({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

Fotograf: Tobias Andersson

Norra gårdsbutiksrundan

Runt om i Skaraborg finns det gott om gårdsbutiker för den som är intresserad av lokalproducerade råvaror, inredning, trädgård och det småskaliga. Vi har satt ihop 3 rutter som tar dig förbi flera guldkorn till gårdsbutiker. Du vet de där platserna där man gärna stannar länge. Ge dig ut på gårdsbutiksrally och hitta dina favoriter!Mariestad - Skövde - Tibro - Töreboda - Karlsborg

Denna grådsbutiksrundan tar dig genom ett varierande landskap och leder dig till många härliga guldkorn. Vi börjar resan strax utanför Mariestad, mitt i det lilla samhället Lugnås. Här ligger Petterssons Charkuteri med traditionell försäljning av hemlagade charkuterier tillverkade av svenska råvaror och kött av högsta kvalitet. Vi brummar vidare ett tag, tills vi kommer strax utanför Skövde i höjd med Övertorp. Här på Billingens nordsluttning hittar du Prästakvarna gårdsbutik. En dygnet-runt-öppen gårdsbutik med självbetjäning. Här finner du allt från ägg, honung och kött till KRAV-odlade jordgubbar och grönsaker. 

Fotograf: Jesper Anhede

 

På andra sidan Billingen, mitt i det vackra Valleområdet, ligger LyckeLamm. En fårgård med Gotlandsfår. I gårdsbutiken hittar du egentillverkade lammskinnsprodukter, möbler, ägg, gårdens egen honung och framförallt deras egna lammkött. 

Vi lämnar de vackra omgivningarna kring LyckeLamm och genar över berget, genom Skövde centrum, för att ta oss ut på slätterna mot Varola. På vägen stannar vi till vid Öm Sörgården 1. Här hittar du Sörgårdsmjölk som har gårdsförsäljning av KRAV-certifierad ekologisk mjölk och yoghurt. I det egna gårdsmejeriet pastöriserar de mjölken och yoghurten som sedan säljs i den egna gårdsbutiken. Där fyller du själv din flaska från en mjölkautomat, som varje dag fylls på med färsk mjölk. Inte långt från Sörgårdsmjölk ligger ännu en mjölkproducent, nämligen Esbjörnstorps gårdsmjölk i Värsås. Även här har de produktion av mjölk och yoghurt i eget mejeri som sedan säljs i den egna gårdsbutiken och till butiker i närområdet. Gårdsbutiken har självbetjäning och förutom mjölken i mjölkautomat hittar du även andra lokalproducerade produkter från närområdet.  

 

Nästa stopp på vår gårdsbutiksrunda är Lilla Spännefalla på gården bedrivs uppfödning av lamm, linderödssvin och kor av köttrasen limousin. Från det egna slakteriet finns ett brett utbud av styckningsdetaljer från nöt, gris, lamm och vilt, samt ett stort urval av förädlade produkter såsom olika sorters korvar, pastej och marmelad. Vi passerar Tibro och kör norrut mot Västerhönsa gårdsbutik där du kan passa på att fylla upp grönsakslagret i kylskåpet. Västerhönsa är ett jordbruk där det odlas potatis, morötter, rödbetor, dill, lök och palsternacka som du kan köpa i gårdsbutiken. Vi kliver in i bilen igen och kör en bit, vidare till KRAV-märkta och ekologiska Abberuds gård. Här bedrivs jord-och skogsbruk och på gården föds nötdjur upp av rasen Simmental. I gårdsbutiken kan du köpa Abberuds egna honung och nötkött. 
 

Fotograf: Fotograf Thomas Harrysson AB

 
 
På andra sidan sjön Viken hittar vi nästa stopp på vår resa, Ebels bigård, en småskalig familjebiodling strax utanför Töreboda. I den lilla gårdsbutiken på tomten kan du provsmaka honungen och givetvis köpa med dig dina favoriter hem. I en vacker miljö intill Göta Kanal ligger vårt nästa stopp, Lerbo Trädgård. I den härliga trädgårdsmiljön kan du hitta inspiration och handla produkter som förgyller ditt hem och trädgård. 
 

Fotograf: Åsa Svensson

 
 
Vi tar oss vidare från Lerbo Trädgårdar och kör mot sjön Unden och Tivedens skogar. I Hallerud med utsikt över sjön stannar vi till vid Rikardsgården. Förutom naturens lugn hittar du här en lantbod och ett café. Här jobbar man med närproducerat, egenodlat, närodlat eller vildplockat och på hyllorna finner du bland annat hembakat bröd, chokladpraliner, marmelader, örtsalter, the, kaffe, honung, frysta köttprodukter. Närodlat och närproducerat på Rikardsgården eller från småproducenter i närområdet.
 

Fotograf: Tuana Art

 

På andra sidan Unden, närmare bestämt i Sannerud stannar vi för vårt sista stopp på resan. Här vid foten av Tivedens nationalpark hittar du Tiveds lanthandel. En lanthandel där du hittar det mesta du behöver med med en extra stolthet i den egna charken och det dem röker själva på alved. I charkutbudet hittar du godheter från rökeriet och bland annat färskostar, korvar och sallader.