({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Mårten Bergkvist

Guldkorn kring Hornborgasjön

Upplev våren med tranorna i området runt Hornborgasjön, ett besöksmål du inte får missa! Vi på turistbyrån tipsar om några av våra favoritsätt att uppleva Hornborgasjön.

Vårt allra största vårtecken här i Skaraborg måste ändå vara när den första tranan anländer till Trandansen och Hornborgasjön. Det innebär inte bara startskottet på en riktigt spännande fågelsäsong, utan det betyder också att våren är på intåg. Området kring Hornborgasjön bjuder inte bara på rikt djur- och naturliv, utan här finns också flera mysiga, spännande och roliga besöksmål du inte får missa. 

Naturum Hornborgasjön

Många besöker just Hornborgasjöns sydligaste spets för att se tranorna och deras berömda dans, men missar pärlan som finns vid sjöns östra rand. Här finns naturum Hornborgasjön – ett av Sveriges 33 naturum som alla fungerar som en port till naturen. Lär dig mer om tranorna, deras andra fågelkompisar i sjön och självklart även om sjöns historia. Och du – missa inte att ta dig upp i tornet för att få en fin utsikt över sjön!

Triss i fika

Upplever du gärna naturen från bilfönstret men uppskattar ett stopp för lite gott i magen? Inga problem! Nära Hornborgasjön hittar du både nystartade Mellomgården café och gårdsbutik  som har både hembakt fika och smarriga räkmackor, Café Doppingen  precis intill kanten av Hornborgasjön där fönstren är så stora att det nästan känns som att du sitter utomhus, och i Bjurums gamla skola  får du den där riktigt hemtrevliga känslan. Varför inte satsa på fikabingo?

Ekornavallen

4000 års historia på bara några minuter? Jajjebox! Vid Ekornavallen, bara några minuters bilfärd från naturum Hornborgasjön, är det möjligt! Här kan du strosa runt bland, och lära dig mer om, gravlämningar från både sten-, brons- och järnåldern. Människor har alltså använt Ekornavallen som gravplats under med än 4000 år – hur häftigt är inte det?!

Bo lite knasigt

Oavsett om du kommer härifrån bôgda eller är på genomresa är det aldrig fel att få sova i en skön hotellsäng. Tänk om den sängen låg uppe i ett träd, inne i en älg eller intill forsande vatten? Islanna Trädhushotell erbjuder boende högt uppe i trädtopparna, hos Wrågården kan du bo i en älg hos en älg och på Herrtorps Qvarn har du det forsande vattnet från Flian alldeles nära.

Nyfiken på mer? Surfa in på Visit Hornborgasjön för att inspireras och hitta dina egna guldkorn!

Destination