({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Några ord från våra aktörer och samarbetspartners

Intressant läsning från våra aktörer och samarbetspartner.


Tack för ditt engagemang!

Det är inte en slump att vi som lokal Sparbank finns här i Skara, Vara, Götene och Essunga. Vi finns här för att våra kunder som bor här har valt just oss som sin bank. Vi är en bank som är nära, som gillar människor och företag. Vi är tillgängliga och personliga, med kundens behov i centrum. Det är självklart för oss. För så har det varit sedan 1847.

Våra rådgivare och specialister har kompetens att hjälpa och utveckla din ekonomi för att du ska kunna förverkliga det du drömmer om. Vår verksamhet genomsyras av två saker, våra kunder och vår bygd. Banken ägs till 100% av vår ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Skaraborg vilket betyder att våra beslut tas lokalt här. Dessutom får stiftelsen varje år ta del av bankens vinst vilket bidrar till en blomstrande utveckling genom föreningar och organisationer. Vi är stolta över att bidra till att unga får idrottsanläggningar att träna på, kulturen får scener att spela på och föreningslivet kan få stöttning för projekt som annars kanske inte hade varit möjliga.

Sedan år 2000 har vår ägarstiftelse bidragit med 242 miljoner kronor som idag syns runt om i vårt område i form av alltifrån Discogolfbanan i Lundsbrunn, Kata Gård i Varnhem till Sparbanken Blackbox i Vara. Tillsammans med föreningar och andra aktörer, stora som små, vill vi göra bygden trivsam att leva och bo i. Som kund i Sparbanken Skaraborg gör du det ännu bättre att leva just här. Tack!

Vi är stolt samarbetspartner till Ostmässan, hoppas vi ses där!

Mer om våra projekt

 


Handla i Skara

Den lilla staden med det stora utbudet! Välkommen att handla i Skara, här finns tre handelsområden. Julaområdet, Coopområdet och sist men inte minst vår vackra stadskärna med det unika utbudet. Det är få städer förunnat att kunna erbjuda en så vacker och anrik miljö i stadskärnan tillsammans med ett lika unikt utbud, engagerade handlare och enastående service. Här hittar ni välsorterade butiker, mat från världens alla hörn, rykande kaffe och färskt surdegsbröd.

Vi har en orolig och utmanande tid bakom oss med många omställningar och hårt arbete för våra handlare och utvecklingen känns ännu oviss. Trots det har vi flera nyetablerade verksamheter och befintliga aktörer som utökar. Det visar på en positiv framtidstro och visst är det så att det är i våra småstäder med genuin sammanhållning och gemenskap som framtiden finns!

Inom kort nalkas jul och julhandel men innan dess hoppas vi på en lång och fin höst. Bakluckeloppisar, Matmarknader och Restaurangvecka är några av de evenemang som väntas under hösten. Alla genomförs ansvarsfullt och i mindre skala än vanligtvis men äntligen får vi mötas och umgås igen!

Under året som gått har centrumutvecklarföreningen MEGA utvecklats till att bli Skaras näringslivsförening MEGA+. Vårt motto är Tillsammans för Skara där alla företag och föreningar samlas för att verka framåt för en attraktiv stad att leva, trivas och handla i. MEGA+ har också engagemang i trygghetsprojektet Purple Flag för en säker och trygg upplevelse i stadskärnan.

Det är viktigare än någonsin att handla lokalt och stötta vår lokala aktörer, vill du ha kvar din favoritbutik imorgon- handla i den idag!

Anna Engesvik
Projektledare MEGA+

 

En Västerbottensgård med ostkultur som grund-men bjuder också teaterkultur
Vid sjön Storkågeträsk i Västerbotten bedriver Pär och Johanna Hellström sin mjölkgård med eget mejeri, Svedjans Ost, sedan drygt tio år tillbaka.

För att kunna fortsätta driva mjölkgården fattade paret ett beslut att via kurser och rådgivning hos Eldrimner - nationellt resurscentrum för Mathantverk, utveckla sin idé om ett eget mejeri på gården. Flera studieresor i Europa med särskild inspiration från Frankrike blev till slut ett modernt mejeri i en, till det yttre, gammaldags ladugård i den västerbottniska skogsbygden. Här har Pär och Johanna utvecklat sina ostar som nu finns hos många restauranger men också delikatessaffärer i Sverige.

Man har avlat kor av den röda rasen med schweiziska och franska koraser för att få fram en mjölk som ger unika ostsmaker. Intresset för kultur har man också hunnit med att utveckla, i en hölada på gården erbjuder man besökarna sommarteater och andra kulturaktiviteter. Här kan landsbygden verkligen få oss att leva upp.

Ostar från Svedjans Ost för provsmakning och köp hittar du i montern hos Bjursnäs Handels AB inomhus i Vilanhallen under Skara Ostmässa

 

Ost med smak av Svarta Havet hittar du i Åsele
Åsele i Västerbotten ligger långt ifrån Svarta Havet i Östeuropa men när Emil och Marika byggde sitt nya ostmejeri år 2015 mitt i centrala Åsele hämtade man inspiration från den Georgiska osten Sulguni.

Marika har sina rötter i Georgien, som gränsar mot Svarta Havet, och saknade sin favoritost i Sverige. I sitt nya mejeri skulle man prova att ysta efter Georgiskt recept, något som man misslyckades med. Den svenska komjölken var inte sammansatt på samma sätt konstaterade man.
-Efter många förändringar och prövningar lyckades man framställa osten med rätt smak och konsistens berättar Elin Karlsson, ortsbon som nu är ny ägare till Lapplands Mejeri.

Redan året efter starten fick mejeriet medalj i Eldrimners SM i Mathantverk där juryn blev imponerad av smaken, sältan och konsistensen.
Vi fortsätter ystningen och försäljningen i samma anda. Vi har butik i anslutning till mejeriet men har också en försäljning via nätet så vi når därmed kunder över hela Sverige. Bland våra varor erbjuder vi också lokalproducerade charkprodukter av älg och ren.

Jag kommer givetvis att utveckla sortimentet med egna specialiteter men det kommer att ta en tid då osttillverkningen består av kemiska processer och lagringstider som tillsammans i rätt mixning skall skapa osten som skall tilltala dina smaklökar avslutar Elin.
Ostar från Lapplands Mejeri hittar du i saluståndet för Bjursnäs Handels AB under Skara Ostmässas mässdagar. Här kan du provsmaka och handla.

 

Bymejeriet i Skärvången visar vad landsbygden kan
Skärvången är en liten by utanför centralorten Föllinge i den västjämtländska glesbygden. Inför hotet av indragna mjölktransporter in till mejeriet i Östersund samlades tre lantbrukare och diskuterade möjligheten till egen mejeridrift för att kunna behålla sin mjölkproduktion.

Under det sista året förra seklet, 1999, gick man samman och startade det nya mejeriet. Man producerade på sina gårdar både ko- och getmjölk, troligen en kombination som lade grunden till deras framgångar. Linus Kittost, en Brie-ost och Blå Ädel blev snabbt populära i Jämtland. I stort sett varje jämtländsk butik saluförde Skärvångens ostprodukter. Mejeriet har under åren deltagit i Eldrimners arrangerade SM i Mathantverk och har hittills erövrat 90 medaljer varav 50 Guld ( !! ) En verklig prestation som vittnar om djupt engagemang och kvalitetstänkande. Dessa meriter har följts av medverkan i matprogram i TV.

Sommartid bjuder man turister och besökare välkomna till mattältet intill mejeriet. Här kan man köpa ost och äta en ostbuffé, en satsning som blivit mycket populär.
Allteftersom verksamheten växt så har man fått tänka i nya banor. Ett försäljningskontor och distributionslager har etablerats i Östersund, framför allt av logistiska skäl.

En ny ägartrio har nyligen tagit över verksamheten där Kim Håkansson som tidigare varit anställd i mejeriet från första dagen är en av dem. De övriga är Mathias Gabrielsson och Patrik Östlund, båda med gedigna mejerimeriter.
Under Skara Ostmässa 1-3 oktober kan du provsmaka och köpa ostprodukter från Skärvångens Bymejeri hos Bjursnäs Handels AB:s försäljningsmonter