världsberömda pianisten Andrei Ivanovitch och Staffan Scheja som bägge återvänder till Skaftö för konserter i sommar. 

23 maj - 9 juni Utställning med Göteborgs och Bohusläns ideella Hemslöjdsförening.

SFH gör en satsning i och med Västerhavsveckan 3-11 augusti med föreläsningar, filmvisningar och samarbete  med Kristineberg.

Huset är nyrenoverat och nymålat på insidan. Kommer även målas utvändigt till våren. 

Skaftö GK

10 - 15 juni Skaftö Open. Sveriges största damtävling med tävlande från drygt 30 länder. 132 spelare med lika många caddies kommer till Skaftö. Arr: Reine Patriksson, Skaftö GK, Svenska Golfförbundet. Ingår i Ladies european tour access series (Letas). 10 juni samling spelarna, 13 juni startar tävlingarna. 

Planerar att ha 2 demodagar varje vecka i högsäsong, Juniorkurs varje vecka mån-tis ålder 5-15 år efter midsommar tom andra veckan i Augusti. 

Ett axplock av övriga golftävlingar i sommar: 8 juni  – Sommarslaget 2019, 19 juni - Stora Juniordagen / Teen Cup, 23 Juni – Golftävlingen Cancerfonden. Alla tävlingsintäkter går oavkortat till Cancerfonden. 9 Juli – Stora Damdagen. 11 Juli – Herrdagen. 8 Augusti - Skaftö Mot Världen Matchspel (Ryder Cup). 

Föreningen Sjöstjärnan, Fiskebäckskil

Håller i simskolan i Bökevik, Fiskebäckskil som i år startar 8 juli. Sjöstjärnan håller också i den årliga visningen av Carl Wilhelmsons ateljé i Fiskebäckskil i år 13 juli. Sjöstjärnan arrangerar också kulturföreläsningar i Sjöstjärnans Hus bredvid Fiskebäckskils kyrka under måndagar under sommaren. I sommar kommer det också att vara en  keramikutställning i huset.  

Norra Skaftö Samhällsförening, Norra Skaftö

Föreningen har hand om Rödbergsviksstranden och Evensås gamla skola. Onsdag  11 juli kl 10 är det dags igen för den populära sommarloppisen i Evensås skola. Skaftö konst- och hantverksutställning i Evensås skola från mitten av juli.  

Skaftö Hembygdsförening & Gille, Berg

Gökotta vid Snäckedjupet i Vägeröds dalar xx maj, Nationaldagsfirande vid Hembygdsmuseet med tal av Katarina Wilandh, Berg 6 juni, Skaftöträffen vid Hembygdsmuseet 3 augusti. Hembygdsmuseumet i Berg öppet 3, 10, 17 24 och 31 juli kl 16-18 ?

 

Detta händer i sommar - Skaftö restauranger, mat- och delikatessbutiker 

Brygghuset, Fiskebäckskil 

Brygghuset är certifierad av Smaka på Västsverige. Även rekommenderad i The White Guide och Sveriges Bästa Bord. Årets Whiskykrog 2013 och 2017. Joels Brygga öppnar under Minimässa på Lyckans Slip 11-12 maj. AFTER-BOAT, Lördag 15-17 på Joels Brygga. Musikunderhållning på Joels Brygga på onsdagar i sommar.  

Golfrestaurangen i Fiskebäckskil, Skaftö GK

Luncher dagligen, öppet till kl 20 med kvälls a la carte från midsommar.

Gullmarsstrand, Fiskebäckskil

Medlem i “Smaka på Västsverige”. Vecka 27-30 musik på tisdagar eller torsdagar.  Restaurang G och Verandan öppen alla dagar för frukost, dagens lunch och a la carte.

Kaptens Sommarcafé & Butik, Fiskebäckskil

Denna butik drivs av familjerna Josephson, Wiberg och Albihn-Johnson och ligger på Kaptensgatan 33. Håller öppet alla dagar under juli månad. Här serveras glass från Lejonet & Björnen, färska bullar, kaffe och godis. Sommaren 2017 blev hundglassen från Hugo och Celine en given hit för traktens vovvar. I butiksdelen säljs presenter, inredningsdetaljer, byggnadsvård och keramik och bohuslänska delikatesskryddor av tång från Catxalot.

Pelles Rökeri, Grundsund

Pelles personal har inför sommaren gått på kurs i hur man tillreder tång hos stjärnkckarna Thomas Sjögren  (Årets kock 2015 , Vinnare av Kockarnas kamp 2018) och Paul Svensson (TV-kock, krögare, kokboksförfattare).  Dessa kunskaper och råvaror finns på menyn i sommar. Restaurangen är i år vädersäkrad med tak över uteservering och man planerar att aktivera övervåningen med baren ytterligare denna säsong. Musik blir det på på torsdagar i sommar och öppet varje dag från helgen innan midsommar.  

Pizzeria Skaftö, Fiskebäckskil

Pizzerian som har både Björn Borg och Skavlan som gäster kör på som vanligt i sommar. Öppet alla dagar. Tfn för beställning: 0523-222 37.

Rågårdsviks Pensionat, Rågårdsvik

Öppet för sommarlunch varje dag från midsommar. Kvällsmeny varje dag under juli och augusti från kl 18. 

Smultron & Tång, Västra Kajen Grundsund

Att sitta på Smultron & Tångs veranda för att titta på midsommarfirandet på kajen framför är en tradition. Krogen är också en plats för kocken, krögaren och konstnärssjälen Magnus Hafströms projekt, idéer och spontana infall. Väggarna är prydda av hans verk. Ofta musikkvällar och annat skoj under sommaren.

Sommardepån "Fik & Butik", Grundsunds Marina

Lotta Abild driver denna sommaroas inne på Grundsunds Marina vid sjömacken. Har en skön blandning av prylar, kläder och gott kaffe.  

Fiskebäckskils Marina Delikatesser, Fiskebäckskil (intill Skaftöhallen)

Öppet tisdag - lördag under sommaren. Fisk och delikatessbutiken i Fiskebäckskil som också säljer köksartiklar som kockar och restauranger använder professionellt. Har utöver fisken och skaldjuren baguetter, sallad, snabba luncher och middagar att köpa med sig. 

Krögens Fisk & Krog (fd Mareld), Krögen Grundsund 

Fiskbutik med delikatesser och restaurang öppet året runt. Planerar att hålla öppet restaurangen lite längre i år på sommarkvällarna till kl 21-22. 

ICA Nära Grundsund, Krögen Grundsund

Välsorterad färskvarubutik vid torget i Grundsund. Kött från Näreby, fin grönsaksdisk, butiksbakat färskbröd mm. Öppet alla dagar i veckan året runt. Ombud för Apotek, Postnord, DHL, Schenker, Systembolaget, Svenska Spel och här finns uttagsautomat. Sommartid är glasskiosken öppen.

Tempo Skaftöhallen, Fiskebäckskil

Öppet alla dagar i veckan. Manuell chark, kött, delikatess och ostdisk. Butiksbakat färskbröd och nygrillat alla dagar. Här kan man beställa smörgåstårtor, delikatessplankor mm. Ombud för ATG, Svenska Spel, DHL service, Post i butik samt Apotek.

 

Shopping i sommar på Skaftö 

* Butik Hannas i Hamnen, Östra Kajen Grundsund

Butiken som bl a säljer Didriksons regn- & fritidskläder startade sin verksamhet i Grundsund redan 1913.  9 Maj är det dags för Hannas populära vårmodevisning på Pelles Rökeri i Grundsund.  

* Butik Ida Jonsson Eftr, Fiskebäckskil

Denna present och inredningsaffär som ligger på Kaptensgatan 22 öppnar i mitten av juni och håller öppet en bit in i augusti.

* Butik Ladan på Skaftö, Evensås

Även i år kan man här fynda inredning, presenter, leksaker, kläder och skor till riktigt bra priser. Öppnar officiellt 15 juni. Ev kan man öppna redan under Nationaldagshelgen 6-9 juni.

* Butik LL 242 Skaftö, Östersidan 

Butiken öppnade i mars 2016 och är öppen året om. Present och inredningsaffär med varor från bl.a. Leonardo och Blomus. Säljer också dansk Lakrids by Johan Bulow, risotto, olivolja, SIA glass med mera. Kommer att bygga ut butiksytan ytterligare.

* Butik Onödan, Östersidan

Denna inredningsbutik som ligger strax intill färjan på Östersidan Fiskebäckskil har öppet också i sommar.  Brukar även sälja glass och blommor.

Butik Rågårdsvik, Krögen Grundsund

Butiken som flyttat in i  större lokaler vid torget i Grundsund säljer inredning, konst, möbler, porsling, textiliter, belysning, och presenter och blandar anikviteter, loppisfynd med lokalt hantverk. Syr på beställning gardiner, överkast, kuddvar och liknande. Öppet varje dag i sommar från midsommart till skolstarten. Planerar gästspel av antikexpert i sommar och tjejkväll med återbruk av textilier mm 

Butik Skaftö GK

Butken med golftillbehör och kläder ligger i anslutning till Skaftö GKs klubbhus och restaurang. 

* Grundsunds Skeppshandel och Grundsunds Marina

Håller öppet alla dagar kl 9-18 i högsäsong. Här är man specialiserade på Mercury och har en sektion med Mercurydelar, förtöjning, säkerhet, gasol, fiskespö och allt det man behöver för att fiska, prydnadssaker och saker man behöver allmänt för att rusta sin båt. Vid marinan finns 190 båtplatser och den vedeldad bastu vid bryggan kan man hyra.  Grundsunds Marina har också småbåtar för uthyrning.

Lyckans Slip med Skeppshandel, Fiskebäckskil

Minimässa på Lyckans Slip, Fiskebäckskil. Många intressanta utställare på plats. Joels brygga öppnar och serverar svalkande dryck och enklare rätter. Under Lördagen kommer Ocean bryggeriet från Göteborg vara på plats och köra provsmakning av 3 olika ölsorter, AFTER-BOAT, Lördag 15-17 på Joels Brygga. SMS Park och har två 2 elladdningstationer att bokas på nätet. Vi har diesel, kanske bensin. Klädkollektion med Fiskebäckskilstryck med T-shirt, hoodie. mössa, keps kuddfodral. Julmarknaden 2019 satt 7-8 dec helgen, helgen innan Grundsund och utökar ! Gästhamn med 40 platser. En av västkustens topprankade gästhamnar pga service, kvalitet och läge. 

Våra boende på Skaftö i sommar

Villa Lönndal B&B, Grundsund

(Fd Café Syltrutan) Drivs sedan 1 år tillbaka av Benny & Marie Larsson som nu har öppnat för säsongen med nyrenoverade rum och sviter och ett rum anpassad för rörelsehindrade gäster i markplan. Lägenheter där man kan bo med självförsörjning med kök/pentry och 4 sängar i varje lägenhet/svit.. 

Gullmarsstrand, Fiskebäckskil - 0 meter från havet.

Hotellet har vuxit fram sakta och säkert under 40 år med utgångspunkt i den anrika Badhusrestaurangen i Fiskebäckskil. Gratispass för unga som gamla på bryggan med Friskis & Svettis vecka 27-31, två pass per dag kl 10 och kl 16. Kommer testa SMS parkering. Har bröllop nästan varje helg fr o m maj. 2 nya rum för säsongen och har nu därmed 146 bäddar. Vecka 27-30 musik på tisdagar eller torsdagar på verandan. Yogapass även i sommar men inte klart ännu vilka dagar. 4 stycken nya elstolpar för bilar på gång, framförallt för gästerna. Daglyxpaket med frukost, lunch eller middag med entré till Sinnenas Havsbad under sommaren. 

Skaftö Golfhotell, Skaftö GK

Har fem unika hotellrumm som ligger i direkt anslutning till golfbanan och där varje rum har inspirerats och fått namn efter kända golfspelare. Så här ser rummen ut

Skaftö Vandrarhem med B&B, Grundsund

Skaftö Vandrarhem med Bed & Breakfast är en klassiker i Grundsund. Här kan man hyra rum, lägenheter, stugor och kaptensvillor (hela Skaftö). Vandrarhemmet har också cykeluthyrning.

Slipens Hotell & Pensionat, Fiskebäckskil

På Slipens Hotell & Pensionat har alla rum sin egen personlighet, med sin egen historia och namn efter den Skaftö personlighet som fått sätta sin prägel på rummet. Har bastuflotte med jacuzzi och ligger strax intill restaurang Brygghuset och Slipens Marina. 

* Rågårdsviks Pensionat, Rågårdsvik

Anrikt pensionat som grundades redan 1926 av Berta och Simon Samuelsson och som fortfrande drivs i samma familjs ägo. 24 rum, öppet året runt och med några rum där man välkomnar hund och katt. 

Marie Erbeus - Stuveröd

Initiativtagare och drivande av höstmarknaden Djurö Naturö Kulturö Skaftö med allmogefåret i centrum. Jobbar också med Byggnadsvård - Se Huset och initiativtagre till Skaftös lokala matmarknad via Local Food Nood Skaftö. Bevara unika kustbebyggelsen tillsammans med Lysekils kommun. Det jag kan bidra med i sommar är tre nystartade föreningar Skaftö Kustbete, vi har torka svårt att få bete för djur det jobbar vi med Bo på Lantgård 120 gårdar idag livs levande djur, vi har islandshästar, allmogefår, lamm, hönor, katter, kor, bidrar med boende kvalitetsboende med värdskap,  och Skaftö Local Food Nood  Hört markanden utvecklas idag bokar in Skaftö Folkets Hus med föredrag bl a av veckan innan hummerpremiären  knyter ihp byggnadsvård med höstmarkand  Intellektuell dag några av sveriges starkaste föredragshållare som David Jonstad. Bokat Folkets Hus för att boka föredragshållare för ett hållbart Stärker upp det med en intellektuel dag