({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Shoppa medvetet i Skövde

Handla medvetet och klimatsmart! Vi ger dig tips på butiker och restauranger i Skövde som helt eller delvis erbjuder schyssta produkter och råvaror. Så att du på ett enkelt sätt kan vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle.

 

Gårdsbutiker

Ute på Skövdes vackra landsbygd hittar du flera gårdsbutiker där lokala producenter säljer sina produkter. Här finns allt från korv och honung till ägg, mjölk, grönsaker och egentillverkad skinnsömnad. 

Nedan har vi listat några gårdsbutiker som ligger i Skövdetrakten:

Asketorps ägg
LyckeLamm
Moster Susannes Ekoägg
Ormebackens Gårdshandel
Prästakvarna Gårdsbutik
Sörgårdsmjölk

Tänk på att alltid kolla öppettider alternativt ringa innan besök för att försäkra dig om att de har öppet då det kan variera efter säsong. 

Ett annat hett tips om du gillar att handla lokalt producerade produkter är Lilla Saluhallen vid Sandtorget. I det gamla pumphuset hittar du ett noga utvalt sortiment från producenter i Skövde, Skaraborg och Sverige. 

 

Butiker med hållbarhetstänk

MYRSTACKEN Mitt i den lilla charmiga Helénsparken, som består av söta gamla röda stugor, hittar du Fairtradebutiken Myrstacken. Här finns bland annat kaffe, kryddor och te samt hantverk av trä, sten och tyg från småproducenter i olika delar i världen. Produkterna är dessutom handgjorda, rättvisemärkta och eko-vänliga – rätt på alla sätt!

Fotograf: Martin Hermansson/Next Skövde


Vet du någon verksamhet som platser i listan? Tipsa oss gärna på info@nextskovde.se 


Handla Second hand

STIL SECOND HAND Namnet talar nästan för sig självt när det gäller Stil. Här hittar du en stilren second hand-butik med både äldre och nyare pärlor där vackra vintage-klänningar samsas med inredning och accessoarer. Njut av den härliga atmosfären när du botaniserar bland raderna av vackra ting.

ERIKSHJÄLPEN SECOND HAND - GENGÅVAN | I stadsdelen Lunden i Skövde hittar du denna stora second hand-butik som har stor variation på sitt utbud. Allt från vackra gamla smycken och tunga antika möbler samsas med mängder av kläder, porslin och barnartiklar. Passa på att ta en fika i det mysiga fiket på ovanvåningen!


KURIOSA NU OCH DÅ |
I en liten källarlokal på Västermalm i Skövde kan du botanisera både länge och väl bland all fin gammal inredning. Här är allt noga utvalt och man kan nästan höra historien alla saker har att berätta.


LOPPIS TIDAN | Varje söndag samlas mängder av loppisförsäljare i den gamla yllefabriken i det lilla samhället Tidan utanför Skövde. Kom tidigt – här är du inte ensam om att vara på fyndjakt!


FORSBY LOPPIS |
Om du åker mot Hjo från Skövde hittar du denna stora loppis strax före kyrkan i Forsby. Här finns gott om prylar från golv till tak med stor chans att komma hem med ett fynd eller två.

Se vår loppisguide för ännu fler tips på loppisar i Skövde och användbara råd som gör dig till den ultimata loppisbesökaren.


Med hänsyn till det rådande läget med Covid-19 kan öppettiderna variera. Glöm inte att ringa och dubbelkolla öppettiderna innan ditt besök.

 

Hantverk

SLÖJDENS HUS | I en av de söta små röda stugorna i oasen Helénsparken ligger Slöjdens hus. Här hittar du Skaraborgs Hemslöjdsförening. En plats där lokala slöjdare arbetar tillsammans för att bevara och utveckla hemslöjden i Skaraborg. Här anordnas både aktiviteter och utställningar. I butiken hittar du allt från glas, keramik, smide och trä till skinn, tovad ull, handfärgade respektive handspunna garner och textilier i olika tekniker.  


CAMILLA ENGDAHL | På hyllorna hos formgivaren Camilla Engdahl hittar du allt från glada koppar, skärbrädor, tallrikar, lekfulla burkar, krukor och mycket mer. På Norrmalm i Skövdem ligger hennes verkstad och butik där det allra mesta produceras för hand och där samtliga produkter är formgivna av Camilla Engdahl själv.    

 

DESIGNMARKNAD SKÖVDE | Pop up-butik med lokala hantverkare från Skaraborg som samlats under ett och samma tak. Här hittar du unika, handgjorda och närproducerade produkter. Du hittar butiken som just nu finns på andra våningen inne på Commerce i Skövde centrum. Den här gången finns de kvar till och med den 10 januari 2021. Vi hoppas att de återkommer. Följ dem på instagramkontot @designmarknadskovde för mer info. 

 

Restauranger med lokala råvaror på menyn

Efter en shoppingrunda passar det perfekt med något gott i magen medan fötter och ben får vila. 

HÅLLBAR | I trevlig miljö serveras mat där det alltid finns en tanke om hållbarhet bakom maträtterna. Här lagas säsongsbetonad mat där grönsakerna ofta spelar huvudrollen. Under samma tak ligger även Matbar. Vissa kallar det vinbar, andra tapasbar - ett gött ställe att hänga på helt enkelt. 

MATTIAS GOLFRESTAURANG | Med ett vackert naturnära läge och utsikt över Skövde golfbana ligger Mattias Golfrestaurang. Den omtalade lunchbuffén kombinerar traditionella rätter med nya matkulturer, allt lagat med omtanke på de bästa lokala råvarorna.

KNISTAD HERRGÅRD | Strax utanför Skövde, i en mysig herrgårdsmiljö kan du avnjuta säsongsbetonad mat med vacker utsikt över vidderna. Bara omgivningarna är värda en omväg hit och då har vi inte ens nämnt den vällagade maten på lokala råvaror från bygden, den egna köksträdgården och vilt jagat på de egna markerna.


DEN LILLA KROGEN |
I en mysig och välkomnande miljö centralt beläget vid Hertig Johans torg ligger Den lilla krogen. Här lagas allt på närproducerade och säsongsbetonade råvaror. En restaurang för den verklige matälskaren där kockarna lagar mat från hjärtat.


RESTAURANG MODE | Det här är restaurangen med ständig buffé där du plockar din mat själv och sedan väger den i kassan och betalar per hg. Perfekt för både plånbok, mage och miljö. Här lagas dessutom all mat från grunden och enligt ambitionen att alla råvaror till största mån ska komma från vår egen region och följa det säsongen erbjuder. Här serveras husmanskost med en liten tvist och alltid minst en vegetarisk rätt på menyn. 


BROOKLYN BURGER |
I en trevlig atmosfär serveras hemlagade burgare med egengjorda dressingar i nybakat bröd. Hamburgarna görs på egenmalt svenskt nötkött från slakteriet här i Skövde och det hembakade brödet kommer dagsfärskt från Gustafs konditori i Huskvarna.

RESTAURANG HAKET | En social restaurang perfekt för att äta och dricka gott och umgås över ett parti dart eller shuffleboard. Här lagas maten från grunden med hjärta för lokala råvaror. 

 

Med hänsyn till det rådande läget med Covid-19 kan öppettiderna variera. Glöm inte att ringa och dubbelkolla öppettiderna innan ditt besök, för alternativ för take away eller eventuell hemleverans.

Saknar du någon verksamhet som du tycker platser i listan? Tipsa oss gärna på info@nextskovde.se