Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Två personer vandrar på ett platåberg omgivna av grön natur och blå himmel
  • Med en klarblå himmel och öppet landskap vindseglar en person ut över vidderna.
  • Vacker vy med blå himmel och spegelblankt vatten vid stenbrottet på Kinnekulle.

Platåbergens Geopark

En tidsresa genom 1700 miljoner år

Ett landskap. Femton platåberg. Hundratusentals människor. Tranor, orkidéer, rikkärr, alvarmarker, kalkugnar, en gyllene spik, meteoriter, rullstensåsar, körsbärsblom, cykelvägar, segelflyg, älgjakt, diabasbranter. Det är Platåbergens Geopark. Ett landskap som är fullt av berättelser som kan ta oss med långt, långt tillbaka i tiden.

Utforska platser som alla berättar en historia!

Geologi är historia. Jordens historia. Genom att besöka olika geologiska platser i platåbergslandskapet kan du resa i tiden – flera miljoner år. Bergen har varit, och är fortfarande, en viktig resurs som människor livnärt sig på. Utan bergen hade man inte kunnat bygga en av Sveriges äldsta stenkyrkor i Varnhem. Inte heller hade munkarna gått under jorden i Lugnås för att hugga ut kvarnstenar.

Varje plats är en egen liten pusselbit, som tillsammans berättar en historia som började för 1700 miljoner år sedan. Pusselbitarna finns därute, i landskapet. Vill du upptäcka dem och följa med på tidsresan? 

www.platabergensgeopark.se kan du läsa om hur vi människor har använt bergen som en resurs och vad de betytt för de tidiga samhällena, naturen och det friluftsliv vi har på bergen idag. Genom att klicka dig mellan olika tidsåldrar kan du hitta besöksmål i området som alla på ett eller annat sätt tillhör platåbergslandskapet.

Du kan också ladda ner besöksmålsappen! Sök på platåbergen där du brukar ladda ner appar.

Vad är en Geopark?

En geopark är ett område där man har geologiska platser och landskap av internationell betydelse. En geopark jobbar aktivt för att visa och sprida kunskap om geologi och geologiska besöksmål. Bland annat genom att utveckla besöksnäringen och turismen i området och genom aktiviteter för barn och unga. En viktig del är att man hela tiden visar och berättar om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Sammantaget ger en geopark en ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet, men också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling.

Platåbergens Geopark sträcker sig över nio kommuner
Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Grästorps kommun är projektägare i en etableringsfas.

Läs mer om projektet Platåbergens Geopark