({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tre äldre män som står och gräver i  Qvarstensgruvan.

Fotograf: Stefan Svensson

Svensk kultur

Upplev allt från klosterruiner till historiska städer.

Kata gård
Upptäck platsen där arkeologer har grävt fram en av Sveriges allra äldsta kyrkor. Här i den vackra överbyggnaden vilar, helt synligt, skelettet från kvinnan som gett namn åt platsen, tillsammans med fynd som ger en ny syn på Sveriges historia. 

Bjertorp Slott 
1911 fick arkitekt Ferdinand Boberg, som ritat bland annat Rosenbad och NK i Stockholm, frågan att rita en minst sagt imponerande privatbostad åt Knut Henrik Littorin. Tre år senare stod slottet klart; byggt av Europas skickligaste hantverkare och i de bästa material som fanns att uppbringa. Det byggdes av svensk marmor och ek, granit från Bohuslän och kalksten från Falköping.

Vallby Sörgården
Vallby Sörgården är Skaraborgs enda kulturreservat. Besök en riktig 1800-talsgård och var med på tidstypiska aktiviteter under sommarmånaderna. Här finns också en kulturstig som tar dig runt i det ålderdomliga landskapet som är rikt på fornlämningar.

Forsviks bruk
Redan på medeltiden fanns industriell verksamhet i Forsvik. I mitten på 1800-talet uppfördes en mekanisk verkstad och Forsvik blev Skaraborgs första verkstadsindustri. På bruket kan du följa historien, från de första stegen till idag. Forsviks sluss finns precis utanför och är den första slussen som byggdes utmed Göta Kanal.

Läckö Slott
Läckö Slott är ett vackert barockslott som ligger dramatiskt beläget på en udde i Vänern. Sommartid kan du gå på guidad tur och lära dig om slottets spännande historia. Dessutom arrangeras allt från opera till spökaftnar på slottet.

Kulturkvarteret Hjo
Är du intresserad av design kan du besöka Kulturkvarteret och utställningen om Estrid Ericson som 1924 grundade Firma Svenskt Tenn i Stockholm. Estrid växte upp i Hjo och i Kulturkvarteret kan du besöka utställningen om henne tillsammans med andra utställningar om Hjos historia. Fri entré!

Löfwings Ateljé
På Löfwings Ateljé kan du betrakta naturinspirerade verk av konstnär Göran Löfwing. Han har också målat naturmotiv på både väggar och golv för att få en härlig känsla i restaurangen och cafét.

Kata gård i Skara

Husaby kyrka
Kyrkan, biskopsborgen och källan i Husaby berättar historien om tiden kring Sveriges kristnande för 1000 år sedan. Här kan du gå omkring i den genuina miljön och njuta av utsikten mot slättlandskapet.

Trästaden Hjo
Trästaden Hjo är en av tre unika trästäder i Sverige. Du kan uppleva den välbevarade och prisbelönta trästaden i de gamla stadsdelarna kring torget, och i Hjo Stadspark.

Karlsborgs Fästning
Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs udde i Vättern påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år, men blev 90 år. Idag är den ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen - på Karlsborgs fästning väntar äventyret oavsett ålder!

Vara Stationshus
Stationshuset i Vara har med konstverket The Blue Orange blivit ett besöksmål som verkligen sätter sig på minnet. The Blue Orange är skapat av den tyska konstnärinnan Katharina Grosse och består av det blå stationshuset och rymdbumlingarna som finns placerade på byggnaden och en bit därifrån.

Galleri Sandström
Paret Sandström jobbar med mixed media och skulptur/raku. På galleriet visar de både sin egen konst, arrangerar utställningar och har showroom med verk av handplockade konstnärer. Deras konst finns representerad på konstgallerier runt om i Sverige, Europa och USA.

Qvarnstensgruvan Lugnås
Följ med guiden ner under jorden och hör berättelser om liv och arbete i gruvor och dagbrott på Lugnåsberget. Här finns också ett litet museum och café samt vacker natur att njuta av. Öppet dagligen under sommaren.

Mariestads gamla trähus och domkyrka
En av Sveriges bäst bevarade stadskärnor med bebyggelse främst från 1700- och 1800-talen finns i Mariestad. Domkyrkan och trähusen på Näset vittnar om stadens äldre historia. Guidade turer erbjuds sommartid.

Vara Konserthus
Mitt ute på den skaraborgska slätten, i Västsveriges centrum, hittar du Vara Konserthus. Sett till sitt innehåll är det ett av Sveriges största hus för konserter, kulturliv och konferenser. Varje vår och höst presenteras ett nytt program med allt från klassisk musik, dans och jazz till teater, stand-up och musikal.

Turbinhusön
Turbinhusön är en välbevarad idyllisk kulturmiljö mitt i Tidaholms centrum vid ån Tidan. Här kan du ta en fika i Kaffestugans 1800-talsmiljö och besöka smedstugorna och kulturmagasinet med hantverk eller Konsthallen i det gamla turbinhuset.

Skara Domkyrka
Skaras signum, det ståtliga dubbeltornet på domkyrkan, syns på långt håll. De vackra mosaikfönstren av Bo Beskow, romanska stenrelieftavlor från 1100-talet och Soops mausoleum är några av guldkornen att beskåda.

Skövde Kulturhus
Skövde Kulturhus från 1964 ritades av arkitekten Hans-Erland Heineman. Det blev Sveriges första kulturhus, och här finns både konstmuseum, bibliotek, teater och biograf – allt under samma tak!

Tibro glasverkstad
Prova på glasblåsning i det gamla stationshuset i Tibro. I den rustika miljön kan du inte bara prova på själv utan även köpa handblåsta konstglasföremål och inredningsdetaljer från olika varumärken.

Rekonstruktion av Råda gamla kyrka
2001 brann en unik svensk kulturskatt ner. Södra Råda gamla kyrka byggs åter upp med gamla tekniker, och här kan du uppleva en medeltida byggarbetsplats i full skala. Sommartid finns en guide som berättar om kyrkans historia och de tekniker som används för att bygga upp den.