({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Ett lärande lekäventyr

Välkommen till Bokäventyret i Skara. Följ med vår kompis Birger Uggla genom tid och rum med hjälp av pyssel och lek. Upptäck bokens historia från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar, boktryckarkonst, skola från förr och barnlitteratur genom tiden. Bokäventyret öppnar upp portarna efter sommaren med invigning 25 september! Bokäventyret kommer även gästas av tillfälliga utställningar. Först ut är lekutställningen om Alfons Åberg som startar på invigningsdagen fram till 5 december.

Vill du hänga med på uppbyggandet av Bokäventyret? Klicka på filmen ovanför.

Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg skapar vi nu en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Att uppleva kultur genom att känna, röra och dofta väcker barnens nyfikenhet och upptäckarglädje.

Här kan både barn och vuxna uppleva saker tillsammans och vandra genom spännande tidsepoker för en inblick i såväl medeltiden som jugendåren, då Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller för en tripp till proggens glada 1970-tal.

Kreativ mötesplats för alla åldrar

Vår tusen år gamla stad Skara vilar på en kulturhistoria där boken tidigt kom in i bilden. Här i Gamla biblioteket, i hjärtat av Skara, gömmer sig Sveriges äldsta bok som är över 800 år. Nu väcker vi den vackra byggnaden ur sin törnrosasömn och fyller 420 kvadratmeter med liv och lekande lärande för hela familjen. Vi vill vara ett kreativt kulturhus för alla, oavsett språk, ursprung eller funktionsförmåga. Här finns något för alla åldrar från små barn till vuxna. De vuxna kan uppleva huset tillsammans med barnen, bläddra i en bok, ta en liten fika, forska eller besöka det vackra 1800-talsbiblioteket på andra våningen.

Sveriges första lek- och lärutställning om bokens historia

Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

 

Stort tack till våra bidragsgivare!

"Vi ser en stor potential i att öppna upp gamla biblioteket för en bredare allmänhet och delar kommunens vision om att Bokäventyret har goda förutsättningar att bli ett nationellt besöksmål. Här finns en gömd skatt som flera, i alla åldrar, kan vara med och dela och vi tror på det kreativa sättet att knyta ihop Skaras historia med nutid och framtid. Allt ifrån Sveriges först bok till munkarna i Varnhem, Kata Gård, skolstaden och så vidare framåt. Förutom att Bokäventyret bidrar till läs-, kultur- och historieupplevelser för många ger det också ringar på vattnet för förenings- och näringslivet i och runtom Skara." Sparbanken Skaraborg.