({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinna som kikar i en inredningsbutik.

Fotograf: Tuana Fridén

Södra gårdsbutiksrundan

Runt om i Skaraborg finns det gott om gårdsbutiker för den som är intresserad av lokalproducerade råvaror, inredning, trädgård och det småskaliga. Vi har satt ihop 3 rutter som tar dig förbi flera guldkorn till gårdsbutiker. Du vet de där platserna där man gärna stannar länge. Ge dig ut på gårdsbutiksrally och hitta dina favoriter!Hjo - Tidaholm - Falköping

Vår Södra gårdsbutiksrunda startar i Skaraborgs sydöstra delar strax utanför Hjo. Här hittar vi Björkenäs lantliv, en liten smakfull butik belägen i lantlig miljö med vacker utsikt över Vättern. Här hittar du noga utvalda produkter med naturliga råvaror, gårdens egen äppelmust och inredningsdetaljer till köket. Vi beger oss strax söder om Hjo och kommer till Almnäs Bruk, en gård med anor från medeltiden. Här har det producerats vällagrade och ekologiska ostar ända sedan 1830-talet. I denna härliga miljö, vid Vätterns strand, kan du utforska brukets historia och handla goda vällagrade ostar. 
 

Fotograf: Madeleine Landley

 
 
I lilla Klämmesbo, mellan Hjo och Tidaholm, rullar vi in på Yans gård. En ekologisk gård med får och kor som välkomnar dig från hagarna när du kliver ur bilen. På gården bor även höns och i gårdsbutiken kan du köpa ägg, fårskinn, ullprodukter, lammkött och ekologiskt nötkött. Vi lämnar Yans gård och kör vidare till södra Tidaholm och Sveriges Minsta Saluhall. Här, precis intill vägen vid en hage med betande får, ligger denna urgulliga saluhall. Med säsongsanpassade produkter från producenter i närområdet sprider denna lilla saluhall matglädje till varenda besökare. Sin storlek till trots hittar du här allt ifrån saft, marmelad, rapsolja och ägg till potatis, honung, knäckebröd, viltlåda och mycket mer.
 
 
 
I en lantlig miljö längs småvägarna i Tidaholm leder en svart smidesskylt in oss till nästa stopp, Franzéns Champinjoner. I gårdsbutiken hittar du alltid färska närproducerade champinjoner utan bekämpningsmedel, men även Franzéns egna förädlade produkter som exempelvis champinjonsalt, champinjon-kryddsås eller picklade champinjoner. Vidare på gårdsbutiksrundan når vi vårt nästa stopp utanför Tiarp. I ett gammalt vitkalkat spannmålsmagasin från 1800-talet hittar du inrednings- och inspirationsbutiken Hem till mig. Här kan du botanisera bland allt från ljuslyktor, koppar och krukor till soffor, bord och stora skåp.

Fotograf: Jenny Bergstrand

 
 
Vi fortsätter på temat inredning och korsar väg 46 för att nå vårt nästa stopp på resan, Lilla boden på Espås. Ett gammalt magasin från 1700-talet där du hittar vackra omgjorda gamla möbler blandat med nya och massor med annat smått och gott att förgylla hemmet med. Efter en kort resa svänger vi in på parkeringen till Löfwings Ateljé & krog. I denna utbyggda lada hittar du en riktig pärla. Här kan du inte bara betrakta den vackra naturinspirerade konsten av konstären Göran Löfwing utan också äta gott i cafét eller kika i butiken. Där hittar du ett unikt sortiment av affischer, brickor och glasunderlägg med Görans konst men också en och annan lokal delikatess på hyllorna. 
 

Fotograf: Tuana Fridén

 
 
Resan fortsätter genom den vackra natursköna kulturbygden och här stannar vi till vid Svea Tradition, en byggnadsvårdsbutik. Här kan du låta dig inspireras av miljövänliga färger, oljor, tjäror, linullsisolering, beslag, el, gjutjärnsprodukter, lyktor, lampor och mycket mer. Helt enkelt detaljer som ger ditt hem det där lilla extra. Efter ett stopp för byggnadsvård är det dags för vårt sista stopp på resan.
 
 

Fotograf: Tuana Fridén

Med ett vackert läge och utsikt över Kinnekulle och Hornborgasjön ligger Kdesign på kanten av Mösseberg. Här kliver vi in i en butik där vi möts av ett brett utbud av stilren inredning, spännande form, design och härliga färger. I anslutning till butiken finns också ett mysigt café där man kan äta god fika och njuta av utsikten.