({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

25
maj
-
27
maj

Dags att utforska Kung Ranes gömda rike
Tidan

Spännande skanningar av Kung ranes hög

Helgen den 25-27 maj kommer det att göras markradarskanningar av Kung Ranes hög i Flistad strax utanför Tidans samhälle. Detta ingår i ett leaderprojekt där både Askebergaskeppssättning och Kung Ranes hög ska utforskas närmare.

Allmänheten hälsas välkommen under fredag – söndag kl. 10-16 då skanningarna pågår. Allmän visning med guidning kommer att ske under lördagen den 26 maj kl. 11.00 och 14.00.

Högen ligger strax bredvid Flistad kyrka inne på kyrkogården. Det var vanligt när man kristnade Sverige att man använde sig av starka kultiska platser som folk redan hade en anknytning till. Det är troligen därav man byggt kyrkan så nära den gamla gravhögen. Genom de skanningar som ska göras i slutet på maj hoppas man att få en skymt av vad som gömmer sig inne i högen. Skanningarna görs i samarbete med Askebergagruppen, som är en del av Tidans hembygdsförening, och Next Skövde med arkeolog Martin Toresson i spetsen.

Ordet Rane kan ha flera betydelser men en av dem är från de isländska sagorna en berättelse där Oden, den fornnordiska gudarnas konung använder sig av namnet Rane som täckmantel på sina färder till människornas land. Med tanke på detta och de många Odennamnen i trakten runt sjön Östen kanske Oden var en särskilt viktig gud för människorna som bodde här för 1000 år sedan. Inte minst kallas sjön Östen ibland för Odens sjö och här finns Odensåker som ligger strax intill, ett äldre namn för Askeberga är också Ranes hög som är ytterligare ett tecken på kopplingen till området.

Gör detta måhända att vi ska skanna Odens grav..?

{{cal.Localization.FullMonthNames[cal.currentMonth]}} {{cal.currentYear}}
  • {{day}}
  • {{day}}
  • {{day}} {{time.Start + (time.End ? ' - ' + time.End : '')}}
  • {{day}}
{{cal.Localization.ShortDayNames[event.Date.weekday]}} {{event.Date.day}} {{cal.Localization.ShortMonthNames[cal.currentMonth]}} {{time.Start}} {{time.End ? ' - ' + time.End : ''}}
Kontaktinformation

Next Skövde

Staketgatan 12

541 30 Skövde


Telefon: +46 500446688


E-post: info@nextskovde.se

Hemsida: nextskovde.se


Destination