({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vandra Jättadalen, Vallebygden

Fotograf: Jonas Ingman

1. Historisk stadskärna i höstskrud

Njut av historiska Skara när de stora lövträden i stadens centrum bjuder på färgsprakande lövkronor. Välj en av de olika temapromenaderna som tar dig runt Skara och njut av de vackra vyerna som dyker upp på din väg!

Tips!

 • De färgsprakande löven på kastanjerna och almarna runt Skara domkyrka gör att du får flera enastående vyer mot den vackra kyrkan. Missa inte att göra ett besök inne i kyrkan och förundras av dess storhet.
 • I Fornbyn vid Västergötlands museum kan du strosa bland de gamla husen och se höstens färger ta över naturen. Varför inte ta med en fika från något av stadens caféer och avnjuta på en bänk?

2. Upplev Varnhem om hösten

Hösten i Varnhem är alldeles magisk. De färggranna höstlöven bäddar in klosterkyrkan i en gyllene höstkostym, och vägen upp till Kata gård, den historiska kyrkoruinen med 1000 år på nacken, är kantad av praktfulla lövträd. 

Tips!

 • Lär dig allt om de kristna vikingarna i Varnhem inne på Kata gård där du kan se både kyrkoruinen men också läsa den spännande utställningen. Öppet till 6 november.
 • Ta en promenad på den 2,2 km långa Rosenstigen som går utmed den porlande Ulundabäcken. På vägen får du uppleva både kultur- och industrihistoria.
 • Förläng din vistelse med en mysig övernattning. Klostergårdens vandrarhem ligger precis intill Klosterkyrkan, och strax utanför byn hittar du två mysiga B&B i Himmelskällan B&B och Hälsa på landet.
 • Ingen utflykt utan mat! Strax utanför Varnhem finns flera höstöppna alternativ; Mellomgården serverar fika och sin specialitet galette, och Café Doppingen bjuder på både mat och hembakt fika.

3. Vandring i höstlandskap

Den vackra Vallebygden ligger väster om platåberget Billingen och bjuder på många mil skyltade vandringsleder. I området finns dessutom blanka skogssjöar, imponerande utsiktsplatser och mysiga picknickplatser. 

Tips!

 • Åk på utsiktssafari! Tre platser med underbar utsikt under hösten är Jättadalen, Ramlaklev och Bockaskedeåsen.
 • Avrunda ditt besök med en god lokalproducerad lunch på Flämslätt- kurs- och stiftsgård. Här serveras lunch alla vardagar.
 • Ta ett höstdopp! I området finns många små skogssjöar där du kan ta ett dopp från en brygga. 

Visste du att...

Valle ligger mitt i Platåbergens geopark, ett unikt område utsett till UNESCO Global geopark. Upptäck fler pärlor i detta speciella landskap här!

4. Unika konstupplevelser

Skara är en stad full av unika konstskatter, både storskaligt och småskaligt. Sätt ihop din egen konstrunda och kryssa mellan de olika samlingarna som finns i vår stad.

Tips!

 • Besök Skara Konsthotell och upplev den generösa konstsamling som finns här. Här samlas giganter som Anders Zorn, Jenny Nyström och Bruno Liljefors. Glöm inte att avrunda besöket med en god måltid i restaurangen.
 • Skara Stadshotell finns inte mindre än ett 30-tal verk av Lars Lerin, och du är välkommen att se denna konst. I Fröken Ljungs café inne på hotellet kan du njuta av hembakt fika innan du fortsätter.
 • I Bladhska Galleriet bjuds det på spännande tillfälliga utställningar året om.
 • Konstnären Agnes de Frumerie föddes i grannstaden Skövde, och på Västergötlands museum finns en spännande utställning om hennes liv och verk. 

Visste du att...

Det finns ännu fler ateljéer och gallerier i Skara. Hitta din favorit här!

5. Bli djurskötare för en dag

Backens Lantgård är en besöksgård i Vinköl strax utanför Skara. Hit kan du ta med hela familjen för roliga naturnära upplevelser.

Tips!

 • Testa på att bli djurskötare för en dag! Var med och ta hand om djuren och prova på vanliga sysslor som hör gården till, och klappa kaninerna så mycket du vill - dagen avslutas dessutom med pannkakslunch på stekhällen!
 • Hjälp gårdstomten i en klurig skattjakt för hela familjen. Blandningen av klassisk skattjakt och lekar på vägen förhöjer upplevelsen extra!
 • För kompisgänget passar Mordgåtan alldeles utmärkt - vågar du?

6. Ett äventyr i bokens värld

I det gamla pampiga biblioteket, mitt i Skara, ligger Bokäventyret. Här får du följa med på en lekfull resa i bokens historia - från runskriften fram till idag! Här finns en rolig basutställning som varvas med tillfälliga utställningar.

Tips!

 • Missa inte att besöka övre våning och det gamla 1800-talsbiblioteket i riktig Harry Potter-känsla. Här är både golv och hyllor original!
 • Avrunda besöket med en gofika på det nystartade Plaza Café som ligger granne med Bokäventyret. Här bjuds på hembakt!

Visste du att...

Sveriges äldsta bok Skaramissalet finns att se inne i Bokäventyret - en häftig bokskatt!

7. Upptäck ett museum

Skara bjuder på en spännande historia. Staden bär på en veterinärtradition och är platsen där Sveriges första veterinärskola startades. Det är också en stad med medeltida anor och intressanta historiska personer, och detta kan du lära dig allt om i stadens museer.

Tips!

 • Västergötlands museum kan du besöka den medeltida miljön i källaren och lära dig mer om den medeltida staden.
 • Linnélärljungen Peter Hernqvist öppnade veterinärskola i Skara i slutet av 1700-talet, och på Veterinärmuseet som ligger i den gamla skollokalen hittar du ett välbevarat apotek och många spännande och märkliga fakta om djur och veterinäryrket. 

Visste du att...

I källaren på Veterinärmuseet finns välbevarade ruiner från Fransiscanerklostret S:ta Katarina.

 

8. Handla hållbart

Att förgylla hösten med en lokal shoppingupplevelse är ett av våra bästa tips! I Skara finns flera fina loppisar och antikbutiker och unika lokala affärer. På landsbygden kan du dessutom handla råvaror direkt från producenterna som håller våra landskap öppna!

Tips!

 • Retro@home är en secondhand-butik i centrala Skara som fokuserar på inredning i vintage-stil. Här kan du hitta de där speciella fynden!
 • Åk på gårdsbutiksrunda! Potatis, lammskinn, frukt och grönt samsas med förädlade produkter hos gårdsbutikerna på landsbygden runt Skara.
 • Shoppa hos unika butiker i Skara centrum och njut av den mysiga småstadskänslan. 

Visste du att...

Vi har samlat Skaras alla loppisar, antikbutiker och secondhand-butiker på den här sidan