({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Skara kommun

Pilgrimsled Skara - Husaby
Skara - Kinnekulle

Pilgrimsvandring har anor från Medeltiden då målen var platser som Jerusalem och Nidaros (Trondheim) medan det idag finns ett flertal pilgrimsleder runtom i världen. Då som nu är det dock helande för både kropp och själ när tystnaden, det långsamma tempot och den vackra naturen inbjuder till eftertanke. Med andra ord en välbehövlig paus från den intensiva världen omkring oss.

Snabbfakta

Längd: 26 km

Tidsåtgång: 2 dagar (1 dag för mer vandringsvana)

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Lättvandrade skogsstigar och grusvägar.

Markering: Röd markering med S:t Olofsmärket

Digital karta

Denna sträckning av Pilgrimsleden bjuder på ett urval av skaraborgska naturupplevelser med såväl vidsträckta öppna fält som skogar i kombination med tidigmedeltida kyrkor och faktiskt också ett slott. Leden går mellan två viktiga och pampiga kyrkor; Skara domkyrka och Husaby kyrka. 

En viktig plats i Sveriges medeltida historia 

Vandringen inleds i Skara vid den mäktiga domkyrkan. Domkyrkan är en katedral med en lång och spännande historia som tar sin början på 1100-talet. Turen går sedan norrut genom Skaras historiska kvarter ut på den stilla landsbygden. Leden bjuder på fina vyer över det Västgötska odlingslandskapet.

Fotograf: Erik Brax Elvmarker

Efter vandring förbi vajande fält och ståtlig tallskog väntar en av ledens vackraste naturupplevelser, Sörbodalens bäckravin längs Mariedalsån i utkanten av Lundsbrunn. Orten Lundsbrunn är känd som kurort ända sedan slutet av 1800-talet. Vid samma tid fick Lundsbrunn också järnväg som du än idag kan åka på med ånglok härifrån till Skara i form av en museijärnväg. Varför inte vandra en av etapperna och kombinera din vandring med en tur på den historiska järnvägen? Den anrika gamla Kurorten Lundsbrunn är i högsta grad levande än idag i form av Lundsbrunns Resort och Spa.

Fotograf: Johan Magnusson

Efter Sörbodalen tornar pampiga Mariedals slott upp sig - ett barockslott som bevarats i stort sett oförändrat sedan det uppfördes av Magnus Gabriel De la Gardie i mitten av 1600-talet. 

På vandringen passerar du härefter både Ova och Skälvums medeltida kyrkor innan du når slutmålet vid den vackra Husaby Kyrka med två torn från 1000-talet. I Husaby kan du också se S:t Sigfrids källa där Olof Skötkonung som anses ha varit landets första kristna kung döptes under samma tidsperiod och Husaby biskopsborg.

Fotograf: Jesper Anhede

Boende och mat

I Husaby kan du inför eller efter din vandring bo på Biskopsborgens B & B. Vandrar du leden på två dagar så har du kommit ungefär halvvägs i Lundsbrunn. Där finns både Lundsbrunns Resort & Spa och Lundsbrunns B & B som alternativ beroende på vilken form av boende du önskar. Vid avslutningen i Skara finns flera boendealternativ att välja bland, till exempel centralt belägna Skara Stadshotell.

För att stilla hungern längs vägen finns det sommartid café i såväl Husaby som Dalakvarn. Är du mer hungrig är det Lundsbrunns Resort & Spa som gäller då de har lunch dagligen. På orten finns också café i form av Rydénska huset samt möjlighet att proviantera i en Tempobutik. Inne i Skara finns flera restauranger och caféer att välja på.

Etapper

Etapp 1 Skara – Lundsbrunn

Vandringen startar intill den pampiga domkyrkan i Skara och går norrut genom staden och ut på landsbygden. Etappen går förbi öppna fält och skogspartier innan man kommer fram till etappens slut vid Dalakvarn i utkanten av Lundsbrunn. Pilgrimsleden ansluter vid start även till pilgrimsleden Varnhem-Skara. 

Etapp 2 Lundsbrunn - Husaby 

Etapp 2 startar vid Dalakvarn i utkanten av Sörbodalens naturreservat. Härifrån är vandringen lummig och grönskande och går genom en vacker ravin. Denna etapp tar dig från Lundsbrunn mot Kinnekulle och över de Skaraborgska slätterna. Du passerar tre medeltida kyrkor, Mariedals slott och inte minst vackra Sörbodalen.

Det går naturligtvis lika bra att vandra leden i andra riktningen. Vandrar du på en dag är Lundsbrunn en lämplig plats för lunch, och vandrar du på två dagar finns flera trevliga boendealternativ.

 

 

Fakta om leden

Längd:

26 km

Ungefärlig tid:

För en behaglig tur med möjlighet till kortare avstickare och långa mat- och fikapauser rekommenderar vi att man går leden på två dagar.

Tänk på:

Ett besök i en kyrka på din pilgrimsvandring kan skänka ett extra lugn. 

Öppettider för Skälvum, Ova och Husaby kyrka hittar du här.

Öppettider för Skara domkyrka hittar du här.

Markering:

Pilgrimsleden är markerad med band i röd färg med S:t Olofsmärket.

 

Svårighetsgrad:

Lättvandrad led på skogsstigar och grusvägar. Kortare partier på mindre asfalterad landsväg. Kort parti med kuperad stig genom Mariedalsåns naturreservat.

Start och mål:

Leden går mellan Skara och Husaby (andra hållet går givetvis lika bra).

I Husaby kan du ansluta till Pilgrimsleden Läckö-Forshem. Då kan man antingen gå västerut mot Läckö Slott via Lidköping eller norrut mot Forshem. Där kan du också fortsätta din vandring mot Mariestad.

I Skara finns också fler Pilgrimsleder att kombinera med denna. Det finns den 17 km långa S:ta Elins led som tar dig till Varnhem samt Brynolfsleden som är 143 km lång och som har Göteborg som riktpunkt.

Hitta hit:

Etappernas start- och slutpunkter hittas vid Skara domkyrka, Dala kvarn och Husaby kyrka. 

Till Skara

Skara nås enkelt med buss från Skövde, Falköping och Lidköping. Det går också att kombinera etappen Skara-Lundsbrunn med en tur på den historiska Skara-Lundsbrunns museijärnväg. Parkering finns intill Skara busstation.

Till Husaby

Husaby nås med buss från Götene och Lidköping. Parkering finns intill respektive busstation.

Snabbfakta

Längd: 26 km

Tidsåtgång: 2 dagar (1 dag för mer vandringsvana)

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Lättvandrade skogsstigar och grusvägar.

Markering: Röd markering med S:t Olofsmärket

Digital karta

Kontaktinformation

Upplev Skara

Södra Kyrkogatan 2


Telefon: 0511-320 00


E-post: upplevskara@skara.se