({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Skaraborg /
  • Mat /
  • Restauranger med lokalproducerat på menyn
Edible country Norrqvarn

Fotograf: Anders Husa

Restauranger med lokalproducerat på menyn

I Skaraborg värdesätter vi den lokala maten och det är något som märks hos många restauranger i området. Säsongsbetonade rätter med lokalproducerade råvaror är viktiga komponenter på menyn och många av restaurangerna återfinns i White Guide. Vi tipsar om några riktiga guldkorn som förutom en riktigt bra smakupplevelse även bjuder på en mysig miljö och unik stämning.

Falköping

Ute på vackra Falbygden, närmare bestämt i Friggeråker på gården Wrågården hittar du en hel park med dovhjortar, älgar och bison. Här sover du gott i unika stugor som liknar älgar och bisonoxar, äter ekologiska egenodlade grönsaker och svenskt kött, gärna från den egna gården. Vad sägs om en god bisonburgare?

Om du gillar lokalproducerad mat, naturen och konst då har du hittat hem hos Löfwings Ateljé & Krog. Här njuter du av Göran Löfwings naturinspirerande konst, de vackra idylliska omgivningarna och den goda maten. En plats nära Hornborgasjön dit mängder av besökare vallfärdar för att uppleva kokkonst och kultur i en skön och inspirerande förening. Inne i centrala Falköping både äter och sover du gott på fina moderna Teaterbaren på Hotell Falköping och i de vackra salarna på Kurorten Mösseberg i Arvids Restaurang & Bar. Båda restaurangerna bjuder på en lokal matupplevelse med säsongsbetonade råvaror som hämtas från gårdar i närheten. 


Götene

I det lilla samhället Forshem på Kinnekulle ligger Forshems Gästgivaregård. Med lokala råvaror och mattraditioner som ledord bjuds du här på spännande måltidsäventyr i en av Sveriges äldsta gästgivargårdar. I köket arbetar man enbart med säsongsbetonade lokala råvaror. Detta innebär att viltköttet kommer från Kinnekulle, fisken från Vänern, grönsakerna, frukten, bären samt svampen från skogen och de lokala odlarna.

 

Hjo

I en anrik kvarnmiljö från 1600-talet hittar du Stampens kvarn vackert belägen utmed naturreservatet Hjoåns Dalgång. Här maldes mjöl ända in till mitten av 1960-talet och än idag produceras kökets el av vattnet från Hjoån som passerar kvarnens turbiner. På Stampens Kvarn används i första hand lokala råvaror och här äter du klassisk husmanskost i den mysiga miljön innanför kvarnens ursprungliga timmerväggar. 


Hova

I det retroinspirerade hotellet Briq hittar du restaurangen med samma namnn. Här omges du av tapeter med 60-talets tidningsomslag, stringhyllor, illustrationer och fotokonst. På det här stället slår man sig gärna ned och njuter av de vällagade luncherna med både moderna och klassiska husmansrätter. 

 

Lidköping

Mittemellan Esplanaden och Nya Stadens torg hittar du ett riktigt guldkorn i Mellbygatans ost & delikatesser. Det här är stället för dig som som uppskattar god mat och goda ostar. Här kan du slå dig ner i den härliga miljön eller inne på den mysiga innergården och njuta av lite lyxigare luncher, soppor, sallader och smörgåsar. För en hållbar utveckling finns här mest ekologiska och närproducerade produkter. Om du tar dig ut på landsbygden ända ut till Kållandsö och Spiken hittar du  välrenommerade Restaurang Sjöboden. Med utsikt över båtar och sjöbodar i Spikens fiskehamn njuter du av lokala läckerheter av högsta kvalitet. En bit därifrån, vid Läckö Slott ligger Hvita hjorten. Här står det lokala och närodlade i centrum och detta symboliseras genom de dagliga leveranserna från den närbelägna och välkända Lilla slottsträdgården. På menyerna skönjer man de lokala producenterna som syns både på tallrik och i glas.

 

Mariestad

I Mariestads gästhamn, med första parkett till sjöutsikt och solnedgång ligger Sill & Dynamit. Njut av den vackra utsikten och ljudet av kluckande vågor medan du blir serverad vällagad mat på lokalproducerade råvaror. Här inspireras de kunniga kockarna av kringliggande skogar, sjöar och gårdar i Västsverige. 

Längs Sveriges blå band, Göta Kanal, ligger Norrqvarn Hotell & Konferens. Här både äter och sover du gott i rofylld miljö och det är en ypperlig utgångspunkt för många aktiviteter i området. Norrqvarns matfilosofi går ut på att lyfta de lokala råvaror som finns i Skaraborg vilket både syns på menyn och känns när man smakar på den fantastiska maten. 


Skara

I ett vackert vatten- och trädgårdslandskap vid ån Flian, nära Hornborgasjön, ligger anrika Herrtorps Qvarn. Här erbjuds både charmigt boende och goda middagar, tillagade på ekologiska råvaror. I köket skapas mat från skog och mulmarker beroende på vad som naturen bjuder på tillfället. Njut av vårens primörer, sommarens fruktiga smaker eller höstens delikatesser. 
Mellan Skara och Götene ligger Vedens lustgård som lagar och servererar vedugnsbakade pizzor i en ombyggd lada. Gårdens egentillverkade ostar bjuder tillsammans med andra lokala råvaror in smaklökarna till dans.

 

Skövde

Mitt i centrala Skövde ligger Den lilla Krogen, en restaurang för matälskare. I den lilla mysiga restaurangen bjuds det på stora smakupplevelser där maten är vällagad, ekologisk och lokalproducerad. Bara någon mil utanför Skövde tätort ligger Knistad Herrgård. En plats som inte bara är fin att titta på, den smakar även gott. Här lagas maträtter man som gäst känner igen, fast med kökets egna lilla twist. Råvarorna tas från trakten och allt som oftast från herrgårdens egna trädgård och marker. 


Töreboda

Precis intill Göta Kanal, i Törebodas gästhamn, hittar du Restaurang Krubb. Slå dig ned i den mysiga rustikt möblerade restaurangen eller på den fina uteserveringen och njut av vällagad mat tillagad på råvaror från lokala producenter. 

 

Vara

När du kliver innanför dörrarna på Kronan i Vara befinner du dig i ett K-märkt hus som en gång i tiden gett rum åt en biograf. Med en takhöjd på över sex meter och handmålat tak från 1928 är restaurangen i sig en härlig syn. Här serveras svenska klassiker med nya spännande rätter och du kan dessutom välja dryck från Västsveriges största singlemalt whisky-samling med drygt 800 flaskor. Från ett historiskt hus till ett annat. Eller närmare bestämt, ett slott. På Bjertorp slott kan du strosa omkring i slottsträdgården och njuta av den historiska atmosfären. I slottsrestaurangens serveras du kreativa tallrikar med härliga smaker och råvaror från traktens producenter. Är du sugen på en passande dryck till maten väljer du från slottets egen vinkällare.