Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Madeleine Landley

Västsveriges bästa skaldjursrestauranger

Är du också frälst av den speciella sältan som bara färska skaldjur kan ge? I det kalla, friska Västerhavet finns räkor, havskräftor, hummer, musslor och ostron – och fisk förstås – i absoluta världsklass! Lås oss guida dig till Västsveriges åtta främsta skaldjursrestauranger.

Den västsvenska kusten är som en magnet, som med sina salta havsbriser, slätslipade klippor och pittoreska fiskebyar lockar till sig både livsnjutare och naturälskande upptäckare. Men frågan är om den största dragningskraften ändå inte kommer från den välsmakande undervattensträdgård som havet utgör. Det låter vi dig bestämma. Här finns nämligen många restauranger som kombinerar de mest smakrika skaldjuren med hisnande utsikt, kunnig personal och en gemytlig atmosfär.

Välkommen att upptäcka havets skatt du också!

Och du, att de bästa skaldjursrestaurangerna ligger i direkt anslutning till havet är så pass självklart för oss så det har vi valt att inte ens att nämna i guiden. 

Everts Sjöbod, Grebbestad

Med öppna armar välkomnar Lars och Per Karlsson dig till gemytliga Everts Sjöbod. De båda bröderna känner till vattnen utanför Grebbestad och vet var de bästa skaldjuren finns, ibland plockar de till och med ostronen med håv direkt från sjöbodens brygga. Är du ny på ostron kan Lars lära dig allt om denna delikatess och inte minst hur de ska ätas. Han vann nämligen SM i ostronöppning 2017! Förgyll upplevelsen genom att följa med på ostronsafari.

Fotograf: Jonas Ingman

Musselbaren, Ljungskile och Smögen

Egenbakat bröd, hemslagen aioli och musslor som huvudroll i samtliga rätter – ja, till och med julbordet bjuder på inlagda blåmusslor – där har du Musselbaren i ett musselskal. Välj mellan två lokalisationer. Den vita restaurangen med det ikoniska klocktornet i Ljungskile har en pittoresk inredning, medan moderna influenser styr restaurangen i Smögen, där du sitter med bästa utsikt över Smögenbryggans folkmyller.

Fotograf: PC-CONCEPT info@pc-concept.se 0706029849

Pensionat Styrsö Skäret, Göteborgs skärgård

Så fort du tar klivet in genom Pensionat Styrsö Skärets dörrar är det som att förflyttas ett sekel tillbaka i tiden. För den familjärt hemtrevliga pensionatkänslan står det alltid lika välkomnande värdparet Ola Tulldahl och Ylva Sjöberg. Matsalen är uppdukad med vitt linne, silverbestick, kristallglas och handstöpta ljus, och på tallriken serveras dagens fångst från havets eget skafferi. Så nära Göteborgs storstadspuls och ändå så totalt idylliskt.

Fotograf: Emil Fagander, goteborg.com

Vatten Restaurang & Kafé, Skärhamn

I samma byggnad som Nordiska Akvarellmuseet finner du restaurang Vatten, där modernitet återspeglas i såväl inredning som val av drycker. Här möts du av panoramafönster mot skärgården och en meny som präglas av hållbara läckerheter från havet, lokala råvaror, grönsaker efter säsongens växlingar och öl från lokala mikrobryggerier. Är du intresserad av naturviner kan krögaren Anders Arena berätta mer, det är nämligen hans stora passion.

Fotograf: Jonas Ingman

Stora hotellet Bryggan, Fjällbacka

Fjällbackas stolthet? Vissa skulle nog säga att det är deckardrottningen Camilla Läckberg, men vi hävdar att även Bryggan är med i kampen. Här, på restaurang Matilda, tillagas klassisk à la carte i en öppen köksmiljö där du nyfiket kan följa kockens skapande. Dofter, intryck och glatt sorl förenas i en trivsam atmosfär. Och på tal om trivsamt, vad sägs om ett glas vin på uteserveringen samtidigt som kvällssolen letar sig ner bland kobbar och skär?

Fotograf: Åsa Dahlgren

Brygghuset, Fiskebäckskil

Brygghuset är begreppet skärgårdskrog personifierat. Extrem kunnighet kring skaldjur tar plats i en klassisk bohuslänsk miljö med mustig träinredning och ett virvlande båtsceneri utanför fönstret. Här samlas såväl ortsbor som tillresta året runt för middagar och after work. Brygghuset har en gedigen whiskysamling och blev utsedd till Årets Whiskykrog i Sverige för andra gången år 2017. Ägarna driver även intilliggande Slipens Hotell.

Fotograf: Brygghuset Fiskebäckskil

Petersons Krog, Käringön

Käringön kännetecknas av sina granitklippor, röda sjöbodar, smala gränder och långsträckta bryggor. Det är en levande kustpärla året om, men har ändå en gemytlig atmosfär, och detsamma kan sägas om Petersons Krog på öns nordligaste del. Den välkomnande personalen presenterar menyn, som domineras av en uppsjö av fiskrätter, på svarta griffeltavlor vid bordet. Restaurangen blev 2017 utsedd till Årets Hjärtekrog av White Guide.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Grebys Hotell & Restaurang, Grebbestad

I restaurang Grebys ljusa matsal finns gott om minnen från tiden då lokalen hyste en konservfabrik. Svartvita fotografier varvas med kärleksbrev skrivna av Evert Taube till Siv på Otterön, och Staffan Grebys gamla grammofonspelare har fått en given plats. Här föräras det anrika skaldjursarvet, med ostronet i centrum, med nyskapande uppläggningar och mikrobryggd öl. Köksmästaren Rickard Karlsson deltog 2018 i det populära tv-programmet Dessertmästarna.

Fotograf: Jonas Ingman, M2B AB


Psst! Ett tips är att besöka Bohuslän under vinter, vår och höst. Då är skaldjuren som allra mest delikata, plus att du inte behöver trängas med alla sommarturister.