({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Branäsgruppen

Södra Sveriges ledande skidort finns i Ulricehamn

Längdspår i världsklass och härlig utförsåkning för hela familjen gör Ulricehamn till södra Sveriges mest kompletta skidort.

Oavsett om du är nybörjare i skidbacken, tränar längdskidor på elitnivå eller vill ta med barnen på en första skidsemester är du välkommen till Ulricehamns två kompletta vintersportanläggningar, belägna en dryg timme från Göteborg eller 40 minuter från Jönköping.

 

Ulricehamn Ski Center storsatsar på barnfamiljen

Sedan Branäsgruppen tog över driften av Ulricehamn Ski Center, strax norr om orten, har många positiva utvecklingar skett. Anläggningen storsatsar nu på barnfamiljen, vilket gör att alla barn kan möta de kramgoa maskotarna Björnbusarna i barnbackarna. Här finns bland annat:

 • 7 liftar och 8 nedfarter, med varierande svårighetsgrad, samt ett parkområde med hopp, räcken och boxar.
 • Barnområde med tillhörande knapplift, en liftkarusell och åkband för de som ännu inte lärt sig åka lift.
 • Skidskola med flera olika nivåer; skidlekis för de allra yngsta, gruppskidskola för de lite äldre barnen och privatlektioner med duktiga instruktörer för dig som vill utveckla tekniken utifrån dina förutsättningar.
 • Snökanonsystem som säkerställer snötillgången även vid lite mildare väder.
 • Onlinebokningen av liftkort och utrustning. Boka hemma i lugn och ro och hämta ut grejerna i anslutning till barnområdet. Det går till och med att hyra skidkläder ifall du inte har det hemma eller om det skulle bli kallare än förväntat.
 • Restaurang med vackra panoramafönster från golv till nock, för de som inte vill släpa med sig egen matsäck och picknicka i snön vill säga.

Fotograf: Branäsgruppen

 

Lassalyckan är en dröm för Vasaloppsåkaren

Lassalyckan, som området för längdskidåkning heter, ligger i sydvästra kanten av Ulricehamn, cirka sju kilometer från Ski Center. Här är full aktivitet året om med löpslingor, mountainbikespår, ishall, konstgräsplaner, idrottshall, boulebanor med mera. Och givetvis välpreppade skidspår! Här finns:

 • Varierande längdspår. 5, 10 eller 15 kilometer långa längdspår, vid goda väderförhållanden. Svårighetsgrad från nybörjarvänlig sträckning till riktigt tuffa spår som ställer höga fysiska och tekniska krav på dig som skidåkare.
 • Konstsnöspår upp emot 11,5 kilometer. Den toppmoderna konstsnöanläggningen, en av Sveriges största, ser till att vintern varar extra länge.
 • Eljusspår. 8,3 kilometer av konstsnöslingan har elljus. Perfekt för avkopplande kvällspass där allt som hörs är stavisättningen och dina egna andetag.
 • Vallabod, värmestuga och bastu är några av faciliteterna som finns intill stadionområdet.

Fotograf: Roger Borgelid

Redan 2011 blev Lassalyckan södra Sveriges första officiella Vasaloppscenter, och numera kan Ulricehamn även titulera sig som arena för världscupen i längdskidåkning, så att spåren håller högsta klass råder inget tvivel om.

 

Arrangemanget som satte Ulricehamn på världskartan

Över 60 000 besökare kom till Ulricehamn i januari 2017 när världscupen i längdskidor gästade Lassalyckan. Aldrig förr hade en världscuptävling i längdskidor arrangerats så långt söderut i Sverige. Så många rynkade nog på näsan när den lilla tätorten i Västergötland sa att de ville dra dit hela världens skidelit. Men eliten kom dit. Och det gjorde publikmassorna också.

Fotograf: Mats Lind

Efter världscuptävlingarna i början på 2017 var succén ett faktum. Skidåkarna lovordade det fina arrangemanget och publiken jublade i tusental, så pass mycket att världscupen gästade orten även under 2019.

Vill du också uppleva världscupen på plats? Den 16-17 januari 2021 är världscupssuccén i Ulricehamn tillbaka ännu en gång.  Här hittar du allt du behöver veta innan du beger dig till världscupsarenan Lassalyckan. 

Småstadens charm vilar runt hörnet

Endast fem minuter från de respektive skidanläggningarna väntar småstaden Ulricehamn med shoppinggator, mysiga caféer och en förföriskt vacker strandpromenad längs sjön Åsunden. Varför inte kombinera skidåkningen med ett spa-besök eller en god middag på Kallbadhuset? I kommunen finns även många boendemöjligheter, alltifrån eleganta herrgårdar och hotell till enklare pensionat och stugbyar.

Fotograf: Jan Töve

 

Så blev Ulricehamn södra Sveriges ledande skidort

Ulricehamn har sedan länge varit en viktig skiddestination. Här är temperaturen ofta någon grad lägre än i grannkommunerna, så vintern brukar komma tidigt och hålla i sig länge. Flera världsstjärnor har fostrats i de utmanande längdspåren, bland annat flerfaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd och sprintspecialisten Hanna Falk. Och sedan mitten av 1980-talet har skolklasser åkt på friluftsdagar till Ulricehamnsbackarna.

Men nu har Ulricehamn alltså tagit nästa stora kliv i utvecklingen, mycket tack vare Branäsgruppens långa erfarenhet av att utveckla attraktiva skidanläggningar, och Lassalyckans vågade satsning på världscupen.

Välkommen till Skidorten Ulricehamn du också och ta del av lekfulla och minnesvärda vinterupplevelser!

 

Andra har också läst: