Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
 • Skövde Kulturhus i kvällsskrud. Från alla fönster i tegelhuset lyser ett varmt gult ljus.

  Fotograf: Tobias Andersson

Följ med på vandring i en stad i utveckling

 • 10 maj, 2019
 • Tove Ekblad

Skövde är en stad under ständig utveckling, och varje tid sätter sina spår. Bland stadens gator och torg kan du hitta hänförande vacker och intressant konst, kulturhistoriskt värdefulla byggnader och en stor arkitekturskatt från den välkände arkitekten Hans-Erland Heineman.

Dagens Skövde är som ett pussel av miljöer och byggnader från olika tider. Här hittar du allt från den äldre röda stugan med anor från 1700-talet till 1960-talets kulturhus. För att djupdyka i, och verkligen uppleva, staden som den ser ut och har sett ut genom tiderna kan du ladda ned gratisappen Skövde Streetmuseum och följa med på en vandring i arkitekturens och konstens värld. 

I Heinemans fotspår

I år skulle arkitekten, författaren och konstnären Hans-Erland Heineman ha fyllt 100 år. Hans arkitektur har satt en tydlig prägel på Skövde som stad, och hans mest kända, och enligt honom själv hans mest betydelsefulla, verk är Skövde Kulturhus som invigdes redan 1964. Runt om i Skövde och Skaraborg, ja hela landet, har han ritat allt från hotell, vårdanläggningar, kyrkor, privata villor, bostadsområden till centrumhus. I turen som handlar om Heineman kan du se flera av hans byggnader både i och utanför Skövde.

Bland hans verk i Skövde hittar vi bland annat Billingehus, S:t Lukas Kyrka och äldreboendet Käpplunda Gärde och många fler.

En vit modern stenkyrka. I bakgrunden ser man en milsvid utsikt över Skövde. Himlen är bitvis blå med dramatiska gråa moln. På kyrkan sitter ett litet svart kors.

Fotograf: Tobias Andersson

 

Skövde Förr och Nu

Hör du till skaran som tycker att det var bättre förr, eller är du bara nyfiken på historiens vingslag? Då blir vandringen ”Skövde Förr och Nu” en nostalgisk resa tillbaka i Skövdes historia. På vandringen kommer du att få se bilder och höra historier om byggnader som inte längre finns kvar och som minner om en svunnen tid.

Fem husarer till häst rider fram utmed en kullerstensgata. På sidorna av gatan står människor och tittar på.

Fotograf: Skövde Stadsmuseum

Konstvägar

Det är inte bara byggnaderna och människorna som gör en stad. En viktig del i att skapa en intressant stadsbild är konsten, och den finns överallt omkring oss. Väljer du att följa vandringen ”Konstvägar” kommer du att passera konstverk som Sankta Elin, en skulptur som visar vår stads helgon, Piglets – But a Short Time to Live, de söta griskultingarna i rosa granit, och Get och Bagge, som håller till i Helensparken där det tidigare fanns mindre gårdar med tamboskap.

En bronsget står på en grön kortklippt gräsmatta.

Fotograf: Skövde Stadsmuseum

 

Hur funkar Skövde Streetmuseum? 

 • Ladda ned appen Skövde Streetmuseum i App Store om du har en iPhone, eller Google Play om du har en Android
 • Slå på telefonens GPS
 • Starta appen
 • Välj den vandring du vill gå
 • Utgå från vandringens startpunkt och följ kartan mot nästa plats
 • När du nått nästa plats plingar det till i din telefon och du kan läsa eller lyssna på mer information om platsen du befinner dig på